Стоматофит инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: рідина темно-коричневого кольору;

склад: 100 г препарату містять екстракт рідкий із суміші сировини: ромашки квіток (Matricariae flos) - 13.0 г, дуба кори (Quercus cortex) - 13.0 г, шавлії листя (Salviae folium) - 13.0 г, арніки трави (Arnicae herba) – 6,5 г, аїру кореневища (Calami rhizoma) – 6,5 г, м'яти перцевої трави (Menthae piperitae herba) – 6,5 г, чебрецю звичайного трави (Thymi herba) – 6,5 г;

допоміжні речовини: етанол 96% до 60-70% (о/о).

Форма випуску. Розчин для полоскання порожнини рота.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні препарати для місцевого застосування в стоматології. Код АТС: А01 АВ.

Фармакологічні властивості. Препарат має в’яжучу, пом’якшувальну, протизапальну дію на слизову оболонку порожнини рота завдяки екстрактам кори дуба, листя шавлії та квіток ромашки. Крім того, дубильні речовини та ефірні олії, які містяться в препараті, чинять антисептичну (антибактеріальну та протигрибкову) дію на слизову оболонку порожнини рота та ясен. Тести in vitro доказали, що ефірні олії шавлії та ромашки мають бактерицидну дію відносно грампозитивних і грамнегативних бактерій, а також фунгіцидну дію проти Candida albicans.

 

Показання до застосування. При серозно-гнійному запаленні ясен і порожнини рота, поверхневому та глибокому пародонтиті, серозному запаленні язика, зоонозному запаленні порожнини рота, запаленні порожнини рота на токсичному фоні, як в’яжучий, протизапальний та антибактеріальний засіб:

при схильності до кровоточивості ясен і пародонтозі,

при грибковому запаленні слизової оболонки порожнини рота, яке викликане дріжджовими грибками.

Спосіб застосування та дози. Полоскати 15% водним розчином препарату (близько 10 мл препарату розчинити в ¼ склянки води) порожнину рота 3 – 4 рази на день.

 

Побічна дія. Можливі алергічні реакції на компоненти препарату.

 

Протипоказання. Алергія на арніку, ромашку та інші рослини родини Asteracae (Compositae).

Передозування. Випадки передозування не відомі.

 

Особливості застосування. У зв’язку з тим, що до складу препарату входить етиловий спирт, не застосовувати препарат дітям до 6 років без консультації з лікарем.

Вагітність та лактація. Не встановлена безпека застосування препарату в період вагітності та лактації. Перед застосуванням препарату слід порадитися з лікарем.

Вплив на здатність керувати автомобілем і механізмами. Препарат містить 60-70% (о/о) етанолу. При застосуванні в рекомендованих дозах препарат не впливає на здатність керувати автомобілем та обслуговувати механізми.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не відома.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 25 °С, у сухому, темному, недоступному для дітей місці. Термін зберігання – 3 роки.