Ноотобрил инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Piracetam; 2-оксо-1-піролідинілацетамід;

основні фізіко-хімічні властивості: прозора безбарвна або трохи забарвлена рідина;

склад: 1 мл розчину містить 200 мг пірацетаму;

допоміжні речовини: натрію ацетат, кислота оцтова, води для ін'єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Ноотропні засоби. Код АТС N06BX03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Пірацетам посилює у мозку синтез дофаміну, підвищує вміст норадреналіну, збільшує кількість ацетилхоліну на синаптичному рівні і щільність холінорецепторів. Поряд з тим, має вплив на ГАМК-ергічні процеси в головному мозку, незважаючи на те, що в ГАМК безпосередньо він не перетворюється. Препарат позитивно впливає на процеси обміну та кровообігу мозку, стимулює окислювально-відновні процеси, збільшує утилізацію глюкози, покращує регіонарний кровоплин в ішемізованих ділянках мозку, збільшує енергетичний потенціал організму при участі АТФ та аденілатциклази. Оптимізація енергетичних процесів сприяє підвищенню стійкості ЦНС до гіпоксії та різних токсичних факторів. Пірацетам стимулює інтегративну діяльність мозку, сприяє консолідації пам'яті, покращує процеси навчання.

Фармакокінетика. Пірацетам добре всмоктується з місця введення, проникаючи в органи та тканини, в тому числі в головний мозок. Виводиться нирками практично в неметаболізованій формі.

Показання для застосування. Пірацетам призначають дорослим і дітям при захворюваннях нервової системи, особливо зумовлених судинними порушеннями, інверсіями обмінних процесів мозку (включаючи людей похилого та старечого віку).

Неврологічним хворим препарат призначають при атеросклерозі головного мозку, судинному паркінсонізмі, інших патологічних процесах з явищами хронічної церебрально-судинної недостатності з порушенням пам'яті, уваги, мови, запамороченням, при змінах мозкового кровообігу, коматозних та субкоматозних станах внаслідок травм мозку та інтоксикацій. Застосовують при захворюваннях нервової системи із зниженням інтелектуально-мнестичних функцій та порушеннями емоційно-вольової сфери.

У психіатричній практиці застосовують при невротичних та астеноадинамічних депресивних станах з перевагою ознак адинамії, астенічних, сенесто-іпохондричних порушень, ідеаторній загальмованості, при в'ялоапатичних дефектних станах, при шизофренії, при психоорганічних синдромах різної етіології, сенільних та атрофічних процесах, в комплексній терапії психічних захворювань. Призначають в комплексній терапії старечих деменцій, включаючи хворобу Альцгеймера.

У педіатрії пірацетам застосовують при цереброастенічних, енцефалопатичних порушеннях, розладах пам'яті, інтелектуальній недостатності та ін. Пірацетам використовують для невідкладної допомоги при абстинентних, пределіріозних та деліріозних станах при алкоголізмі, наркоманіях, у разі гострого отруєння алкоголем, морфіном, барбітуратами і т.ін. При хронічному алкоголізмі пірацетам призначають для зменшення явищ астенії, інтелектуально-мнестичних та інших порушень психічної діяльності.

Препарат доцільно використовувати при гострих вірусних нейроінфекціях для зменшення ішемії і гіпоксії мозку. Антигіпоксичний вплив препарату слід враховувати в комплексній терапії інфаркту міокарда.

Спосiб застосування та дози. Препарат призначають внутрішньом'язово або внутрішньовенно. Звичайно препарат призначають в початковій дозі 10 г на добу. При внутрішньовенному введенні пацієнтам у тяжкому стані добова доза може становити 12 г. Після клінічного покращання стану дозу поступово знижують і переходять на прийом препарату внутрішньо.

При тяжких церебральних захворюваннях, коматозних станах, лікуванні отруєнь препарат вводять внутрішньом’язово або внутрішньовенно, починаючи з 2 – 4 г, і швидко доводять дозу до 6 г на добу. Тривалість лікування і вибір індивідуальної дози в таких випадках залежить від стану хворого і швидкості зворотної динаміки клінічної картини захворювання. Курс лікування препаратом становить від 2 – 3 тижнів до 2 – 6 місяців і при необхідності повторюється через 6 - 8 тижнів.

Дітям при гострих станах (набряк мозку, менінгоенцефаліт та ін.) Ноотобрил вводять внутрішньовенно краплинно: 5 - 10 мл 20% розчину в 100 – 150 мл 5% розчину глюкози; на курс - до 10 вливань. При проведенні планового лікування Ноотобрил вводять внутрішньом”язово: на курс 10 – 20 ін”єкцій по 3 – 4 мл 20% розчину.

При необхідності багаторічної терапії рекомендується проведення 2 – 3 курсів Ноотобрилу протягом року: 10 внутрішньом”язових ін”єкцій (через день) по 5 мл 20% розчину, а потім внутрішньо по 0,4 г 2 – 3 рази на день 1 - 2 місяці.

Побічна дія. Ноотобрил, як правило, добре переноситься завдяки практичній нетоксичності. У деяких хворих можливі підвищена роздратованість, занепокоєння, порушення сну, диспептичні явища, у хворих похилого віку може виникати загострення коронарної недостатності (слід зменшити дозу або припинити прийом препарату). Не виключені алергічні реакції, прояви індивідуальної непереносимості.

У дітей, особливо з розумовою відсталістю, можлива поява метушливості, занепокоєння, рухової розгальмованості, неконцентрованої уваги, неврівноваженості. Ці явища зникають після зниження дози або відміни препарату.

Протипоказання. Застосування Ноотобрилу протипоказане при гострій нирковій недостатності, у хворих на діабет, з наявністю в анамнезі вказівок на алергічні реакції.  Вагітність і лактація. Препарат не рекомендується призначати також дітям віком до 1 року.

Передозування. Ноотобрил навіть у високих дозах практично нетоксичний. Отруєння при передозуванні можливе при недостатності функції нирок. Лікування симптоматичне.

Особливості застосування. З обережністю призначають препарат пацієнтам з порушенням гемостазу, під час великих хірургічних операцій або пацієнтам із симптомами тяжкої кровотечі.

Слід мати на увазі, що розвиток побічних явищ найхарактерніший для пацієнтів з психічними розладами, загострення коронарної недостатності частіше виникає в осіб похилого віку. У таких випадках необхідно знизити дозу препарату або припинити терапію.

При виникненні порушень сну рекомендується відмінити вечірній прийом, збільшивши денний.

З обережністю слід застосовувати водіям транспортних засобів і людям, професія яких пов’язана з підвищеною концентрацією уваги.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Одночасне застосування Ноотобрилу з лікарськими засобами, що стимулюють центральну нервову систему, підвищує їх ефекти, з нейролептиками – посилюється їх центральна дія, з гормонами щитовидної залози – також підвищує їх центральну дію (тремор, раздратування і т.п.).

Ноотобрил потенціює дію пероральних антикоагулянтів.

Умови та термін зберігання. Зберігають у захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при температурі від +18 до +20°С. Термін придатності – 5 років.