Метрозол Дента инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Metronidazole; 1-(b-Оксиетил)-2-метил-5-нітроімідазол;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий або білуватий опалесцентний м'який гель;

склад: метронідазол; 1 г гелю містить: метронідазолу бензоату 16 мг, що еквівалентно метронідазолу 10 мг;

допоміжні речовини: розчин хлоргексидину глюконату 20%, натрію гідроксид, сахарин натрію, динатрію едетат, ментол, пропіленгліколь, карбомер 940, вода очищена.

 

Форма випуску. Гель.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні препарати для місцевого застосування в стоматології. Код АТС А01АВ67**.

Фармакологічні властивості.

фармакодинаміка. Протимікробний препарат для лікування інфекційно-запальних захворювань ротової порожнини. Метронідазол – похідне нітроімідазолу, має протипротозойну та антибактеріальну дію.

Селективне захоплення метронідазолу анаеробами можна пояснити тим, що їх окисно-відновні процеси відрізняються від процесів у аеробів. Нітрогрупи метронідазолу взаємодіють з ДНК, інгібують синтез нуклеїнової кислоти, що призводить до загибелі мікробних клітин. Було доведено також, що метронідазол пригнічує синтез ДНК і руйнує існуючу ДНК у клостридій. Активний по відношенню анаеробних найпростіших та бактерій, що викликають периодонтит: Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Prevotella denticola, Fusobacterium fusiformis, Wolinella recta, Treponema spp., Eikenella corrodens, Borrelia vincenti, Bacteroides melaninogenicus, Selenomonas spp.

фармакокінетика. При місцевому застосуванні концентрація метронідазлу у тканинах ясен значно вища, ніж при пероральному застосуванні препарату, що дозволяє звести до мінімуму ризик розвитку системних побічних ефектів.

Показання для застосування. Метрозол Дента застосовують дорослим та дітям старше

2 років шляхом аплікації на ясна при:

гострому гінгівіті;

гострому некротичному виразковому гінгівіті Вінцента;

хроничному гінгівіті (набряковому, гіперпластичному, атрофічному /десквамативному/);

хроничному періодонтиті;

періодонтальному абсцесі;

рецидивуючому афтозному (виразковому) стоматиті;

зубному болю інфекційного походження.

 

Спосіб застосування та дози. Метрозол Дента наноситься на ділянку ясен 2 рази на день. В залежності від кількості хворих зубів кратність застосування може бути змінена за рекомендацією лікаря. Після нанесення гелю протягом 15 хвилин не можна приймати їжу та полоскати рот.

Побічна дія. Після місцевого застосування Метрозолу Дента ризик розвитку системних побічних явищ невеликий, але можуть спостерігатися головний біль, гіркий присмак у роті, тимчасова болючість у місці аплікації.

Протипоказання. Підвищена чутливість до похідних нітроімідазолу. Дітям до 2 років.

Передозування. Відомостей про передозування препарату немає.

Особливості застосування.

Застосування Метрозолу Дента в період вагітності та лактації небажане. Метронідазол викликає непереносимість алкоголю, тому одночасне приймання алкоголю і метронідазолу небажане. Застосовувати з пересторогою у дітей віком від 2 до 5 років.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Метронідазол посилює дію антикоагулянтів непрямої дії, що слід враховувати при одночасному їх призначенні. При застосуванні метронідазолу одночасно з дисульфірамом посилюється токсичність обох препаратів. Фенобарбітал, фенітоїн посилюють метаболізм метронідазолу, що призводить до зменшення його дії.

Циметидин інгібує метаболізм метронідазолу, що може призвести до підвищення концентрації останнього в сироватці крові.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі до +25 ОС в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 2 роки.

Пользователей также интересует