Гонал-Ф® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: фолітропін альфа (Follitropin alfa);

основні фізико-хімічні властивості: білий, ліофілізований порошок у формі коржа;

склад: 1 ампула містить: фолітропіну альфа (р-лФСГ) 75 МО;

допоміжні речовини: сахароза, натрію дигідрофосфат, натрію гідрофосфат, кислота фосфорна, натрію гідроксид.

Форма випуску. Порошок ліофілізований для приготування розчину для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Гонадотропіни. Код ATC: G03GA05.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Гонал-Ф(R) - препарат фолікулостимулюючого гормону (ФСГ), одержаний за допомогою методів генної інженерії з клітин яєчника китайського хом’яка. Важливішим ефектом від парентерального застосування ФСГ є дозрівання Граафового фолікула.

Фармакокінетика. Після підшкірного або внутрішньом’язового введення абсолютна біодоступність препарату становить приблизно 70%. Багаторазове введення призводить до накопичення Гоналу-Ф(R) із збільшенням його концентрації втричі протягом 3-4 днів. У жінок з пригніченням ендогенної секреції гонадотропіну було досліджено, що Гонал-Ф(R) також здатний ефективно стимулювати розвиток фолікулів та стероїдогенез, незважаючи на те, що рівень лютеїнізуючого гормону (ЛГ) залишається нижче межі вимірювання.

Показання для застосування.

-Гонал-Ф(R) разом з хоріонічним гонадотропіном (лХГ) рекомендується застосовувати для стимуляції розвитку фолікулів та овуляції у жінок з гіпоталамо-гіпофізарною дисфункцією на фоні олігоменореї або аменореї.

-Гонал-Ф(R) рекомендується застосовувати для стимуляції розвитку багатьох фолікулів у пацієнток, яким потрібна суперовуляція для проведення методик допоміжної репродукції.

Спосіб застосування та дози.

Гонал-Ф(R) застосовують тільки для підшкірних або внутрішньом’язових ін’єкцій. Безпосередньо перед введенням препарату необхідно розчинити порошок у розчиннику, що додається. Щоб уникнути введення великого об’єму рідини, в 1 мл розчинника можна одразу розчинити вміст до 3 ампул Гоналу-Ф(R) по 75 або 150 МО.

Дозування для жінок з гіпоталамо-гіпофізарною дисфункцією на фоні олігоменореї або аменореї (II група за класифікацією ВООЗ)

Метою лікування Гоналом-Ф(R) є стимуляція дозрівання одного Граафового фолікула, з якого після введення лХГ відбудеться вивільнення яйцеклітини.

Гонал-Ф(R) можна застосовувати як курс щоденних ін’єкцій. За наявності менструацій лікування необхідно розпочати протягом перших 7 днів менструального циклу.

Дозування та схема введення залежать від індивідуальної реакції, яку оцінюють шляхом визначення розміру фолікула при ультразвуковому дослідженні та/або рівня секреції естрогенів. Здебільшого застосовують таку схему лікування: спочатку щоденно вводять по 75-150 МО ФСГ, а потім при необхідності збільшують через кожні 7 або 14 днів дозу на 37,5 МО (але не більше, як на 75 МО) для одержання адекватної, але не надмірної реакції. Якщо через 5 тижнів такого лікування адекватна реакція не розвинулась, цикл лікування слід припинити.

За наявності адекватної реакції проводять одноразове введення лХГ у дозі 10 000 МО через 24-48 год. після останньої ін’єкції Гоналу-Ф(R). Статевий акт рекомендується в день введення та наступного дня після введення лХГ.

При надмірній реакції лікування необхідно припинити, а введення лХГ – відмінити (дивиться пункт “Особливості застосування”). Відновити лікування можна вже в наступний менструальний цикл з введенням меншої дози, ніж у попередньому циклі.

Дозування для жінок, яким необхідна суперовуляція для проведення запліднення in vitro або інших методик допоміжної репродукції

Для індукції суперовуляції Гонал-Ф(R) вводять щоденно в дозі 150-225 МО, починаючи з 2-3-го дня менструального циклу. Таке лікування продовжують до адекватного розвитку фолікулів (за оцінкою концентрації естрогенів у сироватці крові та/або ультразвукового дослідження). Дозу підбирають відповідно до індивідуальної реакції, але найчастіше вона не більша 450 МО на добу.

Для остаточного дозрівання фолікулів проводять одноразове введення лХГ у дозі 10 000 МО через 24 - 48 годин після останньої ін’єкції Гоналу-Ф(R).

З метою пригнічення росту рівня ендогенного ЛГ, а також для контролю тонічного рівня ЛГ часто застосовують агоніст гонадотропін - рилізинг - гормону (GnRH). Поширеною схемою лікування при цьому є введення Гоналу-Ф(R) з початком ін’єкцій через 2 тижні після першого введення агоніста, і обидва препарати застосовуються аж до досягнення адекватного розвитку фолікулів. Наприклад, після 2-тижневого введення агоніста починають щодня додатково вводити по 225 МО Гоналу-Ф(R) (підшкірно або внутрішньом’язово) протягом перших 7 днів. Потім дозу коригують з урахуванням реакції з боку яєчників.

Побічна дія.

Можливі випадки появи місцевих реакцій у місці введення препарату, підвищення температури та болю в суглобах.

Під час лікування Гоналом-Ф(R) не можна виключити можливість гіперстимуляції яєчників. Її першими симптомами є біль у нижній частині живота, можливо, разом з нудотою, блюванням та збільшенням ваги тіла. У серйозних випадках, які спостерігаються дуже рідко, синдром гіперстимуляції яєчників разом із значним їх збільшенням може супроводжуватись накопиченням рідини у черевній або грудній порожнині, а також ще серйознішими тромбоемболічними ускладненнями. У виключних випадках такі ускладнення можуть спостерігатися і незалежно від синдрому гіперстимуляції яєчників. При появі зазначених вище симптомів під час лікування Гоналом-Ф(R) необхідно провести ретельне медичне обстеження. У таких випадках слід припинити застосування Гоналу-Ф(R) і відмінити наступне введення лХГ для стимуляції овуляції.

У поодиноких випадках з лікуванням менотропіном та хоріонічним гонадотропіном людини пов’язували артеріальну тромбоемболію. Не виключено, що такі випадки можуть трапитись і при введенні Гоналу-Ф(R) та лХГ.

Частота втрати вагітності через її невиношування або спонтанний викидень значно не відрізняється від частоти, яка спостерігається серед жінок з іншими порушеннями репродуктивної функції. У жінок з патологією маткових труб в анамнезі можливий розвиток ектопічної вагітності.

Протипоказання.

Гонал-Ф(R) протипоказаний при:

-вагітності;

-збільшенні яєчників або кістах, не пов’язаних із синдромом полікістозу яєчників;

-гінекологічних кровотечах невідомого походження;

-карциномі яєчника, матки або молочної залози;

-пухлинах гіпоталамуса або гіпофіза;

-підвищеній чутливості до Гоналу-Ф(R).

Гонал-Ф(R) не застосовують у випадках, коли ефективна відповідна реакція на таке лікування не може розвинутись, наприклад, через:

-первинну патологію яєчників;

-дефекти розвитку статевих органів, несумісних із вагітністю;

-фіброїдні пухлини матки, несумісні з вагітністю.

Передозування.

Прояви передозування Гоналом-Ф(R) невідомі, проте можна очікувати, що передозування спричинить розвиток синдрому гіперстимуляції яєчників, який описано в розділі “Особливості застосування”.

Особливості застосування.

Перед початком лікування необхідно ретельно обстежити обох партнерів і з’ясувати можливу причину безпліддя. Зокрема, необхідно виключити гіпотиреоз, адренокортикальну недостатність, гіперпролактинемію або пухлини гіпофіза чи гіпоталамуса. При виявленні такої патології необхідно провести відповідне специфічне лікування.

Суворе дотримання рекомендованого дозування Гоналу-Ф(R) дозволить звести до мінімуму ризик гіперстимуляції яєчників у пацієнток, яким потрібна стимуляція овуляції. Необхідно враховувати можливість гіперстимуляції яєчників і множинної овуляції, тому під час лікування треба робити ретельне обстеження, щоб виключити їх розвиток. Поява такого синдрому може становити серйозну загрозу із розвиненням великих оваріальних кіст. Надмірне зростання рівня естрогенів рідко призводить до значної гіперстимуляції яєчників, якщо при цьому не застосовується лХГ для стимуляції овуляції. Тому в таких ситуаціях дуже важливо відмінити введення лХГ і рекомендувати пацієнтці утриматись від статевому акту щонайменше 4 дні.

Пацієнтки, яким Гонал-Ф(R) вводиться для стимуляції суперовуляції, наражаються на підвищений ризик розвитку гіперстимуляції через значне підвищення рівня естрогенів та розвиток множинних фолікулів. Аспірація всіх фолікулів перед овуляцією може зменшити ризик гіперстимуляції.

Ризик багатоплідної вагітності через проведення методик допоміжної репродукції залежить від кількості імплантованих ооцитів/ембріонів. У пацієнток, які застосовують Гонал-Ф(R), частота багатоплідної вагітності, як і після введення інших препаратів для стимуляції овуляції, збільшується, проте серед цих випадків більшість становить народження двох дітей.

Частота спонтанної втрати вагітності вища, ніж за звичайних умов, проте вона майже не відрізняється від частоти викиднів у жінок з іншими розладами репродуктивної функції.

Як показали результати ультразвукового дослідження, у пацієнток, яким не потрібно викликати суперовуляцію, підвищений ризик гіперстимуляції пов’язаний з присутністю невеликих вторинних фолікулів на фоні більше одного домінуючого фолікула.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Під час лікування Гоналом-Ф(R) не спостерігалися випадки клінічно значущої несприятливої лікарської взаємодії.

Введення Гоналу-Ф(R) разом з іншими препаратами для стимуляції овуляції може посилити відповідну реакцію з боку фолікулів, тоді як конкурентне застосування агоніста гонадотропін-вивільняючого гормону через сенсибілізацію гіпофізу може спричинити зростання дози

Гоналу-Ф(R), потрібної для індукції адекватної реакції з боку яєчників.

При застосуванні Гоналу-Ф(R) не відзначались випадки лікарської несумісності.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі нижче 25оС. Зберігати у темному, недоступному для дітей місці. Препарат не можна застосовувати після закінчення терміну придатності, який зазначено на упаковці. Розчин Гоналу-Ф(R), одержаний при розчиненні порошку в воді для ін’єкцій, необхідно вводити одразу після його приготування. Термін придатності – 2 роки.

Пользователей также интересует