Дицинон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: етамзилат (Etamsylate);

основні фізико-хімічні властивості: білі, круглі, двоопуклі таблетки;

склад: кожна таблетка містить 250 мг етамзилату;

допоміжні речовини: лимонна кислота, кукурудзяний крохмаль, повідон, магнію стеарат, лактоза.

 

Форма випуску. Таблетки.

Фармакологічна група. Ангіопротектори. Гемостатики. Код АТС – B02B X01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. ДИЦИНОН є засобом для запобігання та зупинки кровотечі. Він впливає на першу стадію механізму гемостазу (взаємодія між ендотелієм та тромбоцитами). ДИЦИНОН підвищує адгезивність тромбоцитів, нормалізує стійкість стінок капілярів, знижуючи таким чином їх проникність, інгібує біосинтез простагландинів, які викликають дезагрегацію тромбоцитів, вазодилатацію та підвищену проникність капілярів. У результаті цього час кровотечі значно зменшується, крововтрата знижується.

Фармакокінетика. ДИЦИНОН практично повністю абсорбується в шлунково-кишковому тракті, досягаючи пікових концентрацій у сироватці крові через 4 години після приймання. Приблизно 72% дози виводиться з сечею у незмінному стані протягом 24 годин.

Показання для застосування.

Профілактика та лікування кровотеч під час та після хірургічних операцій в отоларингології, гінекології, акушерстві, урології, стоматології, офтальмології та пластичній хірургії.

Профілактика та лікування капілярних кровотеч різної етіології та локалізації: гематурія, метрорагія, первинна менорагія у жінок з внутрішньоматковими контрацептивами, носова кровотеча, кровотечі при гінгівіті.

Спосіб застосування та дози. Застосовується внутрішньо. Добова доза становить по 1 - 2 таблетки 3 - 4 рази на день. У тяжких випадках доза становить по 3 таблетки 3 - 4 рази на день.

При менорагії призначають по 3 - 4 таблетки на добу, починаючи з 5-го дня від очікуваного початку менструації до 5-го дня наступного менструального циклу.

Після операції застосовують по 1 - 2 таблетки кожні 6 годин до зникнення ризику кровотечі.

Побічна дія. Рідко нудота, біль в епігастрії, головний біль, запаморочення, висип на шкірі.

Протипоказання. Гостра порфірія, гемобластоз у дітей, гіперчутливість до препарату.

 

Передозування. Дані відсутні.

 

Особливості застосування. Таблетки приймають під час або після їжі.

З обережністю застосовують у пацієнтів, у яких раніше реєструвались тромбози або тромбоемболії. Перед початком лікування повинні бути виключені інші причини кровотечі.

Застосування в періоди вагітності та лактації. Безпека застосування етамзилату при вагітності не встановлена. ДИЦИНОН можна приймати при вагітності тільки тоді, коли потенційна користь від ліків перевищує потенційний ризик для плоду. Грудне вигодовування при лікуванні ДИЦИНОНом припиняється.

Вплив на здатність керувати автомобілем та механізмами. ДИЦИНОН не впливає на здатність керувати автомобілем або механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не встановлена.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати таблетки при температурі нижче 250 С у сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 5 років.

Не застосовувати ДИЦИНОН після закінчення терміну придатності.