Калия оротат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Potassium orotate; 1,2,3,6-тетрагідро-2-6-діокси-4-піримідинкарбонова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, з плоскою поверхнею, рискою і фаскою;

склад: 1 таблетка містить 0,5 г калію оротату;

допоміжні речовини: цукор молочний, желатин харчовий, кислота стеаринова, крохмаль картопляний.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Нестероїдні анаболічні засоби. Код АТС А14В.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Калію оротат – калієва сіль оротової кислоти. Оротова кислота є одним із попередників синтезу в організмі піримідинових основ, що входять до складу нуклеїнових кислот, які беруть участь у синтезі білкових молекул. Завдяки цьому калію оротат застосовується як стимулятор метаболізму при порушеннях білкового обміну. Крім цього, оротова кислота впливає на обмін галактози, знижує рівень загальних ліпідів та холестерину.

Показання для застосування. Калію оротат застосовується в комплексній терапії з іншими лікарськими засобами (вітамінами, кардіотонічними препаратами тощо) при захворюваннях печінки (за винятком цирозу з асцитом), викликаних гострими та хронічними інтоксикаціями, при дистрофії міокарда та інфаркті, аліментарній та аліментарно-інфекційній дистрофії у дітей; рідко в комплексній терапії аритмій (екстрасистолії, миготливої аритмії) та прогресуючої м’язової дистрофії; при анеміях та інших станах, що потребують стимуляцій анаболічних процесів, у тому числі при значних фізичних навантаженнях.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначають внутрішньо за 1 год. до або через 4 год. після їди. Доза для дорослих від 0,5 до 1,5 г на добу (по 0,25 г - 0,5 г 2 - 3 рази на добу). Максимальна добова доза для дорослих – 3 г.

Дітям при аліментарній та аліментарно-інфекційній дистрофії, при анеміях, під час реконвалесценції препарат призначають з розрахунку 10 - 20 мг на 1 кг маси тіла на добу (у 2 - 3 прийоми).

Курс лікування – 3 - 5 тижнів. За необхідності курс лікування повторюють після місячної перерви.

Побічна дія. Препарат звичайно добре переноситься. В окремих випадках можуть виникати шкірні алергічні реакції, диспепсія, які швидко минають після відміни препарату. Можливе виникнення гіперкаліємії, що супроводжується парестезією, зміною показників ЕКГ та потребує відміни препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату; цироз печінки з асцитом, гіперкаліємія.

Передозування. При тривалому прийомі спостерігаються алергічні дерматози, що потребують проведення десенсибілізуючої терапії; гіперкаліємія, яка потребує відміни препарату.

Особливості застосування. Калію оротат не слід застосовувати під час їди у зв’язку з можливістю взаємодії з її компонентами. Препарат призначають під контролем рівня калію в крові.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При взаємодії з калійзберігаючими діуретиками, інгібіторами АПФ, циклоспорином можливе виникнення гіперкаліємії.

Препарат застосовують у комплексній терапії з іншими лікарськими засобами (вітамінами, кардіотонічними препаратами). Ефективність оротової кислоти підвищується при одночасному застосуванні з фолієвою кислотою і ціанкобаламіном.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому місці, при температурі 18 - 25°С. Термін придатності – 4 роки.

Пользователей также интересует