Цитрамон-М инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки світло-коричневого кольору з вкрапленнями, із запахом какао, з рискою і фаскою;

склад: 1 таблетка містить кислоти ацетилсаліцилової 0,24 г, парацетамолу 0,18 г,

кофеїну 0,03 г, кислоти лимонної 0,004 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, полівінілпіролідон низькомолекулярний медичний, кислота аскорбінова, кальцію стеарат, какао.

 

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Аналгетики та антипіретики.

Код АТС N02B А51.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Знеболювальний, жарознижувальний, протизапальний засіб.

Ацетилсаліцилова кислота, парацетамол, кофеїн потенціюють дію один одного. Ацетилсаліцилова кислота інактивує циклооксигеназу, що призводить до порушення синтезу простагландинів, простацикліну і тромбоксану. Парацетамол переважно впливає на центр терморегуляції в гіпоталамусі і зменшує проведення больової імпульсації. Кофеїн збуджує дихальний та судинноруховий центри головного мозку. На 30-40 хвилині після прийому препарату відзначається початок знеболювальної дії, жарознижувальна дія виявляється через 50-60 хв і зберігається протягом 2-3 год.

Фармакокінетика. Препарат швидко і практично повністю всмоктується у травному тракті.

Показання для застосування. Слабкий або помірно-виражений больовий синдром, головний, зубний біль, мігрень, невралгія, артралгія, ревматичні захворювання, первинна дисменорея і захворювання, що супроводжуються пропасницею різної етіології.

 

Спосіб застосування і дози. Дорослим по 1 таблетці 2-3 рази на добу після їди. Вища добова доза для дорослих – 6 таблеток (у 3 прийоми). Курс лікування залежить від ефективності терапії, не перевищує 10 днів.

Побічна дія. Препарат звичайно добре переноситься. Іноді можливі алергічні реакції, виразково-геморагічні ураження слизової оболонки шлунка і 12-палої кишки, загострення бронхіальної астми, гепато- і нефротоксичні явища.

 

Протипоказання. Виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки, шлунково-кишкова кровотеча, знижене згортання крові, тяжкі порушення функцій печінки і нирок, перший триместр вагітності, період лактації, дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, індивідуальна непереносимість ацетилсаліцилової кислоти чи парацетамолу.

 

Передозування. У разі передозування препарату можливі шлунково-кишкові кровотечі, нудота, блювання, стан збудження, безсоння, гепатит, алергічні реакції.

Лікування симптоматичне.

 

Особливості застосування. Досвід застосування препарату у дітей відсутній.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Посилює дію лікарських засобів, що знижують згортання крові й агрегацію тромбоцитів, посилює побічну дію кортикостероїдів, сульфанілсечовини, метотрексату. Слід уникати комбінованого застосування препарату з барбітуратами, протисудомними засобами, саліцилатами, рифампіцином, алкоголем.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому захищеному від світла місці, при температурі 15-25 0С. Термін придатності – 2 роки.

Пользователей также интересует