Фамотидин "ЛХ" инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

мiжнародна та хімічна назви: famotidine; N2-(аміносульфоніл)-3-[[[2-(діамінометилен)аміно]тіазол-4-іл]метил]тіо]пропанамідин;

основнi фiзико-хiмiчні властивостi: таблетки, вкриті оболонкою жовтого кольору;

склад: 1 таблетка містить фамотидину 0,02 г;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, крохмаль кукурудзяний, лактоза, тальк, магнію стеарат або кальцію стеарат, метилцелюлоза, поліетиленгліколь, титану діоксид, тропеолін 0.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на травну систему та метаболізм. Антагоністи Н2-рецепторів. Код АТС А02В А03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Фамотидин є блокатором Н2-рецепторів III покоління. Пригнічує продукцію соляної кислоти як базальну, так і стимульовану гістаміном, гастрином і меньшою мірою - ацетилхоліном. Одночасно зі зниженням продукції соляної кислоти та збільшенням рН знижує активність пепсину.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо швидко, але не повністю, всмоктується із ШКТ. Максимальна концентрація в плазмі крові досягається через 2 год. Біодоступність становить 40 - 45 % і незначно змінюється в присутності їжі.

Період напіввиведення із плазми становить близько 3 год і збільшується у пацієнтів з порушеннями функції нирок. Зв’язування з білками становить 15-20 %. Невелика частина активної речовини метаболізується в печінці, більша частина виводиться в незміненому вигляді із сечею.

 

Показання для застосування. Лікування та профілактика рецидивів виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, синдром Золлінгера-Еллісона.

 

Спосіб застосування та дози. При пептичній виразці шлунка та дванадцятипалої кишки призначають внутрішньо, по 40 мг на добу, перед сном, протягом 4 - 8 тижнів. Після досягнення терапевтичного ефекту протягом 2 - 4 тижнів проводять підтримуюче лікування в дозі 20 мг на добу. При синдромі Золлінгера-Еллісона призначають по 20 мг кожні 6 год; максимальна добова доза – 0,48 г.

Побічна дія. Можливі головний біль, запаморочення, нудота, запор або діарея, міалгії, депресія, шкірно-алергічні реакції, порушення функції печінки.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату, періоди вагітності та лактації, порушення функцій печінки, вік до 14 років.

Передозування. Зустрічається дуже рідко, виявляється посиленням вираженості побічної дії.

Лікування. Рекомендується промивання шлунка, симптоматична або підтримуюча терапія.

 

Особливості застосування. З обережністю призначають хворим з порушенням функції нирок і печінки. Перед початком лікування необхідно виключити наявність злоякісного захворювання стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки.

Вагітність і період лактації.

Застосування препарату протипоказано.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Якщо препарат застосовують в комбінації з антацидами, інтервал між прийомом антацидів і фамотидину повинен становити не менше 1 - 2 години (антациди можуть зменшувати абсорбцію фамотидину).

Умови та термiн зберiгання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі не вище + 20°С.

Термін придатності - 3 роки.