Зовиракс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ацикловір (Aciclovir), 2-Amino-9-(2-hydroxy-ethoxymethyl)-1,9-dihydro-purin-6-one;

основні фізико-хімічні властивості:

м’яка однорідна біла або ледь білувата напівпрозора в’язка маса , без грудок та сторонніх домішок;

склад: 1 грам мазі містить ацикловіру 3%,

допоміжні речовини: білий вазелін.

 

Форма випуску. Мазь очна.

 

Фармакотерапевтична група. Противірусний засіб. Засоби, що застосовуються в офтальмології. Код АТС-S01 AD03.

 

Фармакологічні властивості.

Ацикловір є антивірусним препаратом, який має високу ефективність in vitro відноcно до вірусів простого герпесу першого та другого типів, а також проти вірусу вітряної віспи/оперізувального герпесу. Токсична дія відносно до клітин організму господаря низька.

При потраплянні в інфіковану вірусом герпесу клітину ацикловір фосфорилюється з утворенням активної сполуки - трифосфату ацикловіру. Перший крок у цьому процесі зумовлений присутністю вірусокодованої тимідинкінази. Трифосфат ацикловіру діє як інгібітор субстрату вірусної ДНК-полімерази, що запобігає подальшому синтезу вірусної ДНК без впливу на нормальні процеси життєдіяльності клітини.

Фармакокінетика.

Ацикловір швидко абсорбується з мазі для очей через епітелій рогівки і поверхневі тканини очей, в результаті чого у внутрішньоочній рідині досягається токсична концентрація препарату для вірусу. Виявити ацикловір у крові після місцевого застосування мазі для очей “Зовіракс” досі існуючими методами немає можливості, але сліди цієї речовини можуть бути виявлені у сечі. Однак ці рівні не мають терапевтичного значення.

 

Показання для застосування.

Мазь для очей “Зовіракс” показана для лікування кератитів, викликаних вірусом простого герпесу.

 

 

Спосіб застосування та дози.

Доза для всіх вікових груп однакова.

Видавлену 10 мм стрічку мазі слід закладати у нижній кон’юнктивальний мішок 5 разів на день з інтервалом приблизно у 4 години. Лікування має продовжуватися принаймні ще 3 дні після загоєння оболонок.

 

Побічна дія.

У невеликої кількості хворих може виникнути незначне скороминуще пощипування в оці відразу після нанесення мазі для очей “Зовіракс”.

Фіксувались випадки поверхневої плямистої кератопатії. Але це не вимагало відміни лікування, і ураження загоювались без видимих ускладнень.

У деяких хворих після використання мазі “Зовіракс” спостерігались місцеві подразнення і запалення, такі як блефарит і кон’юнктивіт.

Є дуже рідкі повідомлення про виникнення реакцій негайної гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк, в результаті місцевого застосування ацикловіру.

Протипоказання.

Мазь для очей “Зовіракс” протипоказана хворим з підвищеною чутливістю до ацикловіру або валацикловіру.

Передозування.

Ніяких несприятливих наслідків не передбачається навіть при випадковому внутрішньому прийомі повного вмісту тюбика, що містить 135 мг ацикловіру.

Особливості застосування.

Пацієнти повинні бути поінформовані, що відразу після аплікації може виникнути тимчасове помірне пощипування.

Під час лікування очною маззю “Зовіракс” слід уникати застосування контактних лінз.

Вагітність

За постмаркетинговими даними, не виявлено збільшення кількості вроджених вад у дітей, матері яких застосовували Зовіракс у будь-яких формах випуску, у порівнянні з загальною популяцією; дефекти не мали унікального або специфічного характеру.

Використання очної мазі “Зовіракс” під час вагітності виправдане лише тоді, якщо очікувана користь перевищує можливий ризик.

Лактація

Обмежені дані свідчать, що препарат проникає у грудне молоко при його системному застосуванні. Однак доза, що її може отримати дитина при годуванні груддю матері, яка лікується глазною маззю “Зовіракс”, дуже незначна.

 

Взаємодія з лікарськими засобами.

Клінічно важливої взаємодії ацикловіру з іншими медикаментами не було виявлено.

Умови та термін зберігання.

Зберігати при температурі нижче 25оС у захищеному від дітей місці. Термін придатності - 5 років. Відкритий тюбик мазі для очей “Зовіракс” повинен бути використаний упродовж одного місяця.

Читайте также