Глода плоды инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика.

міжнародна назва: Crataegus L;

основні фізико-хімічні властивості: плоди глоду згладженого (Crataqus Laeviqata(Poir.) DS), колючого (С.охуасаntha sensu Pojark) та інших видів, висушені в період їх дозрівання. Плоди яблокоподібні, від кулевидної до еліпсоідальної форми, тверді, зморшкуваті. Колір плодів від жовто-оранжевого та буровато-червоного до темно-бурого, або чорного, іноді з біловатим нальотом, викристалізувавшогося цукру. Без запаху. Вкус солодкуватий.

склад: 1 пачка містить глоду плодів 50 г.

Форма випуску. Плоди.

Фармакотерапевтична група. Кардіологічні засоби. Код АТС С01ЕВ04.

Фармакологічні властивості. Препарати з глоду містять аміни (холін, ацетилхолін), бета-каротин, вітамін К, антоціани, цукри, кверцетин, стерини, флавоноли, аскорбінову кислоту, пектини, сорбіт, завдяки чому посилюють кровопостачання в коронарних судинах серця і в судинах мозку, підвищують чутливість міокарда до серцевих глікозидів, трохи посилюють скорочення серцевого м’яза і зменшують збудливість останнього, мають заспокійливу дію, нормалізують артеріальний тиск. Препарат малотоксичний, в організмі не кумулює.

 

Показання для застосування. Препарати із глоду призначають при функціональних розладах серцевої діяльності, ангіоневрозах, а також (як доповнення до базисної терапії) при легких формах миготливої аритмії і пароксизмальної тахікардії.

Спосіб застосування та дози. 16 г (1 столова ложка) плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої перевареної води, закривають кришкою і нагрівають у гарячій воді (на водяній бані) 15 хвилин, охолоджують 45 хвилин при кімнатній температурі, проціджують; сировину, що залишилася, віджимають до процідженого настою. Об’єм одержаного настою доводять перевареною водою до початкового об’єму 200 мл. Дорослі приймають внутрішньо, по 0,5 склянки, 2-3 рази на день, до їжі. Дітям залежно від віку від 1/8 до 1/4 склянки, 2-3 рази на день, до їжі.

 Для одержання водного екстракту 25 г сировини заливають 100 мл окропу і кип’ятять до зменшення об’єму рідини наполовину. Дорослі приймають внутрішньо, по 40 крапель 3 рази на день. Дітям залежно від віку від 5 до 15 крапель, 3 рази на день, до їжі.

 Тривалість прийому зумовлена формою і вираженістю захворювання, досягнутим ефектом, характером терапії (моно-або комплексна).

Побічна дія. Не виявлена.

Протипоказання. Виражені артеріальна гіпотензія і брадикардія.

2

Передозування. При передозуванні препарату із плодів Глоду виникають сонливість, сповільнення пульсу.

Особливості застосування. Перед вживанням настій та екстракт, приготовлений із плодів Глоду, рекомендується збовтувати.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.

Умови та термін зберігання. Глоду плоди зберігають у недоступному для дітей, сухому місці, при кімнатній (15-25 °С) температурі. Термін зберігання - 2 роки.

Приготовлений настій та екстракт зберігають у прохолодному (8-15 °С) місці, не більше 2 діб.