Календулы цветы инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Calendula officinalis;

основні фізико-хімічні властивості: сухі квіти, суцвіття кошиків червоно-оранжевого, жовтогарячого чи блідо-жовтого кольору, серединки - оранжеві, жовтогарячі, жовто-коричневі чи жовті. Запах слабкий, на смак водна витяжка солонувато-гірка;.

склад: 1 пачка містить календули квіти 50 г;

 

Форма випуску. Квіти.

Фармакотерапевтична група. Препарати, що застосовують при захворюваннях горла.

Антисептики. Код АТС R02A A20.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарати з квіток календули лікарської мають протизапальну, ранозагоювальну, бактерицидну, спазмолітичну і жовчогінну дію.

Бактерицидна дія на стафілококи та стрептококи незначна. Сума флавоноїдів, каротиноїдів та органічних кислот забезпечує протизапальний і капілярозміцнюючий ефект, сприяє підвищенню метаболічної функції печінки (покращується склад жовчі, знижується концентрація білірубіну і холестерину), підвищує секреторну та видільну функції, стимулює репаративні процеси травного тракту.

 

Показання для застосування. Опіки, гнійні рани, порізи; фарингіт, ангіна; застосовують у стоматологічній практиці при захворюваннях порожнини рота (пліснявка у дітей) гінгівіти, піорея, запально-дистрофічна форма пародонтозу і верхніх дихальних шляхів у складі комбінованої терапії виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, гастриту, захворювань жовчного міхура та жовчовивідних шляхів.

Спосіб застосування та дози. Застосовують внутрішньо, місцево і зовнішньо. Для зовнішнього застосування (полоскання, промивання) 10 г квіток настоюють у 200 мл окропу до охолодження, потім проціджують і настій вживають в охолодженому вигляді.

Для прийому внутрішньо 1 чайну ложку квіток настоюють в одній склянці окропу до охолодження із наступним проціджуванням. Дорослі приймають по 1/2-1/3 склянки настою у проміжках між їдою. Дітям залежно від віку від 1/8 до 1/4 склянки настою 2-3 рази на день в проміжках між їдою.

Як жовчогінний засіб дорослі приймають по 1-2 столові ложки, 2-3 рази на день.

Діти приймають залежно від віку по1-2 чайній ложці, 2-3 рази на день.

Побічна дія. Алергічні реакції; при прийомі внутрішньо можливо відчуття гіркоти в роті, відчуття печіння в епігастральній ділянці, біль у животі.

2

Протипоказання. Підвищена чутливість до препаратів календули.

Передозування. Про передозування повідомлень не було.

Особливості застосування. При виразковій хворобі і гастриті з підвищеною кислотністю застосовують разом з антацидами і спазмолітиками. Перед вживанням настій, приготовлений із Календули Квіток, рекомендується збовтувати.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.

Умови та термін зберігання. Календули Квіти зберігають у сухому, недоступному для дітей, захищеному від світла місці, при кімнатній (15-25 °С) температурі. Термін зберігання - 2 роки.

Приготовлений настій зберігають у прохолодному (8-15 °С) місці не більше 2 діб.

Пользователей также интересует