Ибупрофен инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Ibuprofenum;

d,1-2-(4-ізобутилфеніл)-пропіонова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білі або майже білі, круглі, пласкі, з рискою розподілу на одному боці;

склад: 1 таблетка містить ібупрофену 200 мг;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль, целюлоза мікрокристалічна, желатин, магнію стеарат, натрію крохмальгліколят, аеросил, тальк.

 

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Нестероїдні протизапальні і протиревматичні засоби. Код АТС: М01А Е01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Нестероїдний протизапальний препарат, справляє виражену протизапальну, аналгезуючу та жарознижувальу дію, зумовлена блокадою синтезу простагландин. Знеболювальна дія препарату полягає в гальмуванні процесу ноцицепції в периферичних кінцівках чутливих нервів і пригніченні синтезу лейкотрієнів. При артриті зменшує біль і набряк суглобів, сприяє збільшенню об’єму рухливості в них. Застосування Ібупрофену при альгодисменореї сприяє зниженню м’язового тонусу матки і купіруванню болю і спазму, через системну дію препарату забезпечується усунення інших симптомів, таких як головний біль, нудота, блювання та ін.

Фармакокінетика. Добре всмоктується в шлунково-кишковому тракті при пероральному застосуванні. Виводиться переважно із сечею в незміненому вигляді або у формі окисних неактивних метаболітів. Повністю виводиться з організму протягом 24 год.

Показання для застосування. Суглобний синдром при ревматизмі, ревматоїдний артрит, періартрит, анкілозивний спондиліт, остеоартроз, подагра, запальні захворювання опорно- рухового апарату, больовий синдром різної етіології (особливо при запальних захворюваннях), альгодисменорея, як жарознижувальний засібу при пропаснці різного генезу (у т. ч. при інфекційних захворюваннях).

Спосіб застосування та дози. Як знеболювальний та жарознижувальний засіб – 1-2 таблетки, 3-4 рази на добу, після їди, але не більше 9 таблеток на добу.

 При ревматичних захворюваннях призначають по 6-16 таблеток (1,2 - 3,2 г) на добу, розділених на 3-4 прийоми. Термін лікування визначає лікар.

Побічна дія. Диспептичні явища (нудота, блювання, анорексія, біль в епігастральній ділянці, спазм кишечнику, діарея), шкірний свербіж, висип, еритема. Контактний алергічний дерматит, почервоніння, відчуття печіння.

Протипоказання. Підвищена чутливість до Ібупрофену та інших нестероїдних протизапальних препаратів, ерозивно-виразкові ураження шлунково-кишкового тракту, бронхіальна астма, вагітність, діти до 12 років.

Передозування. Симптоми: головний біль, блювання, сонливість, артеріальна гіпотензія.

Лікування. Специфічного антидоту немає. Промивають шлунок, за необхідності проводять корекцію електролітного балансу. У зв’зку з високим ступенем зв’язування з білками плазми крові гемодіаліз може бути неефективним.

 

Особливості застосування. З великою обережністю призначають у період годування груддю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не призначають одночасно з ацетилсаліциловою кислотою та іншими нестероїдними протизапальними препаратами, антикоагулянтами та гормональними протизаплідними засобами.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі від 8 до 25 0С.

Термін придатності – 3 роки.