Кеназол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: кетоконазол (Ketoconazole); піперазин 1-ацетил - 4-[4 -[[2-(2,4 - дихлорофеніл) - 2 -(1Н - імідазол - 1 - ілметил)- 1,3-діоксолан - 4 - іл]метокси]феніл] - , цис-(± )- цис- 1 - ацетил - 4 [p-[[2,4 -дихлорофеніл)-2-(імідазол-1- ілметил)-1,3-діоксолан - 4 іл]метокси]феніл].

основні фізико-хімічні властивості: рожева, в’язка рідина зі специфічним запахом .

склад: 1 грам шампуню містить 20 мг кетоконазолу;

допоміжні речовини: натрію лаурил ефір сульфат, мочевіни імідазолідініл, динатрію лауретсульфосукцинат, діетаноламід жирної кокосової кислоти, ароматизатор “Сильвастра”, натрію хлорид, барвник FD & C червоний №4 та очищена вода.

 

Форма випуску. Шампунь.

 

Фармакотерапевтична група. Протигрибковий препарат для зовнішнього застосування.

D01A C08.

 

Фармакологічні властивості. Кетоконазол - це синтетична похідна імідазолдіоксолану, що має фунгіцидну та фунгістатичну активність щодо дерматофітів, таких як Trichophyton-sp , Epidermophyton-sp., Microsporum-sp., і дріжджів, таких як Candida-sp, Malassezia furfur (Pityrosporum ovale). Шампунь з кетоконазолом швидко зменшує лущення та свербіж, які часто асоціюються з лупою, себорейною екземою та висівкоподібним лишаєм.

Фармакокінетика. Всмоктування кетоконазолу крізь шкіру при місцевому застосуванні незначне. Оскільки навіть при тривалому застосуванні вміст кетоконазолу в крові не визначається, можна вважати, що системної дії препарат не має.

 

Показання для застосування. Лікування та профілактика уражень шкіри та волосся, що спричинені дріжджовими мікроорганізмами Pityrosporum, такі як лупа, висівкоподібний лишай (локальний).

 

Спосіб застосування та дози.

На уражені ділянки нанести шампунь Кеназол 2% на 3-5 хвилин, після чого змити водою.

Лікування:

лупа та себорейна екзема: два рази на тиждень протягом 3-4 тижнів;

висівкоподібний лишай: щоденно протягом 5 днів.

Профілактика:

лупа та себорейна екзема: кожен тиждень або 1 раз на два тижні;

висівкоподібний лишай: щоденно протягом 3 днів (разовий курс лікування) перед початком літнього сезону.

 

Побічна дія. Шампунь Кеназол 2% добре переноситься. Як і при використанні інших шампунів може спостерігатись місцеве подразнення, відчуття печіння та свербежу. Волосся може стати жирним або сухим.

В окремих випадках, в основному у пацієнтів з хімічно ушкодженим, сивим волоссям, відмічається незначна зміна відтінку кольору волосся.

 

Протипоказання. Кеназол шампунь 2 % протипоказаний при наявності гіперчутливості до будь-якого з його компонентів.

 

Передозування. При використанні шампуню Кеназол 2% розвиток передозування не передбачається, оскільки препарат призначений тільки для зовнішнього застосування. У випадку передозування необхідне лікування полягає у застосуванні підтримуючих заходів. Для попередження аспірації забороняється викликати блювання або промивати шлунок.

 

Особливості застосування. При використанні шампуню слід уникати попадання препарату в очі. При попаданні в очі – їх слід промити водою.

Для попередження синдрому відміни при тривалому місцевому лікуванні кортикостероїдами рекомендується продовжувати місцеве застосування кортикостероїдів з шампунем Кеназол 2% з наступною поступовою відміною кортикостероїдів протягом 2-3 тижнів.

Себорейний дерматит та лупа часто супроводжуються посиленим випадання волосся, яке може в окремих випадках деякий час тривати і на початку використання шампуню Кеназол 2%.

Вагітність та лактація. Оскільки при місцевому застосуванні кетоконазол практично не всмоктується, використання шампуню Кеназол 2% під час вагітності та лактації не протипоказано.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не відмічається.

 

Умови зберігання. Зберігати при температурі не вище 25°С , у недоступному для дітей місці.

 

Термін придатності. 3 роки.