Кальция глюконат-Дарница (стабилизированный) инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: саlcium gluconate; кальцію D-глюконату моногідрат;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина;

склад: 1 мл розчину містить кальцію глюконату 0,085 г, кальцію левулінату 0,010 г, кальцію D-сахарату 0,005 г;

допоміжні речовини: 0,1 М розчин кислоти хлористоводневої, вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій 10 %.

 

Фармакотерапевтична група. Препарати кальцію. Комбінації різних солей кальцію.

Код АТС А12А А03.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Іони кальцію беруть участь у передачі нервових імпульсів, скороченні гладких і поперечно-смугастих м'язів, функціонуванні міокарда, згортанні крові; вони необхідні для формування кісткової тканини, функціонування інших систем та органів. Концентрація іонів кальцію в крові зменшується при багатьох патологічних процесах; виражена гіпокальціємія сприяє виникненню тетанії. Крім усунення гіпокальціємії сполуки кальцію зменшують проникність судин, виявляють протиалергічну, протизапальну, гемостатичну дію.

Фармакокінетика. Після парентерального введення препарат із кровотоком рівномірно розподіляється в усіх тканинах і органах. У плазмi крові кальцій знаходиться в іонізованому стані. Проходить через плацентарний бар’єр, потрапляє в грудне молоко. Виводиться з організму в основному нирками.

 

Показання для застосування. Кальцію Глюконат-Дарниця (Стабілізований) застосовують при недостатній функції паращитоподібних залоз, посиленому виділенні кальцію з організму (зокрема, при тривалій іммобілізації хворих), як допоміжний засіб при алергічних захворюваннях, у тому числі і при алергічних ускладненнях, пов’язаних з прийомом ліків, для зменшення проникності судин при патологічних процесах різного генезу, при паренхіматозному гепатиті, токсичних ураженнях печінки, нефриті, еклампсії, гіперкаліємічній формі пароксизмальної міоплегії, при захворюваннях шкіри, як кровоспинний засіб, а також як протиотрута при отруєннях солями магнію, щавлевою кислотою і її розчинними солями, розчинними солями фтористої кислоти.

 

Спосіб застосування та дози. Внутрішньовенно та внутрішньом’язово дорослим вводять по 5-10 мл Кальцію Глюконату-Дарниця (Стабілізованого) щоденно, через день або через 2 дні, залежно від характеру захворювання та стану пацієнта.

Дітям внутрішньом’язово вводити препарат не рекомендується через можливий розвиток некрозу. Внутрішньовенно дітям вводять, залежно від віку від 1 до 5 мл препарату кожні 2-3 дні. Ампулу з розчином перед введенням підігрівають до температури тіла.

Дорослим і дітям розчин вводять повільно, протягом 2-3 хвилин. Тривалість курсу лікування зумовлена характером, вираженістю захворювання, досягнутим терапевтичним ефектом.

 

Побічна дія. Інколи при внутрішньом’язовій або внутрішньовенній ін’єкції можуть спостерігатися нудота, блювання, діарея, брадикардія, які швидко проходять самостійно.

 

Протипоказання. Схильність до тромбозів, гіперкальціємія, виражений атеросклероз; для внутрішньом’язового введення – дитячий вік.

 

Передозування. При передозуванні можливий розвиток гіперкальціємії. У цьому разі як антидот застосовують кальцитонін, який вводять внутрішньовенно із розрахунку 5-10 МО на 1кг маси тіла на день (препарат розводять у 500 мл ізотонічного розчину натрію хлориду, вводять краплинно протягом 6 год). Можливо внутрішньовенне струминне повільне введення 2-4 рази на добу.

 

Особливості застосування. Пацієнтам, у яких із сечею виводиться невелика кількість кальцію, з незначними порушеннями функції нирок чи з сечокам’яною хворобою в анамнезі препарат слід призначати з обережністю і регулярно контролювати рівень виведення кальцію із сечею. Пацієнтам зі схильністю до утворення конкрементів у сечі рекомендується збільшити об’єм вживаної рідини. Немає посилань на те, що Кальцію Глюконат-Дарниця (Стабілізований) може негативно впливати на водіїв або інших людей, які працюють з технікою.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Кальцію Глюконат-Дарниця (Стабілізований) усуває пригнічення нервово-м’язової передачі після застосування антибіотиків аміноглікозидів. Препарат при спільному застосуванні з тіазидовими діуретиками призводить до розвитку гіперкальціємії. Під час лікування серцевими глікозидами парентеральне застосування препарату сприяє посиленню кардіотоксичних ефектів серцевих глікозидів. При одночасному застосуванні з фенігідином препарати кальцію зменшують його ефект. Препарати кальцію підвищують токсичність хінідину.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей та захищеному від світла місці, при температурі від 150С до 250С. Розчин під час застосування повинен бути прозорим.

Термін придатності - 2 роки.

Пользователей также интересует