Кориандра плоды инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: вислоплодники кульоподібної форми, які не розпадаються і складаються з двох мерикарпіїв напівплодиків, що зрослися між собою; на верхівці знахо-диться п’ятизубчаста чашечка, невеликі зубці якої трохи відстоять від оплодня. Колір жовту-вато-бурий. Запах сильний, специфічний, ароматний;

склад: коріандру плоди.

 

Форма випуску. Плоди.

 

Фармакотерапевтична група. Жовчогінні засоби. Код АТС А05АХ10**.

 

Фармакологічні властивості. Плоди коріандру містять олію жирну (до 30 %), речовини дубильні, кислоти органічні, холін, флавони, олію ефірну (від 0,7 до 1,5 %), головним компонентом якої є ліналоол (60-80 %) і гераніол, мають спазмолітичну, антисептичну, жовчогінну, болезаспокійливу дію, збуджують апетит, посилюють секреторну і моторну діяльність шлунка, виявляють вітрогонну дію.

 

Показання для застосування:

засіб для збудження апетиту і покращання травлення;

захворювання печінки і жовчного міхура;

метеоризм.

 

Спосіб застосування та дози. 7 г (1 столова ложка) плодів вміщують в емальований посуд, заливають 400 мл (2 склянки) кип’яченої води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Настій доводять кип’яченою водою до 400 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/4 склянки 3-4 рази на день, за 20 хв до їди. Діти, за рекомендацією лікаря, залежно від віку – від 1 столової ложки до 1/4 склянки 3-4 рази на день, за 20 хв до їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

 

Побічна дія. Не виявлена.

 

Протипоказання. Індивідуальна непереносимість речовин, що містяться в лікарському засобі.

Передозування. Не спостерігалося.

 

Особливості застосування. Приймають у теплому вигляді, за 20 хв до їди.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалася.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготований настій – у прохолодному місці не більше 2 діб.

Термін придатності - 3 роки. Не застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.