Полиглюкин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозорий, безбарвний або злегка жовтуватий розчин;

склад: 100 мл розчину містять декстрану з молекулярною масою 54000-66000 – 6,0 г, натрію хлориду – 0,9 г;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

 

Форма випуску. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Плазмозамінні та дезінтоксикаційні розчини. Код АТС В05АА05.

Фармакологічні властивості. Поліглюкін – це стерильний 6 % розчин середньомолекулярної фракції частково гідролізованого декстрану (полімеру глюкози) в ізотонічному розчині натрію хлориду.

Поліглюкін є плазмозамінним протишоковим препаратом гемодинамічної дії. Завдяки порівняно великій відносній молекулярній масі, близькій до молекулярної маси альбуміну крові, Поліглюкін повільно проникає крізь стінки судин і при введенні в кров'яне русло, тривалий час у ньому циркулює. Внаслідок високого осмотичного тиску, що перевищує приблизно в 2,5 рази осмотичний тиск білків плазми крові, Поліглюкін утримує рідину в кров'яному руслі і здійснює таким чином гемодинамічну дію. Поліглюкін швидко підвищує артеріальний тиск при гострій крововтраті і тривалий час підтримує його на високому рівні. Препарат нетоксичний, виділяється, головним чином, нирками (протягом першої доби – близько 50 %).

Невелика кількість декстрану відкладається в ретикулоендотеліальній системі, де він поступово розщеплюється до глюкози.

Препарат не є джерелом вуглеводного живлення.

Показання для застосування. Застосовують Поліглюкін з профілактичною і лікувальною метою при травматичному, операційному і опіковому шоці, при гострій крововтраті. Препарат вводять внутрішньовенно, а при гострих крововтратах - і внутрішньоартеріально. Швидкість введення визначається загальним станом хворого, рівнем артеріального тиску, частотою пульсу, показником гематокриту. При розвиненому шоці, Поліглюкін вводять внутрішньовенно, струминно.

 

Спосіб застосування та дози. Звичайно використовують від 400 до 1200 мл на одне вливання (а за необхідності - до 2000 мл). При підвищенні артеріального тиску до рівня, близького до нормального, переходять на краплинне введення. При крововтраті більше за 500 мл і вираженій анемізації хворого поєднують введення Поліглюкіну з переливанням крові та її компонентів. З метою профілактики шоку при операціях Поліглюкін вводять краплинно; у випадку падіння артеріального тиску переходять на струминне введення.

При різкому пониженні тиску (нижче 60 мм рт. ст.) доцільно внутрішньоартеріальне введення препарату (до 400 мл). У післяопераційний період струминно-краплинне введення Поліглюкіну є ефективним засобом профілактики післяопераційного шоку. Дітям препарат призначають із розрахунку 10-15 мл на 1 кг маси тіла. Для лікування опікового шоку вводять за перші 24 год до 2000-3000 мл препарату, а за наступні 24 год - до 1500 мл. Дітям у перші 24 год призначають по 40-50 мл на 1 кг маси тіла, в наступні дні - 30 мл/кг.

 

Побічна дія. У разі появи скарг на відчуття тиснення в грудях, утруднення дихання, болю в попереку, а також при виникненні пропасниці, ціанозу, порушенні кровообігу і дихання трансфузію припиняють і вводять у вену 10 % розчин кальцію хлориду (10 мл), 20 мл 40 % розчину глюкози; застосовують серцеві засоби, протигістамінні препарати. Вливання Поліглюкіну не виключає необхідності проведення інших протиопікових заходів (знеболювання, застосування серцевих засобів та ін.). При застосуванні Поліглюкіну можливі алергічні реакції (свербіж шкіри, висипка, набряк Квінке та ін., аж до анафілактичного шоку), збільшення кількості серцевих скорочень, зниження артеріального тиску тощо. У разі необхідності припиняють введення препарату і проводять необхідну терапію.

 

Протипоказання. Травми черепа з підвищеним внутрішньочерепним тиском (небезпека підвищення артеріального тиску), крововиливи в мозок та інші випадки, коли не можна вводити велику кількість рідини і захворювання нирок (з анурією), серцева недостатність, схильність до різко виражених алергічних реакцій.

Передозування. Може розвинутися гіпертонічна реакція, для лікування якої вводять периферійні судинорозширювальні засоби під контролем кров’яного тиску.

Особливості застосування. Після повільного введення перших 10 крапель припиняють введення на 3 хв, потім вводять ще 30 крапель і знову припиняють введення на 3 хв. За відсутності реакції продовжують введення препарату. Результати проби реєструються в історії хвороби. Призначають з обережністю хворим з порушеною видільною функцією нирок, при томбоцитопенії. Застосовують тільки під контролем лікаря.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Поліглюкін не повинен бути розчином-носієм для інших препаратів. Додавання інших препаратів може призвести до фізико-хімічних змін.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від 10 до - 25 оС, у недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 4 роки.

Допускається замерзання препарату за умови збереження герметичності упаковки.