Инногем инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: гемфіброзил (gemfibrozil); 2,2- диметил-5-(2,5-ксилилоксі)валеріанова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули жовто-лілового кольору, заповнені білим порошком, без запаху;

склад: 1 капсула містить гемфіброзилу 300 мг;

допоміжні речовини: крохмаль, гідроксипропілметилцелюлоза, магнію стеарат, кремнію діоксид колоїдний, натріюкрохмальгліколят, натрій докусат.

Барвники. Жовта частина капсули містить: заліза оксид жовтий Е 172, титану діоксид Е 171, желатин. Рожево-лілова частина капсули містить: чорний оксид заліза Е 172, еритрозин Е 127, заліза оксид червоний Е 172, титану діоксид Е 171, желатин.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Гіполіпідемічний засіб. Фібрати. Код АТС С10АВ04.

Фармакотерапетичні властивості.

Фармакодинаміка. Знижує концентрацію в крові тригліцеридів, холестерину, ліпопротеїдів дуже низької щільності. Основним механізмом дії препарату є активізація ліпопротеїнліпази. Знижує також синтез ліпопротеїдів низької щільності у печінці. На цьому фоні виникає підвищена концентрація в плазмі ліпопротеїдів високої щільності, що мають антиатерогенну дію.

Фармакокінетика. Препарат швидко і повністю всмоктується із ШКТ. Максимум концентрації в плазмі крові досягається через 1-2 години після прийому. Зв’язування з альбумінами плазми – 97 %. Швидко метаболізується в організмі. Період напіввиведення становить 1,5 – 2 години.

70 % введеної дози виводиться із сечею. Гемфіброзил виводиться нирками в основному у вигляді глюкуронідів і у невеликій кількості – в незміненій формі.

Показання для застосування. Застосовується:

- при первинній гіперліпідемії IIб, IV та V типів, що не піддаються корекції спеціальною дієтою, фізичним навантаженням;

- при вторинній гіперліпідемії, що не піддається корекції лікуванням основного захворювання (діабет, подагра).

Спосіб застосування та дози. Звичайною дозою для дорослих є 1200 мг на день (4 капсули), у два прийоми – уранці та ввечері (2 рази по 2 капсули), за 30 хвилин до їди.

Побічна дія. З боку шлунково-кишкового тракту: нудота, відсутність апетиту, блювання, діарея, біль у шлунку, запор, метеоризм, сухість у роті.

 Пізніше може виникнути– головний біль, запаморочення, порушення зору, шкірний висип алергічної етіології, біль у м’язах, міалгія, анемія, лейкопенія.

Рідко піднімається рівень сироваткової аланіламінотрансферази, сироваткової аспарат-амінотрансферази, сироваткової жовчної фосфатази, дегідрогенази молочної кислоти та білірубіну, але вони приходять у норму після припинення лікування. Рідко – парестезія, гіпокаліємія, зміна картини крові, алопеція.

Протипоказання. Капсули Інногем не рекомендується використовувати у разі гіперчутливості до інгредієнтів у складі препарату, захворювань печінки, первинного біліарного цирозу печінки, гіпропротенемії, каменів у жовчних шляхах та інших захворювань жовчного міхура, порушення функції нирок, вагітності та годування груддю; дитячий вік.

Передозування. Симптоми: нудота, блювання, біль у шлунку, запаморочення. Лікування – симптоматичне.

Особливості застосування. Перед початком лікування, можливо, буде потрібно перевірити функцію печінки та нирок.

Лікар повинен бути проінформований пацієнткою про вагітність або її планування, про годування груддю.

Під час лікування необхідно дотримуватись призначеної дієти. Необхідно регулярно перевіряти рівень ліпідів у сироватці крові та функцію печінки.

Якщо через 3 місяці лікування рівень ліпідів у сироватці не нормалізується, необхідно припинити застосування препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Капсули Інногем не рекомендується приймати разом з ловастатином, щоб запобігти підвищенню ризику виникнення серйозного захворювання м’язів і розвитку гострої ниркової недостатності.

Цей препарат необхідно застосовувати з особливою обережністю у разі комбінованого введення разом

- з антикоагулянтами, похідними кумарину та індандіолу (може підсилюватись їх дія, тому необхідно зменшити дозування);

- з антидіабетичними препаратами, що вводяться перорально (загроза гіпоглікемії);

- з антацидами (знижують абсорбцію гемфіброзилу).

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі нижче 30 оС.

Термін придатності – 3 роки.