Пайзина инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: pyrazinamide; амід піразинкарбонової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглої форми, білого кольору, з плоскою фаскою, з написом “PYZINA LUPIN” та з розподілювальною рискою на одному боці;

склад: 1 таблетка містить піразинаміду 500 мг;

допоміжні речовини: кальцію фосфату дигідрат, крохмаль кукурудзяний, натрію лаурилсульфат, преджелатинізований крохмаль, магнію стеарат, тальк, колоїдний безводний оксид кремнію.

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Протитуберкульозні засоби. Код АТС J04А К01.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Пайзина належить до фармакотерапевтичної групи протитуберкульозних препаратів ІІ ряду. Препарат добре проникає в осередки туберкульозного ураження. Його активність не знижується у кислому середовищі казеозних мас, через що його часто призначають при казеозних лімфаденітах, туберкуломах і казеозно-пневмонічних процесах.

При лікуванні одним препаратом Пайзина можливий швидкий розвиток стійкості до нього мікобактерій туберкульозу, тому його призначають, як правило, у комбінації з іншими протитуберкульозними препаратами.

Фармакокінетика. Піразинамід майже повністю всмоктується у шлунково-кишковому тракті. При прийомі внутрішньо 1 г препарату концентрація у плазмі становить 45 мкг/мл через 2 год, 10 мкг/мл через 15 год. Пайзина гідролізується в активний метаболіт - піразинову кислоту, а потім у неактивний метаболіт. Період напіввиведення препарату при нормальній нирковій функції становить 9 - 10 год. 70% піразинаміду виділяється нирками. Препарат виводиться протягом 24 год, в основному у формі метаболітів.

Показання для застосування. Усі форми туберкульозу (у складі комбінованої терапії).

Спосіб застосування та дози. Таблетки приймають внутрішньо, після їди. Доза для дорослих та дітей старше 15 років становить 20 - 35 мг/кг в 1 - 3 прийоми. Препарат можна призначати по 90 мг/кг 1 раз на тиждень, або по 2 - 2,5 г тричі на тиждень, або по 3 - 3,5 г двічі на тиждень з урахуванням маси тіла хворого (маса тіла пацієнта менше 50 кг – доза 165 - 1500 мг; маса тіла пацієнта 50 кг і вище – доза 2 г (2000 мг).

Питання про доцільність призначення препарату дітям до 15 років вирішує лікар. У такому разі рекомендуються такі дози:

дітям до 15 років призначають по 0,02 - 0,03 г/кг на добу. Добова доза для дітей не повинна перевищувати 1,5 г.

 


Побічна дія.

З боку травної системи: порушення функції печінки, нудота, блювання, діарея.

Алергічні реакції: шкірні висипання, свербіж, артралгія.

Інші: гіперурикемія, загострення подагри; у поодиноких випадках – фотосенсибілізація.

Можлива така тяжка реакція, як клінічна жовтяниця.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату. Пацієнтам із захворюваннями печінки та хворим на подагру. Періоди вагітності і лактації. Вік до 15 років.

 

Передозування. Виявляється збудженням, диспептичними явищами.

Лікування – симптоматичне (у тому числі підтримуюча терапія та промивання шлунка).

 

Особливості застосування. Питання про доцільність призначення препарату дітям до 15 років вирішує лікар. При лікуванні Пайзиною необхідно стежити за функцією печінки, проводити біохімічні проби (тимолова проба, визначення білірубіну, дослідження глутаміно-щавлевокислої аміноферази сироватки крові та ін.), а також визначення сечової кислоти у крові. При змінах функції печінки слід негайно припинити застосування препарату. Для зменшення токсичної дії Пайзини призначають метіонін, ліпокаїн, глюкозу, вітамін В12.

Необхідно ретельне спостереження за хворими, в анамнезі яких є дані про подагру або цукровий діабет.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Піразинамід знижує концентрації циклоспорину в плазмі крові.

Піразинамід підвищує концентрації сечової кислоти у плазмі крові і знижує ефективність протиподагричних засобів (алопуринолу, сульфінпіразону) при одночасному застосуванні.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, темному місці при кімнатній температурі (15 - 25°С). Термін придатності – 5 років.