Цефалексин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

 мiжнародна та хiмiчна назви: Cefalexinum; 7(D-αАмінофеніл-ацетамідо)

-3-метил-3-цефем-4-карбонової кислоти моногідрат;

основнi фiзико-хiмiчнi властивостi : гранули білого кольору з жовтуватим відтінком з

 характерним запахом. Гранули важко і повільно розчиняються у воді, практично не

 розчиняються у спирті;

склад: 1 капсула мiстить цефалексину - 0,25 г;

допомiжнi речовини: кальцію стеарат або кислота стеаринова, полівінілпіролідон низкомолекулярний, крохмаль картопляний, метилцелюлоза.

Форма випуску. Капсули.

 

Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування. Цефалоспорини. Код АТС J01DA01.

 

Фармакологiчнi властивостi. Цефалексин має широкий спектр протимікробної дії. Активний по відношенню до багатьох грампозитивних (стафілококи, у тому числі продукуючі пеніциліназу, пневмококи, стрептококи, лістерії) і грамнегативних мікроорганізмів (менінго- коки, гонококи, гемофільна паличка, кишкова паличка, клебсієли, сальмонели, шигели, ентеробактер та інші представники Enterobacteriaceae, фузобактерії), в тому числі штамів, стійких до іншіх антибіотиків, а також трепонем, бруцел, ієрсиній, рикетсій, хламідій (збудників орнітозу, трахоми, венеричного гранульоматозу), мікоплазм, холерного вібріона, збудник туляремії, легіонел. Не діє на протея, більшість штамів псевдомонад та гриби. На мікробну клітину діє бактерицидно.

Фармакокiнетика. Препарат стійкий у кислому середовищі; при застосуванні внутрішньо цефалексин швидко (протягом 1,5-2 годин) і майже повністю всмоктується при прийомі натще та повільніше – при застосуванні після їжі. Терапевтична концентрація в крові після одноразового прийому зберігається протягом 4-6 годин. Виводиться в значних кількостях з сечею у незміненому стані. Невелика кількість виводиться з жовчю. Погано проникає крізь гематоенцефалічний бар’єр.

У новонароджених дітей виведення проходить повільніше, ніж в старшому віці (на 2-3 день життя з сечею виводиться за добу всього 30-35% введеної дози).

Показання для застосування. Цефалексин призначають при гнійно-запальних процесах різної локалізації, при гострих і хронічних пієлонефритах, циститах, простатитах, інфекціях верхніх дихальних шляхів (тонзиліт, фарингіт), пневмонії, бронхопневмонії, емпіємі плеври і абсцесі легень, отитах, синуситі, ангіні, інфекціях шкіри і м’яких тканин (фурункульоз, абсцеси, піодермії, лімфангіт та ін.), гострому і хронічному остеомієліті, гонореї і інших захворюваннях, викликаних чутливими до препарату мікроорганізмами.

Спосiб застосування та дози. Призначають внутрішньо незалежно від вживання їжі. Для

дорослих разова доза становить 0,25-0,5 г (1-2 капсули), добова 1-2 г. Дітям призначають із розрахунку 25-50 мг/кг маси тіла на добу. При важкому перебігу захворювання добова доза для дорослих може бути збільшена до 4 г (максимально), для дітей до 100 мг/кг маси тіла. Добову дозу ділять на 4 прийоми. Тривалість лікування становить, як правило, 7-14 діб. При порушенні видільної функції нирок дозу зменшують (через можливість кумуляції).

Побiчна дiя. Можливі шлунково-кишкові розлади (нудота, біль в животі), алергічні реакції (висипання на шкірі). При тривалому лікуванні можлива зворотна нейтропенія. Можуть виникати дизбактеріози і суперінфекція (кандидоз). При прояві алергічних реакцій проводять десенсибілізуючу терапію. Для профілактики розвитку кандидозів одночасно слід призначати ністатин або леворин.

Протипоказання. Застосування протипоказано при алергії до препаратів цієї групи. З обережністю призначати хворим з порушенням функції нирок та печінки. Не призначати в період вагітності при відсутності життєвих показань, годуванні груддю, підвищеній чутливості до пеніцилінів. Дітям до 3-х років препарат у формі капсул не призначають.

 

Передозування. Симптоми-спазми в животі, спазми, блювання, тяжка діарея зі слизом або кров’ю в калі, судоми. У випадках передозування потрібно відмінити лікування препаратом.

 

Особливостi застосування. При тривалому лікуванні препаратом гинуть корисні бактерії, що захищають організм від інших шкідливих мікроорганізмів. У результаті можуть виникнути вторинні інфекції.

Сеча у хворих, що приймають цефалексин, може дати хибнопозитивну реакцію на глюкозу.

Взаємодiя з iншими лiкарськими засобами. При одночасному призначенні з антикоагулянтами підсилюється антикоагулянтний ефект. Зменшують ефект цефалоспоринів еритроміціни, тетрацикліни, хлорамфенікол. При застосуванні з нестероїдними протизапальними препаратами зростає ризик виникнення пептичної виразки.

 

Умови та термiн зберiгання. Препарат зберігають в сухому, захищеному від світла і недоступному для дітей місці, при температурі від + 5 до + 25°С. Термін зберігання - 2 роки.