Дивир инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: диданозин (didanosine), 2',3'-дидеоксинозин;

основні фізико-хімічні властивості: білі, круглі, плоскі таблетки зі скошеними краями, з надписом “50”, або “100”, або “200” на одному боці і гладкі з іншого боку;

склад: 1 таблетка містить 50, 100 або 200 мг диданозину;

допоміжні речовини: кальцію карбонат, магнію гідроксид, крохмаль, целюлоза мікрокристалічна, натрію крохмальгліколлят, манітол, ароматизатор ананасовий, аспартам, тальк, магнію стеарат.

Форма випуску. Таблетки для жування.

Фармакотерапевтична група. Противірусні засоби для системного застосування. Код АТС J05AF02.

Фармакологічні властивості.

 Фармакодинаміка. Противірусний засіб, синтетичний аналог деоксіаденозину (пуринового нуклеозиду). Активний відносно ВІЛ. Після проникнення диданозину в клітину метаболізується клітинними ферментами до активного метаболіту - дидеокіиаденозину трифосфату, що пригнічує зворотну транскриптазу ВІЛ. При лікуванні диданозином збільшується кількість лімфоцитів CD4, що вважається підтвердженням противірусної дії. Одночасно нормалізуються показники периферичної крові і вміст вірусного білка (антигену P24) у крові.

 Фармакокінетика. Експериментально встановлено, що диданозин елімінується тими ж шляхами, що й ендогенні пурини. In vitro менше 5% диданозину зв'язується з білками плазми крові. Швидко руйнується в кислому середовищі шлунка, тому до складу всіх лікарських форм входять компоненти, що підвищують рН середовища. Слід приймати диданозин натще, оскільки прийом їжі майже на 50% знижує максимальну концентрацію його в плазмі крові і зменшує величину AUC. Обсяг рівноважного розподілу - близько 54 л. Середня концентрація диданозину в СМР через 1 годину посля введення становить 21% концентрації в плазмі крові. Після прийому внутрішньо період напіввиведення диданозину становить приблизно 1,6 години, активного метаболіту (ддАТФ) – 8-24 години. Нирковий кліренс становить 50% загального кліренсу (800 мл/хв). Після прийому внутрішньо до 20% дози диданозину виводиться із сечею. Не кумулює в організмі.

При використанні дітьми абсолютна біодоступність при пероральному застосуванні становить 36% після прийому першої дози і 47% - при досягненні рівноважного стану. Біодоступність у дітей коливається від 2 до 89%. Біодоступність таблеток для жування на 20-25% вища, ніж у інших форм препарату. Концентрація в СМР становить 46% його концентрації в плазмі крові при прийомі внутрішньо в дозі 120–180 мг/м2. Препарат визначається в плазмі крові майже 3,5 години після введення. Після прийому внутрішньо період напіввиведення диданозину у дітей становить близько 0,8 години. Нирковий кліренс - до 59% загального кліренсу (315 мл/хв на 1 м2). Після перорального прийому близько 17% дози диданозину виводиться із сечею.

Показання для застосування. Симптоматичне лікування ВІЛ-інфікованих (дорослих і дітей старше 6 міс.) при

- непереносимості зидовудину;

- імунологічному або клінічному погіршанні на фоні лікування зидовудином.

Спосіб застосування та дози. Інтервал між прийомами Дивіру повинен становити 12 годин. Препарат слід приймати натще, як мінімум за 30 хвилин до або за 2 години після їди. Необхідно приймати 2 таблетки певної дози для отримання адекватного буферування, щоб уникнути руйнування диданозину. Для запобігання побічним ефектам з боку шлунково-кишкового тракту рекомендується застосовувати не більше 4 таблеток на прийом. Для досягнення терапевтичного ефекту таблетки повинні бути ретельно розжовані, роздрібнені або дисперговані у воді перед застосуванням. Таблетки не повинні прийматись цілими. Для диспергування 2 таблетки необхідно розчинити в 2 ложках (30 мл) води. Воду необхідно перемішувати доти, доки не утвориться однорідна дисперсія. Отриману дисперсію необхідно прийняти негайно.

Рекомендовані дози для дорослих залежно від маси тіла наведені в таблиці 1.

Таблиця 1. Дозування для дорослих

Маса тіла

Дозування

≥ 75 кг

300 мг 2 рази на добу

61 кг – 74 кг

200 мг 2 рази на добу

≤ 60 кг

125 мг 2 рази на добу

 Для дорослих пацієнтів з нирковою недостатністю доза диданозину повинна коригуватись для компенсування зниженого ступеня виведення. Рекомендовані дози та інтервали дозування диданозину для дорослих пацієнтів з нирковою недостатністю наведені у таблиці 2.

Таблиця 2. Рекомендована доза (мг) диданозину залежно від маси тіла

Кліренс креатиніну, мл/хв

≥ 61 кг

≤ 60 кг

Інтервал, години

> 60

200

125

12

30 - 59

100

75

12

10 - 29

150

100

24

< 10

100

75

24

 Пацієнтам, які знаходяться на безперервному амбулаторному перитонеальному діалізі або гемодіалізі, рекомендується, щоб ¼ загальної добової дози диданозину приймалась один раз на добу (див. Табл.2, рекомендована доза для пацієнтів з CLCR<10мл/хв). Немає необхідності в додатковій дозі диданозину після гемодіалізу.

 Доза для дітей на початку лікування залежить від поверхні тіла дитини і становить у середньому 120 мг/м2 двічі на день. Дітям до 1 року призначають по 100 мг на добу, дітям від 1 року – по 200 мг на добу.

Побічна дія. Достовірного зв’язку між розвитком побічних ефектів і прийомом диданозину не встановлено, оскільки більшість з них не відрізняється від клінічних проявів захворювання.

У ході контрольованих клінічних досліджень повідомлялося про такі клінічно значущі побічні ефекти, що могли бути пов'язаними з лікуванням Дивіром у рекомендованих дозах: панкреатит (7%), підвищення сироваткової амілази (18%) і ліпази.

Панкреатит частіше виникав у хворих, які приймали препарат у завищених дозах у порівнянні з рекомендованими (9-13%); у хворих з генералізованою формою ВІЛ-інфекції або тих, що перенесли панкреатит раніше.

Із застосуванням Дивіру був пов'язаний розвиток периферичної нейропатії (9%). Також повідомлялося про відхилення в результатах функціональних проб печінки (13%). У поодиноких випадках спостерігалася тяжка печінкова недостатність. З інших побічних дій, що могли б бути пов'язані з Дивіром, відмічалися пронос, нудота, блювання, алергійні реакції, цукровий діабет, сухість у роті, астенічні явища, головний біль і підвищення рівня сечової кислоти. Дуже рідко повідомлялося про зміни в сітківці і зоровому нерві. Випадки розвитку лейкопенії, тромбоцитопенії та анемії спостерігалися значно рідше, ніж при застосуванні зидовудину, а зв'язок з лікуванням диданозином не був чітко встановлений.

При застосуванні нуклеозидних аналогів повідомлялося про випадки лактацидозу, що звичайно супроводжувався тяжкою гепатомегалією і жировим переродженням печінки.

 Діти. Як правило, дані щодо безпеки застосування Дивіру при лікуванні дітей були такими ж, як і у дорослих. При застосуванні комбінації диданозину із зидовудином відмічалася більш висока гематологічна токсичність, ніж при монотерапії диданозином. У невеликої кількості дітей спостерігалися зміни в сітківці та у зоровому нерві (як правило, вони одержували препарат у більш високих дозах, ніж рекомендовані). Дітям, які одержують диданозин, слід проводити обстеження сітківки після розширення зіниці через кожні 6 місяців або з появою будь-яких змін з боку зору.

Протипоказання. Підвищена чутливість до диданозину, алкоголізм, панкреатит, у тому числі в анамнезі, подагра, тяжкі форми серцевої недостатності, порушення функції печінки, фенілкетонурія, гіпернатріємія, період годування груддю, діти до 6 місяців.

Передозування. Специфічного антидоту немає. У клінічних дослідженнях основними симптомами при десятикратному передозуванні диданозину були гіперурикемія і/або порушення функції печінки, панкреатит, полінейропатія. Ефективність перитонеального діалізу і гемодіалізу при передозуванні диданозину не встановлена.

Особливості застосування. При значному підвищенні вмісту амілази в крові слід припинити лікування і провести обстеження хворого для виключення панкреатиту. Лікування можна відновити тільки після повної нормалізації параметрів при виключенні панкреатиту. Лікування після перерви починають із призначення диданозину в низьких дозах, які поступово збільшують. Ризик розвитку панкреатиту підвищується за наявності панкреатиту в анамнезі, тому необхідність призначення диданозину таким хворим слід ретельно зважити й у разі потреби такої терапії здійснювати ретельний контроль за станом хворого.

Пацієнтам, у яких виникли симптоми нейропатії, лікування диданозином необхідно припинити.

При нирковій і печінковій недостатності може виникнути необхідність у зниженні дози диданозину. При підвищенні активності трансаміназ лікування диданозином слід припинити.

Застосування діданозину в період вагітності припустимо тільки за абсолютними показаннями, коли потенційна користь від лікування для майбутньої матері перевищує можливий ризик для плоду. Оскільки немає даних про проникнення диданозину в грудне молоко, годування груддю в період лікування диданозином рекомендується припинити.

 Корекція дози. При появі клінічних ознак панкреатиту необхідно негайно припинити застосування препарату і ретельно обстежити пацієнта на можливість наявності панкреатиту. У разі підтвердження діагнозу застосування препарату слід відмінити. Пацієнти із симптомами нейропатії можуть спробувати приймати диданозин у знижених дозах, якщо після припинення прийому препарату симптоми нейропатії зникають.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Спеціальні дослідження з лікарської взаємодії проводились у відношенні до комбінацій із зидовудином, ставудином, ранітидином, лоперамідом, метоклопрамідом, фоскарнетом, триметопримом, сульфаметоксазолом, дапзоном і рифабутином; ознаки взаємодії не виявлені.

При прийомі диданозину за 2 години до ганцикловіру або одночасно з ним спостерігалося збільшення AUC у стаціонарному стані для диданозину в середньому до 111%. Незначне зменшення AUC у стаціонарному стані для ганцикловіру (21%) відмічалось у тих випадках, коли хворі приймали диданозин за 2 години до ганцикловіру, але не одночасно з ним. Не відмічалося змін ниркового кліренсу ні для одного з цих двох препаратів. Невідомо, пов'язані чи ні ці зміни зі змінами безпеки застосування Дивіру або ефективності застосування ганцикловіру. Не отримано даних про те, що диданозин підсилює мієлосупресивні ефекти ганцикловіру і зидовудину.

При одночасному застосуванні диданозину і ставудину ризик прояву периферичної нейропатії чи панкреатиту підвищується. За хворими, які приймають ці препарати, слід встановити уважне спостереження.

Спеціальні дослідження з індинавіром не виявили наявності лікарських взаємодій між цим препаратом і диданозином. Тому Дивір можна призначати одночасно із зазначеними лікарськими препаратами.

Препарати, абсорбція яких може змінюватися залежно від рН шлункового вмісту (наприклад кетоконазол, дапсон), рекомендують застосовувати за 2 години до або за 2 години після прийому диданозину.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25 0С в місцях, недоступних для дітей. Термін придатності – 2 роки.