Димецин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: гель білого кольору, однорідної консистенції, зі слабким специфічним запахом;

склад: 100 г гелю містять L-лізину есцинату (в перерахуванні на 100% речовину) 1 г, диклофенаку натрію 1 г;

допоміжні речовини: ніпагін, диметилсульфоксид, карбомер (карбопол), гліцерин, спирт етиловий, аміаку розчин 15%, вода.

Форма випуску. Гель.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовують місцево при суглобовому та м'язовому болю. Диклофенак, комбінації. Код АТС М02А А65.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат виявляє аналгетичну, протизапальну, протинабрякову та ангіопротекторну дію. Зменшує судинно-тканинну проникність, поліпшує мікроциркуляцію, підвищує тонус венозних судин, усуває венозний застій.

Механізм дії зумовлений пригніченням синтезу простагландинів, кінінів та інших медіаторів запалення і болю, стабілізуючим впливом на лізосомальні мембрани, зменшенням проникності капілярів.

Протизапальна та знеболювальна активність, підсилення венозного кровотоку зумовлює терапевтичний ефект при захворюваннях (у тому числі ревматичних), що супроводжуються запаленням, набряками, болем і венозним застоєм (особливо в нижніх кінцівках), порушенням трофіки тканин.

Фармакокінетика. Не досліджена.

 

Показання для застосування. Післятравматичне запалення суглобів, м'язів, сухожилок і зв'язок (отриманих унаслідок розтягнень, ударів та інших травм); післяопераційний набряково-больовий синдром; запалення, набряки та біль при гострій і хронічній недостатності вен нижніх кінцівок (у тому числі важкість у ногах, нічні судоми литкових м'язів), флебіт, тромбофлебіт, післятромбофлебітний синдром; локалізовані форми ревматичних захворювань м’яких тканин, міалгії, бурсити, тендовагініти та інші запальні захворювання опорно-рухового апарату; остеоартроз периферичних суглобів та суглобів хребта.

Спосіб застосування та дози. Гель наносять на нижні кінцівки, хворі суглоби або інші ділянки тіла із запаленням і болем 2 - 4 рази на добу, тонким шаром, злегка втираючи в шкіру. Препарат слід наносити тільки на неушкоджені ділянки шкіри, запобігаючи потраплянню в очі та на слизові оболонки.

Вища добова доза для дорослих і дітей старше 14 років становить 10 г гелю; дітям 6 - 14 років 4 - 10 г гелю (2 мг на 1 кг маси тіла на добу, із розрахунку по диклофенаку натрію). Тривалість курсу терапії визначається індивідуально, залежно від ефективності терапії і, як правило, не перевищує 21 дня.

 

Побічна дія. Явища місцевого подразнення шкіри: свербіж, гіперемія, висип. При застосуванні гелю не великих ділянках шкіри можливі системні побічні ефекти, притаманні дії диклофенаку (нудота, блювання, анорексія, метеоризм, діарея, запор, ерозивно-виразкові ураження шлунково-кишкового тракту, головний біль, депресія, сонливість, гематурія, протеїнурія, тромбоцитопенія, анемія, бронхоспазм).

Протипоказання. Ерозивно-виразкові ураження шлунково-кишкового тракту, бронхіальна астма, порушення кровотворення, індивідуальна непереносимість компонентів препарату; вагітність, період лактації; діти до 6 років.

 

Передозування. При застосуванні гелю на великих ділянках шкіри або при перевищенні рекомендованих доз можливі системні побічні ефекти, притаманні дії диклофенаку натрію та інших нестероїдних протизапальних засобів, які потребують зменшення дози або відміни препарату.

Особливості застосування. З обережністю призначають хворим, які мають в анамнезі показання на алергічні реакції на нестероїдні протизапальні засоби або есцин, виразкову хворобу.

Після аплікації препарату необхідно вимити руки, якщо ця ділянка не підлягає лікуванню.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При нашкірному застосуванні препарату не встановлено його взаємодії з іншими лікарськими засобами.

Проте необхідно враховувати, що диклофенак натрію може потенціювати ефект та ульцерогенну дію кортикостероїдів, підвищувати концентрацію дигоксину в крові, послаблювати дію сечогінних засобів і салуретиків групи тіазиду та фуросеміду. Терапевтична ефективність при застосуванні із саліцилатами знижується, при цьому посилюється ульцерогенна дія на слизову оболонку шлунка. При застосуванні одночасно з антикоагулянтами слід проводити лабораторний контроль системи згортання крові.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі не вище 25º С. Термін придатності - 2 роки.