Кандид инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: сlotrimazole; дифеніл-(2-хлорфеніл)-1-імідазолілметан;

основні фізико-хімічні властивості: гомогенна маса білого кольору;

склад: 100 г крему містять клотримазолу 1 г;

допоміжні речовини: пропіленгліколь, вазелін білий, парафін рідкий, віск емульсійний цетомакрогольний, спирт бензиловий, метилпарабен, пропілпарабен, бутилгідрокси-толуол, натрію фосфат однозаміщений, натрію фосфат безводний, вода очищена.

Форма випуску. Крем.

Фармакотерапевтична група. Протигрибкові препарати для місцевого застосування. Похідні імідазолу. Код АТС D01АС01.

 

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Фармакологічна дія препарату зумовлена властивостями клотримазолу - протигрибкового засобу широкого спектра дії з групи похідних імідазолу. До клотримазолу чутливі дерматофіти, дріжджові гриби (роду Candida, Torulopsis glаbаrаtа, Rhodotorula), плісняві гриби, а також збудники різнобарвного лишаю (Pityriasis versicolor) та еритразми. Крім того, клотримазол спричиняє антимікробну дію відносно грампозитивних (стафілококи, стрептококи) та грамнегативних бактерій (Bacteroides, Gardnerella vaginalis), а також відносно Trichomonas vaginalis, Malasseria furfur, Corinebacterium minussimum. Ефект клотримазолу пов’язаний з порушенням синтезу ергостерину, що входить до складу клітинної мембрани грибків. Внаслідок цього змінюються структура і властивості мембран, спостерігається лізис клітин.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні клотримазол практично не надходить до системного кровотоку, тому системні ефекти відсутні.

Показання для застосування.

Кандід застосовують при грибкових інфекціях шкіри, а саме при:

мікозах складок шкіри та стоп;

оніхомікозах;

висівкоподібному лишаю;

еритразмі;

 поверхневих кандидозах, викликаних дерматофітами, дріжджоподібними (включаючи рід Candida), пліснявими та іншими грибами та мікроорганізмами, чутливими до клотримазолу;

мікозах, ускладнених вторинною піодермією.

Спосіб застосування та дози. Застосовують у дорослих і дітей зовнішньо 2-3 рази на добу. Перед застосуванням крему Кандід уражену ділянку промивають (із застосуванням мила з нейтральним значенням рН) та підсушують. На оброблену таким чином уражену ділянку тонким шаром наносять крем Кандід і втирають легкими масажними рухами. Перед нанесенням крему на волосисті ділянки тіла необхідно розсунути волосся для досягнення прямого контакту з ураженою ділянкою.

Тривалість лікування індивідуальна і залежить від тяжкості захворювання та локалізації ураження. Тривалість лікування дерматозів становить 3-4 тижні. Як правило, терапію продовжують протягом 2 тижнів після зникнення симптомів захворювання.

Лікування еритразми і висівкоподібного лишаю звичайно триває близько 3 тижнів.

 

Побічна дія. Кандід крем як правило добре переноситься. Рідко, при підвищеній чутливості до компонентів препарату, можуть спостерігатися місцеві алергічні реакції – почервоніння шкіри, відчуття печії та поколювання у місці нанесення препарату.

При виникненні побічних реакцій препарат необхідно відмінити.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до клотримазолу або інших компонентів препарату.

 

Передозування. Гостре передозування при місцевому застосуванні Кандіду крему малоймовірне і не може призвести до наслідків, що становитимуть загрозу для життя.

 

Особливості застосування.

Препарат призначений для застосування лише у дерматологічній практиці. Не допускається застосування препарату в офтальмологічній практиці.

При лікуванні оніхомікозів важливо слідкувати за тим, аби нігті, які обробляються, були коротко підстрижені і мали шорстку поверхню для кращої проникності діючої речовини.

Застосування при вагітності та лактації

У зв’язку з відсутністю системної дії Кандід крем не має обмежень щодо застосування у вагітних або жінок, що годують груддю.

Вплив на здатність управляти транспортними засобами та механізмами

Кандід крем не впливає на здатність управляти транспортними засобами та механізмами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з амфотерицином В, ністатином активність Кандіду знижується.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла і недоступному для дітей місці, при температурі не вище 250 С. Термін придатності - 4 роки.

Не рекомендується застосовувати препарат після дати, вказаної на упаковці.