Доларен инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: гель жовтуватого кольору зі специфічним запахом;

склад: 100 г гелю містить диклофенаку діетиламіну (еквівалентно диклофенаку натрію 1 г) 1,163 г, ментолу 5 г, метилсаліцилату 10 г, олії насіння льону 3 г;

допоміжні речовини: спирт бензиловий, карбомер, діетаноламін, бронопол, натрію метабісульфіт, пропіленгліколь, полісорбат 80, олія дерева сандалового, спирт ізопропіловий, вода очищена.

Форма випуску. Гель.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються місцево при суглобовому та м’язовому болю. Код АТС М02А А65.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Доларен швидкодіючий гель для місцевого застосування. Забезпечує знеболювальний та протизапальний ефекти.

Гель спричиняє гіперемію шкіри і посилення кровотоку в тканинах, на які нанесено гель, чинить аналгезуючу, зігрівальну і протизапальну дії. Під дією гелю активується обмін речовин, підвищується еластичність м'язів і тканин, знижується локальний тонус м'язів. Дія розвивається через кілька хвилин після нанесення препарату і досягає максимуму протягом 20 - 30 хв.

Диклофенак натрію – нестероїдний протизапальний засіб, шляхом прямої дифузії глибоко проникає в підшкірні тканини й структури і концентрується в них. Диклофенак натрію інгібує фермент циклооксигеназу, що приводить до зниження формування простагландинів. Зменшує скутість та припухлість суглобів, має протизапальну дію.

Олія лляного насіння, метилсалицилат. Ці компоненти препарату мають місцеву подразнювальну і відволікаючу дію, обумовлену впливом на чуттєві нервові закінчення, а також судинорозширювальну дію.

Ментол при локальному застосуванні має судинорозширювальний вплив на підшкірні структури, дає відчуття прохолоди з наступним знеболювальним ефектом.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні гелю всмоктується менше 5% дози, таким чином системний вплив препарату мінімальний.

 

Показання для застосування. Міозит, фіброзит, ішіас, розтягнення м'язів і сухожиль, травми опорно-рухового апарату. Біль у м’язах та суглобах при тяжких фізичних навантаженнях. Запальні і дегенеративні захворювання суглобів.

Ревматичні захворювання: бурсит, артрит, тендосиновіт, тендиніт.

 

Спосіб застосування та дози. Гель наносять тонким шаром на шкіру ураженої ділянки 3 - 4 рази на добу по 2 - 4 г і злегка втирають до повного всотування.

Зменшення або зникнення основних клінічних симптомів відзначається звичайно в перші дні від початку терапії.

Застосування препарату у дітей.

Для дітей застосовувати від 12 років.

Доларен гель можна застосовувати одночасно з пероральним прийманням таблеток диклофенаку натрію за умовою попередньої консультації лікаря.

Побічна дія. Доларен взагалі переноситься добре. У поодиноких випадках у місці нанесення гелю відзначалося почервоніння шкіри, відчуття свербежу або печіння. Тому ці явища рідко призводили до необхідності припинення лікування.

Протипоказання. Підвищена чутливість до диклофенаку натрію або будь-яких інших складових гелю, бронхіальна астма, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки у фазі загострення; вагітність, період лактації; діти до 12 років.

Передозування. Випадків передозування при застосувані гелю Доларен не виявлено.

Особливості застосування. Гель призначений тільки для зовнішнього застосування, не можна наносити на уражену шкіру.

Необхідно уникати потрапляння на ушкоджені ділянки шкіри, відкриті рани, слизові оболонки носа і очей.

Взаємодія в іншими лікарськими препаратами. При одночасному застосуванні гелю Доларен з іншими лікарськими препаратами системної взаємодії не виявлено.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі не вище 25°С Термін придатності – 2 роки.