Нейриспин-Здоровье инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: risperidon, 3-[2-[4-(6-флуоро-1,2-бензисоксазол-3-іл)піперидин-1-іл]етил]-2-метил-6,7,8,9-тетрагідро-4Н-піридо[1,2-а]піримідин-4-он;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою;

таблетки по 0,5 мг – рожевого кольору з перламутровим відтінком;

 по 1 мг – білого кольору з перламутровим відтінком;

 по 2 мг – жовтувато-оранжевого кольору з перламутровим відтінком;

 по 4 мг – світло-зеленого кольору з перламутровим відтінком;

склад: одна таблетка містить рисперидону ( у перерахунку на 100% речовину) - 0,5 мг;

1 мг; 2 мг; 4 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, целюлоза мікрокристалічна, натрію кроскармелоза, крохмаль картопляний, полівінілпіролідон низькомолекулярний, поліетиленгліколь 4000, натрію лаурилсульфат, магнію стеарат, аеросил, титану діоксид, кандурин, гіпромелоза, барвник для таблеток: 0,5 мг – «Сепісперс сухий червоний А»; 2 мг - « Євросерт Сунсет жовтий»; 4 мг –«Сепісперс сухий жовтий R » та «Сепісперс сухий блакитний І».

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Антипсихотичні засоби. Код АТС N05AX0B.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Антипсихотичний засіб. Похідне бензизоксазолу, селективний моноамінергічний антагоніст. Виявляє високу афінність до серотонінових 5-НТ2 та дофамінових D2-рецепторів, зв'язується також з a1-адренорецепторами і, при трохи меншій афінності, з Н1-гістаміновими і a2-адренорецепторами. Не має спорідненості до холінорецепторів.

Будучи потужним D2 -антагоністом (що, вважається, лежить в основі механізму поліпшення продуктивної симптоматики шизофренії), рисперидон викликає менш виражене пригнічення моторної активності і значно меншою мірою індукує каталепсію, ніж класичні нейролептики. Збалансований центральний антагонізм рисперидону до серотоніну та дофаміну знижує вираженість екстрапірамідних побічних ефектів та розширює терапевтичний вплив препарату на негативні та афективні симптоми шизофренії.

Фармакокінетика. Незалежно від прийому їжі рисперидон цілком всмоктується. Максимальна концентрація в плазмі досягається через 1 – 2 години. Зв'язується з білками плазми (альбуміном і альфа1-кислотним глікопротеїном) на 88%. Швидко розподіляється, проникає в тканині ЦНС, обсяг розподілу становить 1 – 2 л/кг. Метаболізується в печінці за участю ізоферменту Р450 IID6 частково з утворенням рівного за активністю 9-гідроксирисперидону, що зв'язується з білками плазми на 77%, частково – шляхом N-дезалкілування. Рівноважна концентрація рисперидону досягається протягом 1 дня, 9-гідроксирисперидону – протягом 4 – 5 днів. Період напіввиведення рисперидону – 3 год, 9-гідроксирисперидону – 24 год. Через 1 тиждень прийому 70% виводиться із сечею, 14% – через шлунково-кишковий тракт; 35 – 45% екскретується у вигляді активних речовин.

У пацієнтів літнього віку і/або з нирковою недостатністю після однократного прийому препарату спостерігаються підвищені концентрації в плазмі і уповільнене виведення рисперидону.

Показання до застосування. Шизофренія (у тому числі вперше виниклий гострий психоз, гострий напад шизофренії, хронічна шизофренія); психотичні стани з вираженою продуктивною (марення, галюцинації, розлади мислення, ворожість, підозрілість) і/або з негативною (притуплений афект, емоційна і соціальна відчуженість, убогість мови) симптоматикою; для зменшення афективної симптоматики (депресія, почуття провини, тривога) у пацієнтів із шизофренією; профілактика рецидивів при хронічній шизофренії; поведінкові розлади у пацієнтів з деменцією при прояві симптомів агресивності (вибух гніву, фізичне насильство) і порушеннях психічної діяльності (збуждення, марення), а також у пацієнтів із затримкою розумового розвитку або з домінуванням у клінічній картині деструктивних тенденцій; манії при біполярних розладах (як засіб допоміжної терапії, як стабілізатор настрою).

Спосіб застосування та дози. Призначають внутрішньо незалежно від прийому їжі, один або два рази на добу. Дозування для дорослих і дітей старше 15 років:

При шизофренії: у перший день – 2 мг, у другий день – 4 мг. Далі дозу можна або зберегти на рівні 4 мг на добу, або, при необхідності, індивідуально скоригувати. Звичайно оптимальною дозою є 4 – 6 мг на добу. При застосуванні препарату у дозі більше 10 мг на добу підвищення ефективності не спостерігається, однак зростає ризик розвитку екстрапірамідних симптомів.

Літнім пацієнтам або пацієнтам з печінковою або нирковою недостатністю лікування слід починати з дози 0,5 мг 2 рази на добу з поступовим підвищенням до 1 – 2 мг 2 рази на добу.

Поведінкові розлади в хворих з деменцією: початкова доза – по 0,25 мг 2 рази на добу, при необхідності дозу можна підвищувати на 0,25 мг два рази на добу, але не частіше чим, через день. Оптимальна доза для більшості пацієнтів – по 0,5 мг 2 рази на добу. Деяким пацієнтам показаний прийом по 1 мг 2 рази на добу.

Біполярні розлади при маніях: початкова доза – 2 мг на добу за 1 прийом, при необхідності дозу підвищують на 2 мг/добу, але не частіше, ніж через день. Оптимальна доза – 2 – 6 мг на добу.

Поведінкові розлади у пацієнтів із затримкою розумового розвитку або з домінуванням у клінічній картині деструктивних тенденцій: у пацієнтів з масою тіла 50 кг і більше початкова доза – 0,5 мг на добу за 1 прийом, при необхідності дозу підвищують на 0,5 мг на добу, але не частіше ніж через день. Оптимальна доза – 1 мг на добу. У пацієнтів з масою тіла менше 50 кг початкова доза – 0,25 мг на добу за 1 прийом, при необхідності дозу підвищують на 0,25 мг на добу, але не частіше, ніж через день. Оптимальна доза – 0,5 мг на добу.

Після досягнення ефективної дози може бути рекомендований прийом препарату один раз у день.

Вища добова доза препарату – 16 мг на добу.

Побічна дія. З боку центральної нервової системи та органів чуття: часто – безсоння, ажитація, тривога, головний біль; іноді – сонливість, утомлюваність, запаморочення, порушення концентрації уваги, порушення чіткості зору; рідко – екстрапірамідні розлади (тремор, ригідність, гіпресалівація, брадикінезія, акатизія, гостра дистонія), можливі судомні напади, пізня дискінезія, нейролептичний злоякісний синдром, порушення терморегуляції.

З боку системи травлення: абдомінальні болі, диспепсія, запор, нудота, блювання, підвищення рівня печінкових ферментів.

З боку серцево-судинної системи і крові: іноді – ортостатична гіпотензія, рефлекторна тахікардія, гіпертензія, незначне зниження нейтрофілів і/або тромбоцитів, гіперволемія, інсульт (у літніх хворих з схильними факторами).

З боку ендокринної системи: галакторея, гінекомастія, порушення менструального циклу, аменорея, підвищення маси тіла, рідко – гіперглікемія, загострення діабету.

З боку статевої системи: рідко – приапізм, порушення ерекції, еякуляції, оргазму.

Алергічні реакції: іноді – риніт, ангіоневротичний набряк, шкірні висипи.

Інші: іноді – нетримання сечі.

Протипоказання. Індивідуальна гіперчутливість, період лактації, вагітність, дитячий вік (до 15 років).

Передозування. Симптоми: сонливість, проява надмірної седативної дії, тахікардія, артеріальна гіпотензія, екстрапірамідні симптоми, у поодиноких випадках – подовження на ЕКГ інтервалу QT. Лікування: забезпечити вільну прохідність дихальних шляхів для підтримки адекватного постачання киснем і вентиляції. Промивання шлунка, призначення активованого вугілля разом із проносним. Моніторування ЕКГ для виявлення порушень серцевого ритму. Симптоматична терапія, направлена на підтримку життєвоважливих функцій організму. При наявності артеріальної гіпотензії і судинному колапсі – інфузійна терапія і/або симпатоміметичні препарати. При розвитку екстрапірамідних розладів – призначення антихолінергічних препаратів. Специфічного антидота немає.

Постійний медичний нагляд і моніторування варто продовжувати до усунення симптомів інтоксикації.

Особливості застосування. На початку терапії Нейриспіном-Здоров’я рекомендується поступово відмінити попередню антипсихотичну терапію, якщо це клінічно виправдано. При цьому, якщо пацієнти переводяться з терапії пролонгованими формами нейролептиків, то прийом препарату рекомендується починати замість попереднього препарату. На початку лікування, особливо при підборі дози, може виникати ортостатична гіпотонія, тому Нейриспін-Здоров’я з особливою обережністю і поступовим підвищенням дози слід застосовувати для лікування пацієнтів з захворюваннями серцево-судинної системи, при зневодненні, гіповолемії та цереброваскулярних порушеннях. При виникненні гіпотензії дозу слід зменшити. Також з особливою обережністю слід застосовувати препарат для лікування хворих на хворобу Паркінсона та епілепсію через можливість погіршення основного захворювання. З появою симптомів пізньої дискінезії, злоякісного нейролептичного синдрому необхідно припинити прийом усіх антипсихотичних препаратів, включаючи Нейриспін-Здоров’я. Пацієнти повинні бути попереджені про можливість збільшення маси тіла.

При лікуванні рисперидоном слід відмовитися від усіх видів діяльності, що вимагають швидкої реакції, а також від прийому алкоголю.

Використання рисперидону в період вагітності можливе тільки тоді, коли очікуваний ефект терапії перевищує потенційний ризик для плода. Безпека та ефективність застосування рисперидону для лікування дітей вивчена недостатньо, хоча в даний час такі клінічні дослідження проводяться.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Нейриспін-Здоров’я слід з обережністю застосовувати одночасно з іншими препаратами центральної дії. При сумісному застосуванні рисперидону з препаратами-антагоністами дофамінових рецепторів може спостерігатися пізня дискінезія (у вигляді мимовільних ритмічних рухів, переважно язика і/або обличчя), що вимагає припинити прийом усіх антипсихотичних препаратів. Рисперидон може діяти як антагоніст леводопи.

Фенотіазини, трициклічні антидепресанти, b-адреноблокатори, флуоксетин можуть підвищувати концентрацію рисперидону в крові, не впливаючи на концентрацію активної антипсихотичної фракції. При сумісному застосуванні з карбомазепіном та іншими індукторами печінкових ферментів відзначене зниження концентрації активної антипсихотичної фракції рисперидону в крові. При припиненні прийому таких препаратів дозу Нейриспіну-Здоров’я слід переглянути.

При необхідності додаткового седативного ефекту одночасно з Нейриспіном-Здоров’я можна призначати похідні бензодіазепіну.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла місці при температурі від 15° до 30°С. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Термін придатності - 2 роки.

Пользователей также интересует