Доктор Мом инструкция, аналоги и состав

Показания: У складі комплексної терапії гострих респіраторних захворювань (риніт, фарингіт, ларингіт, трахеїт, синусит), які супроводжуються нежитем, відчуттям закладеності носа, кашлем.
Форма випуска: Олівець для інгаляцій у пеналі з кришкою № 1 у коробці
Производитель, страна: Юнік Фармасьютикал Лабораторіз (відділення фірми Дж. Б. Кемікалз енд Фармасьютикалз Лтд), Індія
Действующее вещества: 1 олівець містить ментолу 207,70 мг, камфори 207,70 мг, метилсаліцилату 61,35 мг
Регистрация: UA/11643/01/01з 09.08.2011 по 09.08.2016. Приказ 995 від 07.12.2012
Код АТХ:

Склад лікарського засобу:

діючі речовини: 1 олівець містить ментолу 207,70 мг, камфори 207,70 мг, метилсаліцилату 61,35 мг;

допоміжна речовина: олія мінеральна.

Лікарська форма. Олівець для інгаляцій.

Пластмасовий пенал циліндричної форми з отвором у верхній частині, який вміщує картридж, просякнутий сумішшю лікарських речовин. Має характерний запах ментолу, камфори, метилсаліцилату.

Назва і місцезнаходження виробника.

Юнік Фармасьютикал Лабораторіз (відділення фірми “Дж.Б. Кемікалз енд Фармасьютикалз Лтд”).

Ділянка № 128/1, Джі. Ай. Ді. Сі. Індастріал Еріа, Анклешвар – 393 002, Гуджарат, Індія.

Фармакотерапевтична група. Комбіновані препарати, що застосовуються у разі кашлю та застудних захворювань.

Код АТС R05Х.

Препарат чинить протинабрякову, протизапальну, відволікаючу, подразнювальну та антисептичну дію. Вдихання летких речовин, які виділяються з інгалятора, призводить до тимчасового зменшення закладеності носа і покращення дихання.

Фармакологічні властивості лікарського засобу обумовлені компонентами, які входять до його складу:

ментол – впливає на холодові рецептори слизової оболонки та шкіри, скорочуючи периферійні судини, що в подальшому супроводжується вазодилатацією; чинить антисептичну, місцеву подразнювальну, болезаспокійливу дію;

камфора – чинить подразнювальну, протимікробну та протизапальну дію;

метилсаліцилат – виявляє відволікальну, знеболювальну активність, сприяє зменшенню набряку слизової оболонки носа.

Показання для застосування. У складі комплексної терапії гострих респіраторних захворювань (риніт, фарингіт, ларингіт, трахеїт, синусит), які супроводжуються нежитем, відчуттям закладеності носа, кашлем.

Протипоказання.

  • Підвищена чутливість до компонентів препарату;
  • кашлюк, бронхоспазм;
  • вагітність;
  • період годування груддю.
  • дитячий вік до 6 років;

Належні заходи безпеки при застосуванні. Застосовувати тільки як інгаляційний засіб. Уникати потрапляння в очі (у разі потрапляння очі необхідно промити великою кількістю води).

Особливі застереження.

Олівець для інгаляцій слід використовувати як індивідуальний засіб. Використання його різними особами може сприяти розповсюдженню інфекції.

Не слід перевищувати рекомендованої дози препарата.

З особливою обережністю слід застосовувати препарат пацієнтам, які страждають на серцеві захворювання, астму, захворювання щитовидної залози, цукровий діабет, гіпертонічну хворобу, надмірне слизовиділення; пацієнтам із хронічним або персистентним кашлем (включаючи кашель внаслідок паління); пацієнтам, які мають труднощі із сечовиділенням внаслідок збільшення простати. В усіх цих випадках перед застосуванням препарату слід проконсультуватись з лікарем. 

Застосування у період вагітності або годування груддю. Препарат майже не чинить системної дії, але досвід застосування його жінками у період вагітності і годування груддю відсутній.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Не впливає.

Діти. Ефективність і безпека застосування препарату дітям віком до 6 років досліджені недостатньо. Пацієнти віком від 6 до 11 років повинні застосовувати препарат тільки під наглядом дорослих.

Спосіб застосування та дози. Дорослим та дітям старше 12 років призначають по 2 інгаляції в кожен носовий хід не частіше ніж кожні 2 години. Дітям від 6 до 12 років − по 1 інгаляції в кожен носовий хід не частіше ніж 1 раз на 2 години.

Зняти захисний ковпачок з пенала і піднести до одного носового ходу (другий - закрити) і зробити 1-2 легких вдихи. Потім піднести пенал до другого носового ходу і зробити вдихи. Після використання пенал щільно закрити ковпачком. Рекомендовано 6 – 8 інгаляцій на добу. Не застосовувати препарат більше 3 діб. Якщо симптоми захворювання не зникають слід звернутися до лікаря.

Передозування. Тривале (більше 3 діб) або занадто часте використання інгаляцій може спричинити зворотний розвиток симптомів захворювання (посилення гіперемії слизової оболонки). В такому випадку слід припинити інгаляції і звернутись до лікаря. Терапія – симптоматична.

Побічні ефекти. Тимчасово може виникати відчуття дискомфорту в носовій порожнині: свербіж, печіння, збільшення виділення слизу. У поодиноких випадках спостерігався подразливий кашель. Можливі алергічні реакції на компоненти препарату, дуже рідко − бронхоспазм. При появі таких реакцій лікування препаратом слід негайно припинити.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій. Не відома.

Термін придатності.  3 роки.

Термін придатності після першого відкриття пенала і використання згідно рекомендації − 3 доби.

Умови зберігання. Зберігати в сухому місці при температурі не вище 25 0С. Зберігати в недоступному для дітей місці. Після застосування слід щільно закривати пенал ковпачком.

Упаковка. Поліетиленовий пенал з ковпачком, що загвинчується. По 1 пеналу у картонній коробці.

Категорія відпуску. Без рецепта.