НовоНорм® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: репаглінід;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки (0,5 мг) білого кольору, круглі, опуклі, з витиснутим лого компанії Ново Нордіск;

таблетки (1 мг) жовтого кольору, круглі, опуклі, з витиснутим лого компанії Ново Нордіск;

таблетки (2 мг) персикового кольору, круглі, опуклі, з витиснутим лого компанії Ново Нордіск;

склад: 1 таблетка містить: таблетка 0,5 мг - репаглініду 0,5 мг;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна (E460), кальцій кислий фосфорнокислий безводний, крохмаль кукурудзяний, амберліт (калію полакрилін), повідон (полівідон), гліцерин 85%, магнію стеарат, меглумін, полоксамер;

таблетка 1 мг - репаглініду 1 мг;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна (E460), кальцій кислий фосфорнокислий безводний, крохмаль кукурудзяний, амберліт (калію полакрилін), повідон (полівідон), гліцерин 85%, магнію стеарат, меглумін, полоксамер, оксид заліза жовтий (Е172) - барвник для таблеток 1 мг;

таблетка 2 мг - репаглініду 2 мг;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна (E460), кальцій кислий фосфорнокислий безводний, крохмаль кукурудзяний, амберліт (полакрилін калію), повідон (полівідон), гліцерин 85%, магнію стеарат, меглумін, полоксамер, оксид заліза червоний (Е172) - барвник для таблеток 2 мг.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Пероральні гіпоглікемізуючі препарати.

Код АТС А10В Х02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. НовоНорм® - новий швидкодіючий пероральний цукрознижувальний засіб. НовоНорм® швидко знижує рівень глюкози в крові, стимулюючи секрецію інсуліну підшлунковою залозою, причому ефект препарату залежить від кількості функціонуючих b-клітин, що збереглися в острівцях залози.

НовоНорм® закриває АТФ-залежні калієві канали в мембрані b-клітин спеціальним білком. Це спричинює деполяризацію b-клітин і приводить до відкриття кальцієвих каналів, що збільшує вхід у клітину іонів кальцію, які стимулюють секрецію інсуліну.

Фармакокінетика. НовоНорм® легко всмоктується із шлунково-кишкового тракту, що приводить до швидкого підвищення концентрації препарату в плазмі. Пік концентрації препарату в плазмі настає через 1 годину після прийому. Після досягнення піка рівень концентрації препарату в плазмі швидко знижується і він елімінується протягом 4 - 6 год. Час напіввиведення становить приблизно 1 год. У людей понад 98% репаглініду зв’язується з білками плазми крові. Він майже цілком метаболізується, і жоден з метаболітів не має клінічно значущої гіпоглікемічної дії.

НовоНорм® і його метаболіти екскретуються переважно з жовчю. Невелика їх кількість (менше 8% прийнятої дози) виявляється у сечі. Менш 1% активної речовини виявлено в калі.

Показання для застосування. Цукровий діабет 2 типу (інсулінонезалежний цукровий діабет), коли за допомогою дієти, зменшення маси тіла і фізичних навантажень не вдається досягти задовільного контролю рівня глюкози в крові.

Спосіб застосування та дози. НовоНорм® приймають перед кожним основним прийомом їжі (тобто препрандіально). Виділення інсуліну відбувається протягом 30 хв після їди. Препарат звичайно приймають за 15 хв до їди, проте час прийому може варіювати від прийому безпосередньо перед їдою до 30 хв до їди. Якщо пацієнт пропустив прийом їжі, слід пропустити також прийом препарату НовоНорм®.

Підбір доз препарату лікар здійснює відповідно до потреб хворого, які визначаються за рівнем глюкози в крові. Рекомендується починати з дози 0,5 мг. Збільшення дози проводять через один-два тижні. Якщо хворий приймав інший пероральний цукрознижувальний засіб, рекомендована початкова доза становить 1 мг.

Максимальна рекомендована одноразова доза, яку приймають перед основними прийомами їжі, становить 4 мг.

Максимальна добова доза не повинна перевищувати 16 мг.

Підбір доз ослабленим і виснаженим хворим слід проводити особливо ретельно. НовоНорм® може застосовуватись у комбінації з метформіном. При комплексному лікуванні препаратом НовоНорм® і метформіном досягається більш ефективний контроль рівня глюкози в крові, ніж при використанні кожного з цих препаратів окремо. При одночасному прийомі метформіну може виникнути необхідність зменшити дозу препарату НовоНорм®. Незважаючи на те що НовоНорм® в основному виділяється з жовчю, слід з обережністю призначати його хворим з порушеннями функції нирок.

Побічна дія. Спираючись на досвід застосування репаглініду та інших цукрознижувальних препаратів, можна виділити побічні ефекти, що зустрічаються рідко (> 1/10 000, < 1/1 000) та дуже рідко (< 1/10 000).

Порушення обміну речовин

Рідко: гіпоглікемія.

Після прийому репаглініду, як і інших цукрознижувальних препаратів, можуть виникати гіпоглікемічні реакції. Звичайно це реакції помірного ступеня, які легко купірувати за допомогою вживання вуглеводів. У більш тяжких випадках може виникнути необхідність у вливанні глюкози. Як і при будь-якій цукрознижувальній терапії, розвиток цих реакцій залежить від таких індивідуальних факторів, як звички в харчуванні, доза препарату, рівень фізичного навантаження і стрес (див. розділ „Особливості застосування”). За даними маркетингових досліджень, випадки гіпоглікемії були зареєстровані у хворих, які одержували комплексну терапію з метформіном або тіазоліндіоном.

Шлунково-кишкові розлади

Рідко: біль у животі, нудота.

Дуже рідко: пронос, блювання, запор.

У клінічних дослідженнях були відмічені такі шлунково-кишкові розлади, як біль у животі, пронос, нудота, блювання, запор. Частота і вираженість цих симптомів не відрізнялись від тих, що спостерігалися при застосуванні інших пероральних стимуляторів секреції інсуліну.

Захворювання шкіри і підшкірної клітковини

Рідко: алергія.

Реакція гіперчутливості до препарату може виявлятись у вигляді почервоніння, свербежу та кропив’янки. При цьому не слід підозрювати наявність перехресної алергії на сульфонілсечовину, оскільки ці препарати мають різну хімічну структуру.

Порушення гостроти зору

Дуже рідко: порушення гостроти зору.

Коливання рівня глюкози в крові може призвести до тимчасових порушень гостроти зору, особливо на початку лікування. Такі порушення були відмічені в незначній кількості випадків після початку лікування репаглінідом. За даними клінічних досліджень, в жодному такому випадку лікування препаратом не було припинено.

Порушення функції печінки

Дуже рідко: підвищення активності печінкових ферментів.

При лікуванні репаглінідом були відмічені одиничні випадки підвищення активності печінкових ферментів. У більшості випадків воно було помірним і короткочасним. Лише невелика кількість хворих була змушена перервати лікування препаратом через підвищення активності печінкових ферментів. В одиничних випадках були зареєстровані тяжкі порушення функції печінки, проте вважається, що вони не були спричинені прийомом препарату.

Протипоказання.

  • Відома гіперчутливість до репаглініду або будь-якого компонента препарату НовоНорм®.

  • Цукровий діабет 1 типу (інсулінозалежний цукровий діабет, С-пептиднегативний діабет).

  • Діабетичний кетоацидоз з наявністю або відсутністю коматозного стану.

  • Вагітність або годування груддю.

  • Діти до 12 років.

  • Тяжкі порушення функції печінки.

Передозування. Як і щодо всіх гіпоглікемічних пероральних засобів, передозування цього препарату може призвести до розвитку симптомів гіпоглікемії – запамороченню, пітливості, тремору, головному болю та ін.

При виникненні цих симптомів слід вжити заходів, спрямованих на нормалізацію рівня глюкози в крові, таких як прийом внутрішньо вуглеводів.

При більш тяжкій гіпоглікемії, що супроводжується судомами, втратою свідомості чи коматозним станом, слід ввести глюкозу внутрішньовенно.

 

Особливості застосування. Прийом препарату НовоНорм®, як і інших стимуляторів секреції інсуліну, може спричинити розвиток гіпоглікемії.

Одночасний прийом метформіну збільшує ризик розвитку гіпоглікемії. Збереження гіперглікемії при комбінованому лікуванні вказує на неможливість досягнення адекватного контролю глікемії за допомогою пероральних гіпоглікемічних засобів. У цих випадках слід переходити на інсулінотерапію.

Гіперглікемія може також виникнути при стресових ситуаціях, таких як пропасні стани, травми, інфекційні захворювання або оперативні втручання.

Дотепер не було проведено клінічних обстежень хворих з порушеннями функції печінки. Також відсутні дані про застосування препарату НовоНорм® хворими молодше 18 років і старше 75 років.

Слід уникати прийому препарату НовоНорм® у сполученні з гемфіброзилом. Однак за необхідності одночасного прийому зазначених препаратів слід ретельно контролювати рівень глюкози в крові, тому що при цьому може виникнути потреба зменшити дозу препарату НовоНорм®.

Вагітність і годування груддю

У зв’язку з відсудністю даних про ефекти, що викликає НовоНорм® у вагітних і при годуванні груддю, слід уникати його прийому у цих ситуаціях.

Здатність керувати транспортними засобами та іншими механізмами

Як і при застосуванні всіх пероральних гіпоглікемічних засобів, хворим слід вживати заходів, які запобігають розвитку гіпоглікемії під час керування транспортними засобами чи іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Як відомо, деякі препарати можуть впливати на обмін глюкози. Це слід враховувати при підборі доз препарату НовоНорм®.

Такі препарати можуть посилювати та/або пролонгувати гіпоглікемічний ефект репаглініду: гемфіброзил, кларитроміцин, ітраконазол, кетоконазол, інші протидіабетичні засоби, інгібітори моноаміноксидази (МАО), неселективні бета-адреноблокатори, інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ), саліцилати, нестероїдні протизапальні засоби, октреотид, алкоголь і анаболічні стероїди.

При сумісному застосуванні репаглініду і гемфіброзилу (інгібітор CYP2C8) здоровими добровольцями значення площі під кривою „концентрація репаглініду – час” збільшилось у 8,1 рази, а його максимальна концентрація в крові – в 2,4 рази. Тривалість його напіввиведення з крові збільшилася з 1,3 год до 3,7 год, а концентрація в плазмі крові через 7 год після прийому підвищилась у 28,6 рази.

Вплив кетоконазолу (протопип потужного конкурентного інгібітору CYP3А4) на фармакокінетику репаглініду був досліджений на здорових добровольцях. Одночасний з репаглінідом прийом 200 мг кетоконазолу збільшує значення площі під кривою „концентрація репаглініду – час” на 15%, а значення його максимальної концентрації в крові – на 16%. Спільне з репаглінідом застосування 100 мг ітраконазолу також досліджували на здорових добровольцях. Було показано, що при цьому значення площі під кривою „концентрація репаглініду – час” збільшилися на 40%. Істотних змін рівня глюкози в крові в обстежених відмічено не було.

У дослідженнях на здорових добровольцях було показано, що після прийому репаглініду в сполученні з 250 мг кларитроміцину (інгібітор CYP3А4) значення площі під кривою „концентрація репаглініду – час” збільшилися на 40%, а максимальна концентрація – на 67%. При цьому значення площі під кривою „концентрація інсуліну в сироватці крові – час” збільшилися на 51%, а максимальна концентрація інсуліну – на 61%. Механізм цієї взаємодії поки не з’ясований.

b-адреноблокатори можуть маскувати симптоми гіпоглікемії.

У дослідженні на здорових добровольцях, які багаторазово приймали репаглінід, було показано, що одночасний прийом інших сполук, що метаболізуються за участю CYP3А4, таких як циметидин, ніфедипін і естроген, істотно не вплинув на інтенсивність всмоктування та розподіл репаглініду. Сумісний прийом симвастатину і репаглініду здоровими добровольцями не вплинув на дію останнього, але підвищив його максимальну концентрацію на 25% (при цьому відмічена дуже велика варіабельність: 95% довірчий інтервал був у межах 0,95-1,68). Клінічна значущість цих даних поки не з’ясована.

У дослідженні на здорових добровольцях було показано, що рифампіцин зменшує значення площі під кривою „концентрація репаглініду – час” на 25%. Клінічна значущість цих даних також поки не з’ясована. Репаглінід у здорових добровольців клінічно значуще не впливає на фармакокінетику дигоксину, теофіліну і варфарину. Тому при застосуванні цих засобів одночасно з репаглінідом підбирати їх дози не потрібно.

Такі препарати можуть послаблювати гіпоглікемічний ефект репаглініду: пероральні контрацептиви, тіазиди, кортикостероїди, даназол, тиреоїдні гормони і симпатоміметики. При застосуванні або відміні цих препаратів у хворих, які приймають НовоНорм®, необхідно ретельно контролювати зміни рівня глікемії.

При сумісному застосуванні репаглініду з препаратами, що в основному виводяться з жовчю, слід враховувати можливість їх взаємодії.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому місці при температурі від 15 до 25°С для запобігання відволожуванню.

Термін придатності - 5 років.

Зберігати в оригінальній упаковці.

Зберігати в недоступному для дітей місці. Не вживати препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Пользователей также интересует