Пироксикам инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: піроксикам; 4-гідрокси-2-метил-М-пірид-2-іл 2Н-1,2-бензотіазин-3-карбоксамід-1,1 -діоксид;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або білого з жовтуватим відтінком кольору, з плоскою поверхнею, з фаскою та рискою;

склад: 1 таблетка містить 0,01 г піроксикаму;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, цукор молочний, аеросил, кальцію стеарат, крохмаль картопляний.

 

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Нестероїдні протизапальні та протиревматичні засоби.

Код АТС М01А С01.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Має протизапальну, аналгетичну, жарознижуючу дію. Механізм дії препарату пов’язаний в основному з інгібуванням синтезу простагландинів унаслідок пригнічення активності циклооксигенази.

Фармакокінетика. Практично повністю абсорбується з шлунково-кишкового тракту. Біодоступність становить близько 100%. Період напіввиведення - 24 - 36 годин. Виводиться з організму у вигляді неактивних метаболітів, в основному нирками.

 

Показання для застосування. Остеоартроз, ревматоїдний артрит, ішіас, подагра, позасуглобові ревматичні захворювання, посттравматичні і післяопераційні болі, дисменорея, аднексит.

 

Спосіб застосування та дози. Для дорослих - 2 таблетки одночасно. При особливо сильних і гострих запальних больових синдромах - 4 таблетки на день за 2 прийоми. Курс лікування - 2-3 тижні. Максимальна добова доза – 40 мг.

Побічна дія. При тривалому застосуванні можуть виникнути порушення з боку травного тракту: нудота, анорексія, біль і неприємні відчуття в епігастральній ділянці, метеоризм, діарея, набряки гомілок і стоп, зміни складу периферичної крові.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату, вагітність і період лактації, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, бронхіальна астма, алергічні захворювання, дітям віком до 14 років.

 

Передозування. Дані відсутні. Лікування - симптоматичне.

 

Особливості застосування. Препарат може негативно впливати на здатність керувати транспортом і працювати з потенційно небезпечними механізмами. Під час лікування препаратом слід утриматися від вживання алкоголю. Пацієнти, які мають в анамнезі виразкову хворобу, повинні застосовувати препарат суворо під контролем лікаря. З обережністю застосовувати при дисфункціях печінки, нирок, геморагічному діатезі, при серцевій недостатності, в період лактації.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При застосуванні препарату з гіпотензивними та діуретичними засобами, літієм, метотрексатом, ацетилсаліциловою кислотою та антидіабетичними засобами їх концентрація в плазмі крові може змінюватися. Нестероїдні протизапальні засоби у поєднанні з глюкокортикоїдами підвищують ризик виникнення шлунково-кишкових кровотеч. Одночасне застосування препарату з кумариновими препаратами підвищує ризик кровотеч.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25 0С. Термін придатності – 3 роки.