Адаптол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

хімічна назва: 2,4,6,8-тетраметил-2,4,6,8-тетра-азабіцикло(3,3,0) октандіон-3,7;

основні фізико-хімічні властивості: круглі плоскоциліндричні таблетки білого або майже білого кольору з фаскою і рискою;

склад: 1 таблетка містить 2,4,6,8-тетраметил-2,4,6,8-тетра-азабіцикло(3,3,0) октандіон-3,7 - 500 мг;

допоміжні речовини: метилцелюлоза, кальцію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Анксіолітики. Код АТС N05BХ05.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Адаптол має помірну транквілізуючу (анксіолітичну) активність, знімає або послаблює почуття неспокою, тривоги, страху, внутрішнього емоційного напруження та роздратування. Транквілізуючий ефект препарату не супроводжується міорелаксацією та порушенням координації рухів. На цій підставі Адаптол називають “денним транквілізатором”. Снодійного ефекту не має, але посилює дію снодійних засобів та поліпшує сон, якщо він порушений. Адаптол полегшує нікотинову абстиненцію. Адаптол має антиоксидантні властивості, тому діє як мембраностабілізатор, адаптоген та церебропротектор при оксидантному стресі різного генезу. У нейромедіаторному профілі дії Адаптолу присутні дофамінпозитивний компонент та властивості агоніста-антигоніста адренергічної системи. Це зумовлює нормастенічні властивості препарату.

Фармакокінетика. При пероральному застосуванні препарат проникає у кров на 77 - 80% від введеної дози, близько 40% з яких зв’язується з еритроцитами. Решта, що залишилася, не зв’язана з білками крові і міститься в плазмі у вільному стані, у зв’язку з чим препарат без перешкод розповсюджується в організмі та вільно проходить крізь мембрани. Максимальної концентрації досягають за 0,5 години, високий рівень зберігається протягом 3 - 4 годин, потім поступово знижується. Адаптол повністю виводиться з організму з сечею протягом доби. Адаптол не накопичується та не підлягає біохімічним перетворенням.

Показання для застосування. Адаптол застосовують при неврозах та неврозоподібних станах, що супроводжуються роздратуванням, емоційною нестійкістю, тривогою та страхом. Препарат призначають також для поліпшення переносимості нейролептиків з метою усунення викликаних ними соматовегетативних та неврологічних побічних ефектів. У клініці внутрішніх захворювань Адаптол показаний при кардіалгіях різного генезу (не пов’язаних з ішемічною хворобою серця). Адаптол полегшує перебіг соматовегетативних проявів при передменструальному синдромі та менопаузі.

Адаптол показаний як церебропротектор та адаптоген при емоційному та оксидантному стресі різного генезу.

Препарат використовують під час комплексної терапії як засіб, що зменшує потяг до куріння тютюну.

Спосіб застосування та дози. Адаптол вживають внутрішньо незалежно від приймання їжі по 250 - 500 мг 2 - 3 рази на добу. Дозування залежить від індивідуальних особливостей людей і цілі призначення і може коливатись: разова доза від 0,3 г до 1,8 г, добова – від 0,9 до 10 г (для оптимального підбору дози призначають також таблетки Адаптол 300 мг). Тривалість курсу лікування - від декількох днів до 2 - 3 місяців.

Для лікування від куріння препарат призначають по 500 – 1000 мг 3 рази на добу щоденно протягом 5 - 6 тижнів.

Дітям віком від 10 до 14 років призначають індивідуально по 0,3 - 0,5 г 3 рази на добу.

Звикання та потягу до Адаптолу не встановлено.

Якщо чергову дозу не було прийнято, то продовжувати курс лікування необхідно у раніше призначених дозах.

Побічна дія. Зазвичай Адаптол переноситься добре. Можливі алергічні реакції та диспептичні розлади після вживання великих доз. У цьому разі слід припинити приймання препарату. Можуть знижуватися артеріальний тиск та температура тіла, які нормалізуються самостійно і не потребують припинення прийому препарату.

Протипоказання. Індивідуальна чутливість до препарату, підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування. Адаптол малотоксичний. При вживанні високих доз можливі алергічні реакції та диспептичні розлади. При інтоксикації необхідно провести загальноприйняті методи дезінтоксикації разом з промиванням шлунка.

 

Особливості застосування.

Використання під час вагітності та годування груддю. Адаптол добре проникає у всі тканини та рідини організму. Не рекомендують призначення препарату вагітним жінкам та матерям-годувальницям, оскільки клінічний досвід застосування Адаптолу у цієї групи пацієнтів досить обмежений.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами не відмічена.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Адаптол можна комбінувати з нейролептиками, транквілізаторами (бензодіазепінами), снодійними, антидепресантами та психостимуляторами.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому місці при температурі 15 - 25°С. Зберігати в захищеному від дітей місці. Термін придатності - 4 роки. Не вживати препарат після закінчення терміну придатності.