Стоптуссин Фито инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: густа сиропоподібна рідина коричневого кольору, із запахом чебрецю, солодка на смак; з часом утворюється невеликий осад, який не впливає на ефективність препарату;

склад: 100 мл сиропу містять екстракту тим’яну рідкого 4,1666 г, екстракту чебрецю рідкого 4,1666 г, екстракту подорожника рідкого 4,1666 г;

допоміжні речовини: мед, натрію бензоат, пропілпарабен, сахароза, вода очищена.

 

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Комбіновані засоби, що застосовуються при кашлю і застудних захворюваннях. Код АТС R05F B02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Сироп містить екстракти тим’яну, чебрецю і подорожника, які забезпечують муколітичний, секретомоторний та протизапальний ефекти. Препарат діє на поверхню слизових оболонок, насамперед дихальних шляхів, знижуючи в’язкість мокротиння, тим самим відділяючи його від стінок слизової оболонки та модулюючи кашель. Стоптусин Фіто має також антисептичну дію (головним чином за рахунок чебрецю).

Фармакокінетика. Дані відсутні.

Показання для застосування. Гострі та хронічні запальні захворювання дихальних шляхів (ларингіти, трахеїти, бронхіти, пневмонії).

Спосіб застосування та дози. Дітям від 1 до 5 років призначають по 1/2 – 1 чайній ложці препарату, дітям від 5 до 10 років – по 1-2 чайні ложки, дітям від 10 до 15 років – по 2-3 чайні ложки 3 рази на день, після їди (у зв’язку з можливістю зниження апетиту). Дітям від 15 років і дорослим – по 1 столовій ложці 3-6 разів на день.

Рекомендована тривалість лікування – 7 днів.

Побічна дія. При рекомендованому дозуванні препарат добре переноситься. Рідко можуть спостерігатись алергічні реакції.

 

Протипоказання. Алергія на компоненти препарату, декомпенсація серцевої діяльності, захворювання печінки, нирок. Дитячий вік до 1 року.

Передозування. Дані про передозування відсутні.

Особливості застосування. Препарат містить 62 г сахарози (1 чайна ложка (5 мл) сиропу містить до 3,1 г сахарози, 1 столова ложка (15 мл) – до 9,3 г сахарози). Тому препарат не рекомендується хворим з уродженою непереносимістю фруктози, порушенням засвоєння глюкози і галактози, з недостатністю ензиму, що розщеплює сахарозу та ізомальтозу, хворим на цукровий діабет.

З обережністю слід застосовувати препарат при захворюваннях і травмах головного мозку, хворим на епілепсію.

У періоди вагітності та лактації слід ретельно зважувати необхідність застосування препарату.

Стоптусин Фіто не впливає на здатність керувати транспортними засобами і механізмами.

 

Взаємодія з лікарськими засобами. Взаємодія з іншими ліками не описана.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі до 25˚С у недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 4 роки.