Экзодерил инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Naftifine; Nметил-N-(1-нафтилметил)-3-феніл-2-пропін-1-аміно-гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: білий або жовтувато-білий гомогенний крем з легким характерним запахом;

склад: 1 г крему містить: нафтифіну гідрохлориду – 10 мг;

допоміжні речовини: натрію гідроксид, спирт бензиловий, сорбітанстеарат, цетилпальмітат, спирт цетиловий, спирт стеариловий, полісорбат 60, ізопропілміристат, вода очищена.

Форма випуску. Крем.

Фармакологічна група. Протигрибкові засоби для зовнішнього застосування.

АТС D01AE22.

Фармакологічні властивості. Екзодерил – аліламіновий протигрибковий засіб для зовнішнього застосування. Його діюча речовина нафтифіну гідрохлорид активна відносно дерматофітів, таких як гриби роду трихофітон, епідермофітон, мікроспорум; дріжджових (Candida spp., Pityriasis versicolor), плісневих (Aspergillus spp.) та інших грибів (наприклад, Sporotrix Schencki). Відносно дерматофітів та аспергіллюс нафтафін діє фунгіцидно в умовах in vitro. Відносно дріжджових препарат проявляє фунгіцидну та фунгістатичну активність залежно від штаму мікроорганізму. Екзодерил пригнічує синтез ергостеролів шляхом інгібування скваленепоксидази, що спричинює накопичення сквалену (фермент епоксидази) в клітинах гриба. З терапевтичною метою важливо, що Екзодерил специфічно пригнічує скваленепоксидазу грибів, але не діє на печінкові ферменти людини. Крім того, Екзодерил не пригнічує мікросомальну цитохромну Р-450-систему печінки та надниркових залоз.

Екзодерил має також антибактеріальну активність відносно до грампозитивних та грамнегативних патогенних мікроорганізмів, що часто зустрічаються у комбніації з грибковими ураженнями. У клінічних умовах було встановлено, що Екзодерил має протизапальну дію, яка сприяє швидкому зникненню симптомів запалення, особливо свербежу. Завдяки швидкому проникненню Екзодерилу в шкіру та утворенню стійких протигрибкових концентрацій у різних шарах шкіри Екзодерил можна застосовувати лише раз на добу.

Фармакокінетика. Екзодерил легко проникає в шкіру і накопичується в тих шарах шкіри, де відбувається розвиток патогенних мікроорганізмів. Після зовнішнього застосування Екзодерил виявляється у верхніх шарах епідермісу ще протягом 10 діб. Після 5 діб зберігаються достатні інгібуючі концентрації (які значно перевищують мінімальні інгібуючі концентрації) щодо основних патогенних грибів. Більша частина Екзодерилу (до 94%) біотрансформується безпосередньо у місці нанесення у неактивні метаболіти. Невеликі дози абсорбується і виводиться з сечею у неактивному вигляді.

Показання для застосування. Препарат застосовується як у дорослих, так і у дітей для лікування таких захворювань:

- грибкові інфекції шкіри, включаючи складки шкіри (кандидози шкіри, дерматомікози, висівковий лішай);

- грибкові інфекції нігтів (оніхомікози);

- мікози з вториною бактеріальною інфекцією;

- мікози волосистої частини голови та мікози з явищами гіперкератозу.

Спосіб застосування та дози. Препарат застосовують виключно зовнішньо 1 раз на добу. У поодиноких випадках за рекомендацією лікаря – двічі на добу. Наносити тонким шаром на уражені ділянки шкіри, які слід попередньо очистити та висушити. Лікування слід продовжувати не менше 2 тижнів після клінічного одужання.

Побічна дія. В окремих випадках можуть відмічатися ознаки місцевого подразнення, такі як сухість шкіри, почервоніння та печія. Побічні ефекти завжди мають зворотний характер та не потребують відміни препарату.

Протипоказання. Відома або можлива гіперчутливість до нафтифіну або бензилового спирту. Протипоказаний для застосування в офтальмологічній практиці.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлено жодних випадків взаємодії з іншими лікарськими засобами або алкоголем.

Передозування. Не існує достовірних даних про випадки передозування Екзодерилу.

Особливості застосування. Використовувати лише для зовнішнього застосування на шкіру. Не допускати потрапляння Екзодерилу в очі та слизові оболонки, а також не наносити на відкриті рани.

Вагітність та період лактації. При правильному застосуванні Екзодерилу немає негативного впливу на плід та новонароджених. Не виявлено тератогенної та ембріотоксичної дії нафтифіну.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла, сухому та недоступному для дітей місці, при кімнатній температурі (не вище 30°С). Термін придатності – 5 років.