Натрия хлорид раствор 0,9% инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Sodium chloride; натрію хлорид;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна, стерильна, апірогенна рідина,

солонкувата на смак;

склад: 100 мл інфузійного розчину містять натрію хлориду - 0,9 г;

допоміжні речовини: вода для ін'єкцій.

Форма випуску. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Розчини для внутрішньовенного введення. Розчини електролітів. АТС: В05ХА03.

Фармакологічні властивості. Натрій - основний катіон екстрацелюлярної рідини, хлорид -основний аніон екстрацелюлярної рідини. Натрій в організмі регулює розподілення рідини, баланс води та електролітів, осмотичний тиск рідини, мембранний потенціал клітин. Натрій разом з іонами хлору та бікарбонату приймає участь у регуляції лужно-кислотного балансу. Фармакокінетика. Препарат утримується у судинному руслі короткий час і дуже швидко переходить до інтерстиціального сектору та внутрішньоклітинно. Через 1 годину в судинах залишається лише близько половини введеного розчину. Дуже швидко солі та рідина починають виводитися нирками, підвищуючи діурез.

Показання для застосування. Ізотонічна дегідратація, гіповолемічний шок, метаболічний алкалоз із втратою рідини; заповнення втрати рідини і електролітів при хірургічних втручаннях, блюванні, діареї, великих опіках, при неможливості перорального введення необхідної кількості води та електролітів; як розчинник та інфузійне середовище для парентерального застосування інших лікарських засобів. Місцево - промивання ран, катетерів і систем для трансфузії.

Спосіб застосування та дози. Вводять внутрішньовенно краплинно, залежно від клінічної ситуації, від 5-10 мл до 3 літрів на добу; вводять підшкірно, перорально; призначають у клізмах по 75-100 мл; промивання ран, очей, слизових оболонок. Дітям внутрішньовенно крапельно по 5-10 мг/кг маси тіла у поєднанні з 5% розчином глюкози (часто у співвідношенні об'ємів 1:1 або 1:1-2 відповідно).

Побічна дія. Можливі гіпергідратація, гіпернатріємія, гіперхлоремія та підсилення розвитку набряку мозку та легень.

Протипоказання. Тромбофлебіти, декомпенсовані вади серця, тяжкі захворювання нирок, підвищене зсідання крові, циркуляторні порушення, які здатні викликати набряк легенів та мозку, гіпернатріємія, застосування кортикостероїдів у великих дозах.

Передозування. Спостерігається тільки при порушенні правил інфузії. Може привести до хлоридного ацидозу, гіпергідратації, збільшення виведення калію з організму. Потребує відміни препарату.

Особливості застосування. З обережністю вводять хворим із порушенням видільної функції нирок; при шокових станах і втратах крові одночасно здійснюють гемотрансфузії, переливають плазму і плазмозамінники; при тривалому введенні, особливо у великих об'ємах, контролюють вміст електролітів у плазмі та сечі, діурез.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Одночасне призначення з кортикостероїдами чи кортикотропіном потребує частого контролю електролітів крові.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 20° С , в сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей, місці. Після відкриття пляшки розчин можна застосовувати протягом 12 годин, при дотриманні правил асептики. Термін придатності препарату становить 3 роки.