Ортофен-ЗТ инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна і хімічна назва: диклофенак; натрієва сіль - 2-[(2,6-дихлорфеніл)-аміно]фенілоцтової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою, від оранжево-жовтого до коричневого  кольору. На поперечному розрізі видні два шари;

склад: 1 таблетка містить натрію  диклофенаку 0,025 г,

допоміжні речовини: целактоза, крохмаль картопляний, натрію кроскармелоза, целюлоза мікрокристалічна, кальцію стеарат, ойдрагіт L 100 или ойдрагіт L 30 D-55,  поліетиленгліколь  6000, тальк, гіпромелоза,  титану діоксид, барвник  жовтий “сонячний захід”.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні.

 

Фармакологічна група. Нестероїдні протизапальні і протиревматичні засоби, диклофенак. АТС МО1АВ05.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ортофен-ЗТ має протизапальну, аналгетичну та жарознижувальну дії.

За своїм аналгетичним та протизапальним впливом препарат перевершує кислоту ацетилсаліцилову, ібупрофен, бутадіон, а при ревматизмі і хворобі Бехтерєва його ефективність дорівнює індометацину і бутадіону.

Суттєвою перевагою Ортофену-ЗТ перед деякими нестороїдними протизапальними засобами є менш виражений подразнювальний вплив на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту.

Фармакокінетика. Ортофен-ЗТ добре всмоктується при прийомі внутрішньо і проникає у порожнину суглобів при тривалому лікуванні ним ревматоїдного артриту. Максимальна концентрація в плазмі крові досягається через 2-3 год. З білками плазми зв’язується 99 % препарату. Метаболізується у печінці з утворенням фармакологічно неактивних метаболитів. Період напіввиведення – 2 год.

 

Показання для застосування. Ортофен-ЗТ призначають для лікування спондилоартрозів, хвороби Бехтерєва, ревматоїдного артриту, гострого ревматизму, артрозів та інших запальних захворювань суглобів.

 

Спосіб застосування та дози.  Ортофен-ЗТ приймають внутрішньо під час або відразу після їжі, не розжовуючи, запиваючи достатньою кількістю рідини.

Внутрішньо дорослим призначають по 0,025-0,05 г (1-2 таблетки) 2-3 рази на день (іноді 4-6 разів на добу). Максимальна добова доза - 150 мг.

Після одержання терапевтичного ефекту доза препарату становить 0,025 г 3 рази на день. Для дітей від 6 років та підлітків разова доза становить - 0,015 г, добова –  0,02 г/кг. Курс лікування  встановлюють індивідуально.

 

Побічна дія.  Ортофен-ЗТ, як правило, добре переноситься. Оскільки таблекти вкриті кишково-розчинною оболонкою, це значно зменшує побічні ефекти з боку шлунково-кишкового тракту.

Іноді можливий біль в епігастральній ділянці, відрижка, нудота, діарея. Можуть також спостерігатися шкірні алергічні реакції (свербіж, сип, екзема).

Можливі сонливість, запаморочення, головний біль, що проходить самостійно, шум у вухах, рідко – агранулоцитоз, гемолітична анемія, лейкопенія, тромбоцітопенія (при довготривалому лікуванні потрібно проводити контроль кліткового складу периферічної крові), порушення з боку печінки і нирок (при довготривалому застосуванні потрібно проводити контроль функціональних показників цих органів).

 

Протипоказання.  Підвищена чутливість до препарату й інших нестероїдних протизапальних засобів, бронхіальна астма, виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки, неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, перший триместр вагітності, пізні строки вагітності (можливе закриття артеріального протоку), період лактації, дитячий вік до 6 років.

Захворювання нирок і печінки залежно від їхнього характеру і виразності є або протипоказаннями, або передумовою для призначення препарату з обережністю.

 

Передозування. Передозування Ортофен-ЗТ не характеризується специфічною клінічною картиною. Показано промивання шлунка, призначення активованого вугілля, а також проведення симптоматичної терапії.

 

Особливості застосування. У процесі лікування препаратом необхідний систематичний контроль за функцією печінки і нирок, картиною периферичної крові. Можливі порушення реакційної здатності пацієнта (особливо у разі одночасного вживання алкоголю).

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.  Ортофен-ЗТ може підсилювати дію антикоагулянтів і протидіабетичних засобів. Кислота ацетилсаліцилова знижує концентрацію ортофену в крові, тому спільне застосування цих препаратів не рекомендується.

Можливе підвищення концентрації літію і дігоксину при одночасному застосуванні препаратів, що містять ці речовини. Одночасне застосування Ортофену-ЗТ і калійзберігаючих діуретиків може призвести до підвищення рівня калію в крові. Препарат може знижувати ефективність антигіпертензивних засобів. Одночасне застосування Ортофену-ЗТ з іншими нестероїдними протизапальними засобами або глюкокортикостероїдами підвищує ризик розвитку побічних ефектів.

 

Умови та термін зберігання.  Зберігати в сухому, захищеному від світла і недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25 °С.

Термін зберігання  - 3 роки.