Дипиридамол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: dipyridamole; [2,2’,2",2’"-[[4,8-ді (піперидин-1-іл) піримід [5,4-d] піримідин-2,6-діїл] динітрил] тетраетанол];

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина жовтого кольору;

склад: 1 мл розчину містить дипіридамолу -0,005 г;

допоміжні речовини: кислота винна, пропіленгліколь, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Антитромботичні засоби. Антиагреганти.  Код АТС В01АС07.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Дипіридамол розширює коронарні судини, підвищує об’ємну швидкість коронарного кровотоку, поліпшує постачання міокарда киснем, підвищуєйого стійкість до гіпоксії. Сприяє поліпшенню кровообігу в колатеральній судинній мережі при порушеннях такого в основних коронарних судинах. Знижує загальний периферичний судинний опір, незначною мірою знижує системний артеріальний тиск, поліпшує мозковий кровообіг. Дипіридамол конкурентний інгібітор аденозин дезамінази - ензиму, який розщеплює аденозин, що сприяє підвищенню утворення аденозину, який бере участь в ауторегуляції коронарного кровотоку. Препарат гальмує агрегацію тромбоцитів і перешкоджає тромбоутворенню. Зазначений ефект, очевидно, обумовлений стимуляцією синтезу простацикліну та інгібіцією біосинтезу тромбоксанів. З підвищенням продукції простацикліну в судинній стінці пов’язаний вплив препарату на метаболізм арахідонової кислоти. Антиагрегаційна активність дипіридамолу подібна до такої ацетилсаліцилової кислоти.

Фармакокінетика. Біодоступність препарату становить 37 - 66%. Час досягнення максимальної концентрації в крові - 40 - 60 хвилин. Зв’язок з білками плазми - 80 - 95%. Швидко проникає в тканини. Метаболізується в печінці з утворенням моноглюкуроніду, який виводиться з жовчю.

Показання для застосування. Дипіридамол призначають в якості антиагрегантного засобу для профілактики післяопераційних тромбозів, при інфаркті міокарда, порушеннях мозкового кровообігу, обмежено - в якості коронаролітичного засобу при хронічній ішемічній хворобі серця.

Спосіб застосування та дози. Дорослим та дітям старше 12 років - внутрішньом’язово або повільно внутрішньовенне вводять по 1 - 2 мл 0,5% розчину на добу.

Побічна дія. Короткочасна гіперемія шкіри обличчя, тахікардія, головний біль, алергічні шкірні висипи.

Протипоказання. Поширений атеросклероз коронарних артерій, гострий інфаркт міокарда, декомпенсована серцева недостатність, аритмії, артеріальна гіпотензія, ниркова недостатність, період вагітності, діти до 12 років. Не можна вводити внутрішньовенно при приколаптоїдному стані та колапсі.

Передозування. Передозування препарату призводить до короткочасної гіпотензії. При появі ознак передозування необхідне введення вазопресорних агентів.

Особливості застосування. При парентеральному введенні не слід допускати потрапляння препарату під шкіру (можлива іритативна дія).

Порушення функцій печінки та жовчовидільних шляхів обумовлюють необхідність зменшення дози.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Розчин препарату не можна змішувати в одному шприці з іншими лікарськими засобами.

При одночасному застосуванні з пероральними антикоагулянтами і ацетилсаліциловою кислотою, а також з антибіотиками пеніцилінового ряду, цефалоспоринами, тетрацикліном, хлорамфеніколом антиагрегантна дія Дипіридамолу посилюється. Дипіридамол несумісний з похідними ксантину.

Умови та термін зберігання. Зберігають у недоступному для дітей, захищеному від світла місці. Термін придатності - 3 роки.