Линкас инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: однорідний сироп натурального коричневого кольору зі смаком м’яти перцевої та специфічним ароматом;

склад: 10 мл сиропу містять 400 мг екстракту густого (1:3) із: адхатоди судинної, солодки голої, перцю червоного стручкового, фіалки запашної, іссопу лікарського, калгану великого, кордії широколистої, алтеї лікарської, зизифусу звичайного (грудної трави унабі), оносми приквіткової;

допоміжні речовини: цукор, кислота лимонна безводна, гліцерин, метилпарабен, пропілпарабен, пропіленгліколь, олія м’ятна, олія гвоздична, вода очищена.

 Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Комбіновані препарати, що застосовуються при застудних захворюваннях. Код АТС R05X.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Комплексний препарат на основі лікарських трав з протизапальними, відхаркувальними, муколітичними, спазмолітичними та жарознижувальними властивостями. Активує секреторну функцію епітелію дихальних шляхів, змінює поверхнево активні властивості легеневого сурфактанту, стимулює функцію ворсинок епітелію, що позитивно впливає на ексудативну та поліферативну фази запалення. Розріджує густе мокротиння та полегшує вихід слизу із дихальних шляхів. На слизові оболонки глотки та бронхів діє як місцевий антисептик.

Прийом препарату знижує тонус гладеньких м’язів бронхіол та трахеї, збільшує розмір бронхіол та альвеолярних мішочків, зменшує набряки слизових оболонок. Зміни вираженості кашлю відмічається через 3-4 дні прийому препарату.

Фармакокінетика. Не досліджувалася.

Показання для застосування. Лінкас – сироп, який застосовується як відхаркувальний, спазмолітичний, жарознижувальний, муколітичний засіб для лікування запальних захворювань верхніх та нижніх дихальних шляхів: кашель та застуда; сухий подразнювальний кашель, бронхіт (гострий та хронічний); фарингіт, трахеїт, трахеобронхіт.

Спосіб застосування та дози. Для дорослих доза становить 2 чайні ложки (10мл) сиропу 3-4 рази на день. Дітям (2-10 років) – по 1 ч .л. (5 мл) сиропу 3-4 рази на день. Дітям від 6 місяців до 1 року - по 1/2 ч. л. (2,5 мл) сиропу 3-4 рази на день. Загальна тривалість лікування - від 3 до 7 днів.

Побічна дія. У поодиноких випадках можуть виникнути алергічні реакції (кропив’янка, свербіж). У такому разі слід припинити застосування препарату.

Протипоказання. Препарат протипоказаний при підвищеній чутливості до його складових, цукровому діабеті, дітям до 6 місяців.

Передозування. Передозування малоймовірне. Повідомлень щодо випадкового передозування не надходило .

Особливості застосування. До складу сиропу входить цукор, на що необхідно звернути увагу хворим на цукровий діабет, та пацієнтам, які знаходяться на гіпокалорійній дієті.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не рекомендується одночасний прийом препарату з протикашльовими ліками (наприклад з кодеїном), які зменшують вихід мокротиння.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, недоступному для дітей місці, при температурі від +15°С до +25°С . Термін зберігання – 3 роки.