Лексин® 125 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: цефалексин; 5-тіа-1-азабіцикло-[4.2.0]окт-2-ен-2-карбоксильна кислота, 7[(амінофенілацетил)аміно]-3-метил-8-оксо-, моногідрат, [6 R-[6a,7b(R*)]]-(6R,7R)-7-[®-2-аміно-2-фенілацетамидо]-3метил-8-оксо-5-тиа-1-азабіцикло[4.2.0]окт-2-ен-2-карбоксильної кислоти моногідрат.

основні фізико-хімічні властивості: суспензія – білий або білуватий порошок, після змішування - біла або білувата суспензія із запахом ананасу;

склад: 5 мл готової суспензії містять: цефалексину моногідрату еквівалентно 125 мг цефалексину;

допоміжні речовини: декстрин ксантановий, кислота лимонна, моноамонію гліцеризинат, натрію сахарин, натрію бензоат, порошок зі смаком ананасу, сахароза.

Форма випуску. Порошок для приготування суспензії.

Фармакотерапевтична група. Антибактеріальні засоби для системного застосування цефалоспорини. Код АТС J01D A01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Має бактерицидну дію на більшість видів грам-позитивних та грамнегативних мікроорганізмів. Лексин® особливо ефективний для лікування інфекцій, викликаних стафілококом (включаючи пеніциліназа продукуючі). Проявляє високу активність відносно більшості стрептококів, включаючи S. Pyogenes, S. Viridans, S. Pneumoniae. Лексин® також діє на Hemophilus, E. Coli, P. Mirabilis, Klebsiella SPP., Haemophilus Influenzae, Moraxella Catarrhalis.

Фармакокінетика. Стабільний в кислому середовищі, швидко та майже повністю всмоктується у кишечнику, проникає у тканини, виводиться з сечею. Через одну годину після орального прийому максимальна концентрація в плазмі становить 9 мкг/мл, 18 мкг/мл, 32 мкг/мл при разових дозах 250 мг, 500 мг, 1000мг відповідно. Тільки 10 % препарату зв’язується з білками плазми, коли концентрація Лексину® в органах, тканинах та тканинних рідинах досягає концентрації, що забезпечує терапевтичну ефективність. Це не супроводжується підвищенням вмісту Лексину® у спинномозковій рідині. 80-100 % Лексину® виділяється з сечею у незмінному стані. Після приймання разової оральної дози в 250 мг максимальна концентрація в сечі, що дорівнює 1000 мкг/мл, досягає протягом перших двох годин.

Показання для застосування. Лексин® призначають для лікування інфекцій респіраторного тракту, отитів, інфекцій шкіри та м’яких тканин, інфекцій кісток та суглобів, стоматологічних інфекцій, інфекцій сечостатевої системи, викликаних чутливими до препарату мікроорганізмами.

Спосіб застосування та дози. Лексин® застосовують перорально.

Перед приготуванням суспензії необхідно перевернути та струснути флакон, щоб розпушити порошок, додати 48 мл кип’яченої холодної води, але не відразу, а у декілька прийомів, кожен раз збовтуючи флакон до утворення однорідної суспензії. Приймати суспензію можна не раніше, ніж через 5 хвилин після приготування. Суспензія призначена для застосування в педіатрії.

Звичайна добова доза становить 25-50 мг/кг ваги дитини (залежно від тяжкості перебігу і локалізації інфекції), розподілені на 2 - 4 прийоми для шкірних інфекцій (стафілококових, стрептококових) та інфекцій м’яких тканин, стрептококового фарингіту, запалень сечових шляхів середньої тяжкості (пієлонефрити, цистити, цистопієлонефрити). Пропонуються такі дози: добова доза у віці 2 - 4 років - 500 мг, розподілені на 2 - 4 прийоми;

У віці 5 років та старше - 1000 мг на добу, розподілені на 2 - 4 прийоми.

У випадках тяжкого перебігу захворювань дозу можна подвоїти .

При отитах рекомендована доза становить 75-100 мг/кг маси тіла розподілені на 2 - 4 прийоми.

Побічна дія. Побічні ефекти, викликані Лексином® незначні і виникають рідко. Можливі сверблячка, розлади ШКТ такі як: нудота, пронос, блювання.

Протипоказання. Підвищена чутливість до цефалоспоринів.

Передозування. У разі передозування препарату вміст Лексину® в плазмі можна значно знизити методом перитонічного діалізу або гемодіалізу.

Особливості застосування. Препарат слід з обережністю призначати пацієнтам з нирковою недостатністю.

Тривале застосування Лексину® може призвести до дисбактеріозу та суперінфекції (кандидамікоз).

У лабораторній діагностиці слід враховувати, що Лексин® може стати причиною хибно-позитивного результату дослідження сечі на цукор та позитивного комбі-тесту.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат може підсилювати дію непрямих антикоагулянтів. Під час лікування слід уникати вживання алкоголю.

Умови та термін зберігання. Зберігати сухий порошок при t 15-25°C у недоступному для дітей місці, готову суспензію - у холодильнику та використати протягом 7 діб. Термін зберігання - 3 роки.

Пользователей также интересует