Неотон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назва: fosfocreatine;

основні фізико-хімічні властивості: ліофілізована суха речовина для інфузії у вигляді порошку білого кольору;

склад: 1 флакон містить натрієву сіль фосфокреатину 1 г;

допоміжні речовини: розчинник - вода для ін'єкцій.

 

Форма випуску. Ліофілізований порошок для приготування розчину для інфузій.

 

Фармакотерапевтична група. Інші кардіологічні препарати. Кардіопротектор.

Код АТС СО1Е В06.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Неотон за хімічною структурою аналогічний природному фосфокреатину. Препарат покращує метаболізм і зберігає енергетичний потенціал і структуру м'язових клітин серця і скелетної мускулатури. Неотон ефективно гальмує процеси деградації клітинних мембран серцевого та скелетних м'язів при їх гіпоксії, ішемії та реперфузії, а також при алергічному ушкодженні. Неотон стабілізує саркоплазматичну мембрану ішемізованих кардіоміоцитів, попереджує енергетичний дефіцит міокарда, сприяє підтриманню скорочувальної активності міокарда при ішемії та прискорює відновлення скорочувальної функції серцевого м'язу після реперфузії; попереджує розвиток гіпоксичної контрактури міокарда. За рахунок пригнічення тромбогенезу і збереження структури і функції ендотелію судин покращує мікроциркуляцію, що сприяє зменшенню розмірів зони ішемії і некрозу тканин. Введення Неотону сприяє збереженню фізіологічної функції клітин провідної системи ішемізованого міокарда, зменшує ектопічну активність шлуночків серця.

Фармакокінетика. При одноразовій внутрішньовенній інфузії Неотону максимальна концентрація препарату в плазмі крові спостерігається на 3 - 5 хв після введення.

Неотон специфічно накопичується в тканинах серця, мозку і скелетних м'язах – в клітинах, в яких вже на перших хвилинах ішемії виникає дефіцит фосфокреатину. Виведення препарату з крові є двофазовим, період напіввиведення в першій фазі дорівнює 5 хв, в другій - 50 хв. В тканинах печінки і легень накопичення фосфокреатину незначне. Ефект від внутрішньовенної інфузії Неотону зберігається протягом 4 - 5 год після виведення препарату із плазми крові. Препарат виводиться нирками.

Показання для застосування. У складі комплексної терапії: гострий інфаркт міокарда; гостра і хронічна серцева недостатність; інтраопераційна ішемія міокарда; синдром Лериша і інтраопераційна ішемія кінцівок; гостре порушення мозкового кровообігу, енцефалопатії; метаболічні порушення міокарда в умовах гіпоксії: міокардіосклероз, старече серце, кардіоміопатія в результаті гіпертензії, хронічна ішемічна кардіоміопатія; профілактика розвитку синдрому фізичного перенапруження і покращання адаптації до екстремальних фізичних навантажень.

Спосіб застосування та дози. При гострому інфаркті міокарда в першу добу Неотон вводять 2 - 4 г внутрішньовенно струминно з подальшою крапельною інфузією 8 - 16 г в 200 мл води для ін'єкцій, фізіологічного розчину або 5% розчину глюкози протягом 2 год. На другу добу: по 2 - 4 г внутрішньовенно крапельно 2 рази на добу. На третю добу: по 2 г внутрішньовенно крапельно 2 рази на добу.

При необхідності курс інфузії препарату по 2 г 2 рази на добу можна проводити протягом 6 днів. Найкращі результати лікування реєструвались у хворих, яким перше введення препарату здійснювали не пізніше, ніж через 6 - 8 год від появи клінічних проявів захворювання.

При хронічній серцевій недостатності вводять внутрішньовенно крапельно по 1 - 2 г 2 рази на добу протягом 10 - 14 днів.

При інтраопераційній ішемії міокарда препарат вводять у складі звичайного кардіоплегічного розчину в кількості 3 г на 1 л. Неотон додають до складу розчину безпосередньо перед введенням. Рекомендується проведення курсу інфузії препарату по 2 г 2 рази на добу протягом 3 - 5 днів перед операцією та протягом 1 - 2 днів після неї.

При метаболічних порушеннях міокарда і в умовах гіпоксії препарат вводять внутрішньовенно 1 - 2 г на добу у вигляді болюсної ін'єкції або крапельної інфузії.

При небезпеці розвитку інтраопераційної ішемії кінцівок, рекомендується внутрішньовенно струминно ввести 2 - 4 г препарату до операції з наступною інфузією 8 - 10 г протягом операції та періоду реперфузії.

При гіпоксичних, ішемічних, травматичних і токсичних ураженнях центральної нервової системи можлива інфузія препарату в дозі 120 мг/ кг маси тіла хворого на добу.

 

Побічна дія. В окремих випадках можливе помірне і короткочасне зниження артеріального тиску при швидкій внутрішньовенній ін'єкції у дозі, яка перевищує 1 г. Іноді - алергічні реакції.

Протипоказання. Індивідуальна підвищена чутливість до препарату. Препарат у високих дозах (5 - 10 г на добу) протипоказаний хворим з нирковою недостатністю.

 

Передозування. Про випадки передозування препарату не повідомлялося. У випадку короткочасного зниження артеріального тиску рекомендовано застосування препаратів, які підвищують судинний тонус.

 

Особливості застосування. Препарат слід вводити в максимально короткі терміни з моменту появи ознак ішемії, що забезпечує сприятливий прогноз лікування.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При застосуванні в складі комплексної терапії Неотон сприяє підвищенню ефективності антиаритмічних, антиангінальних препаратів, а також препаратів, які позитивно впливають на скорочувальну функцію міокарда. Феномен несумісності відсутній.

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі (не вище 30°С) в місцях, недоступних для дітей. Термін зберігання - 3 роки.