Бисакодил-нортон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Bisacodyl;

основні фізико-хімічні властивості: круглі, двоопуклі таблетки жовтого кольору, вкриті оболонкою, кишковорозчинні;

склад: кожна таблетка містить 5 мг бісакодилу;

допоміжні речовини: кальцію гідроортофосфат, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль,

магнію стеарат, тальк очищений, кремнезем колоїдний безводний, лактоза, PVP К-30, натрію крохмальгліколят, бджолиний віск, карнаубський віск, ацетофталат целюлози, хлороформ, ацетон, ді-етілфталат, етилцелюлоза, діоксид титану, краплак тартразин.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні.

Фармакотерапевтична група. Контактні проносні засоби. Код АТС A06A B02.

Фармакологічні властивості. Бісакодил – проносний засіб дифенілового ряду, за хімічною структурою та фармакологічними властивостями подібний до фенолфталеїну. Механізм дїї бісакодилу полягає у стимуляції мезентеріального нервового сплетіння, пригніченні “натрієвого насосу” та, ймовірно, підвищенні синтезу простагландинів і цАМФ. Препарат стимулює перистальтику ободової кишки, що прискорює проходження кишкового вмісту, під його впливом відбувається також збільшення виділення води та електролітів і накопичення їх у товстій кишці.

Фармакокінетика. Бісакодил швидко всмоктується в кишечнику, під впливом ферментів перетворюючись на активний дезацетиловий метаболіт. Прямий зв’язок між концентрацією бісакодилу та його терапевтичним ефектом не доведений.

Від 10 до 20% прийнятої дози метаболізується в печінці на бісакодилу дифенол, який виводиться з сечею, 5% екскретується з жовчю у вигляді глюкуронідів.

Показання для застосування. Бісакодил-Нортон призначають при гострих та хронічних запорах, причина яких полягає у зниженні перистальтики товстої кишки, зокрема:

при звичних запорах у літніх пацієнтів;

при атонії кишечнику в післяопераційному періоді (особливо після оперативних втручань на черевній порожнині – для зменшення напруження при дефекації);

для підготовки кишечнику перед хірургічними операціями, діагностичними процедурами та дослідженнями;

безпосередньо перед пологами та протягом кількох діб післяпологового періоду;

при запорах, спричинених застосуванням лікарських засобів, що пригнічують перистальтику кишечнику.

Спосіб застосування та дози. Добова доза Бісакодилу-Нортон для дорослих становить 5 - 15 мг (1 – 3 таблетки). Звичайна доза для дітей віком від 2 до 8 років – 5 мг (1 таблетка), від 8 до 14 років - 5 – 10 мг (1 – 2 таблетки).

Препарат рекомендується вживати один раз на добу – ввечері перед сном або вранці

(за 30 хв. до сніданку). Таблетку ковтають, не розжовуючи, та запивають невеликою кількістю води. Бісакодил не слід приймати більше трьох днів поспіль.

Напередодні рентгенівських досліджень органів шлунково-кишкового тракту дорослим призначають одноразово 2 – 4 таблетки препарату.

Побічна дія. Побічні ефекти можуть проявлятися колькоподібним болем у животі та діареєю з симптомами втрати значної кількості води та електролітів (артеріальна гіпотензія, м’язова слабкість, судоми тощо).

Протипоказання.

Бісакодил протипоказаний при кишковій непрохідності (незалежно від її генезу та клінічної форми), защемленій грижі, гострих запальних захворюваннях органів черевної порожнини та прямої кишки (гастрит, дуоденіт, ентерит, коліт, геморой), при будь-якій кровотечі з органів шлунково-кишкового тракту, при індивідуальній підвищеній чутливості до будь-якого з компонентів препарату, а також дітям до 2 років і вагітним жінкам.

 

Передозування.

При передозуванні Бісакодилу-Нортон розвивається гостра діарея з ознаками втрати надмірної кількості води та електролітів (зниження кров’яного тиску, слабкість м’язів, судоми).

Негайне припинення вживання препарату і вчасно призначені лікарем заходи екстреної допомоги (промивання шлунка, введення активованого вугілля тощо) та симптоматичне лікування сприяють швидкому усуненню клінічних проявів передозування Бісакодилу-Нортон .

 

Особливості застосування.

Характерною особливістю Бісакодилу-Нортон є значна варіабельність терапевтичних доз (у межах 4–5 разів), тому для кожного пацієнта дозу рекомендується підбирати індивідуально, залежно від характеру захворювання, переносимості та ефективності препарату.

Особливу обережність слід проявляти, призначаючи Бісакодил-Нортон дітям та пацієнтам з хронічними захворюваннями печінки та нирок.

Таблетки не можна розламувати або жувати, запивати молоком, а також вживати протягом однієї години після застосування антацидних засобів або блокаторів Н2-рецепторів гістаміну. При лікуванні бісакодилом необхідно дотримуватися дієти, яка містить багато клітковини (хліб із борошна грубого помолу, квасоля та інші бобові, овочі та фрукти), вживати по 1,5 – 2 л рідини на добу, більше рухатись, а також зменшити вживання солодкої та жирної їжі.

Бісакодил-Нортон не призначений для тривалого застосування–курс лікування препаратом не повинен перевищувати три доби.

Застосування препарату в періоди вагітності та лактації

Бісакодил протипоказаний вагітним жінкам протягом усього періоду вагітності, за винятком часу безпосередньої підготовки до пологів.

Бісакодил не виводиться з грудним молоком, проте призначати препарат матерям, які годують груддю, слід з обережністю.

Вплив на здатність до керування автомобілем та роботи з механічними пристроями

Бісакодил-Нортон не впливає на здатність пацієнта керувати автомобілем та працювати з потенційно небезпечними механічними пристроями.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Проносна дія Бісакодилу може спричинити недостатність калію, тому рекомендується дотримуватися особливої обережності при застосуванні препарату одночасно з сечогінними та бета-адреноміметичними засобами. Молоко та антацидні засоби, що нейтралізують вміст шлунка, зменшують ефективність дії Бісакодилу.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в темному, недоступному для дітей місці, при температурі не вище 250С.

Термін придатності - 3 роки.

Не допускається застосовувати препарат після дати, зазначеної на упаковці.