Помпазол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: pantoprazole; 5-(дифторметокси)-2-[[3,4-диметокси-2-піридиніл)метил]сульфоніл]-1h-бензимідазол;

основні фізико-хімічні властивості: жовтого кольору, овальної форми, двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні;

склад: 1 таблетка містить 40 мг пантопразолу;

допоміжні речовини: кальцію фосфат двоосновний, крохмаль, кремнію двоокис колоїдний, тальк очищений, магнію стеарат, натрію крохмальгліколят, целюлози ацетофталат, поліетиленгліколь 6000, барвник тартразін.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні.

Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування пептичної виразки. Інгібітори “протонної помпи”. КОД АТС A02B C02.

Фармакологічні властивості. Пантопразол – це антисекреторний засіб, який блокує шлункову секрецію шляхом інгібуванням Н++-АТФази (“протонної помпи”). Препарат пригнічує термінальну фазу утворення соляної кислоти незалежно від природи подразника. Пантопразол спричиняє досить тривалий антисекреторний ефект ( приблизно 24 год).

Фармакокінетика. При пероральному застосуванні препарат швидко і майже повністю всмоктується. Максимальна концентрація в плазмі крові відзначається через 2 – 2,5 год після прийому разової дози і залишається незмінною після повторного вживання. Об’єм розподілу – приблизно 0,15 л/кг. Період напіввиведення становить майже 1 год.

 

Показання для застосування. Помпазол застосовують при пептичній виразці шлунка та дванадцятипалої кишки, рефлюкс-езофагіті, синдромі Золлінгера-Еллісона.

Спосіб застосування та дози. Препарат застосовують перорально у дозі 40 мг 1 раз на добу (як правило, до сніданку). За необхідності добову дозу препарату можна підвищити до 80 мг. Тривалість лікування становить 2- 4 тижні залежно від ефективності терапії. В окремих випадках лікування може тривати 8 тижнів і більше (але не довше 16 тижнів).

Побічна дія. Під час лікування можливе виникнення головного болю, запаморочення, порушення зору, розлади з боку шлунково-кишкового тракту (діарея, нудота, біль у епігастральній ділянці, метеоризм), алергічних реакцій (екзантема, кропив’янка, свербіж, у поодиноких випадках – уртикарні висипання, ангіоедема та анафілактичний шок). В окремих випадках можливі набряки кінцівок, біль у м’язах, жар, депресивний стан. Як правило, ці прояви минають після закінчення курсу лікування.

Протипоказання. Підвищена чутливість до пантопразолу або інших складових препарату, тяжкі порушення функції печінки та нирок. Помпазол не застосовується для лікування дітей.

Передозування. Специфічні симптоми передозування відсутні. Помпазол добре переноситься в дозах до 240 мг. У разі появи клінічних симтомів інтоксикації необхідно застосувати загальноприйняті процедури елімінації препарату з організму та здійснити симптоматичне лікування.

Особливості застосування. До початку лікування пантопразолом пептичної виразки шлунка необхідно ретельно обстежити пацієнта з метою виключення можливості злоякісного характеру процесу, інакше застосування препарату може маскувати симптоми захворювання та призвести до пізнього всановлення діагнозу.

Безпечність застосування пантопразолу під час вагітності та годування груддю не встановлена, тому препарат слід призначати жінкам у стані вагітності та у період годування груддю лише у крайніх випадках, зважуючи користь для матері та потенційний ризик для дитини.

При тривалому застосуванні пантопразолу пацієнтами з порушенням функції печінки необхідно систематично проводити контроль печінкових ферментів, при підвищенні рівня останніх застосування препарату припиняють

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Помпазол може змінювати засвоєння інших лікарських засобів, всмоктування яких залежить від рівня рН (наприклад, кетокеназолу). Не виявлено клінічно значущої взаємодії пантопразолу з такими лікарськими засобами як: діазепам, варфарин, теофілін, фенітоїн, дигоксин, а також пероральні контрацептиви та антацидні препарати.

Умови та термін зберігання. Зберігати в темному, недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25 оС. Термін придатності 3 роки..