Нормовен инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглої форми, з двоопуклою поверхнею, вкриті плівковою оболонкою від жовтого до коричнево-жовтого кольору;

склад: 1 таблетка містить флавоноїдної фракції 500 мг (0,5 г), в т. ч.

діосміну 450 мг (0,45 г), гесперидину 50 мг (0,05 г);

допоміжні речовини: натрію крохмаль гліколят (тип А), целюлоза мікрокристалічна, гідроксипропілметилцелюлоза, бетациклодекстрин, магнію стеарат, плівкова оболонка (Opadry II Yellow).

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Ангіопротектори. Капіляростабілізуючі засоби. Біофлавоноїди. Діосмін, комбінації. Код АТС С05С А53.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Ангіопротективний, капіляростабілізуючий, протинабряковий, протизапальний засіб. Препарат стабілізує лізосомальні мембрани, гальмує вивільнення аутолітичних клітинних ферментів, що розщеплюють протеоглікани, зменшує патологічно підвищену судинно-тканинну проникність і ламкість капілярів, попереджує транскапілярну фільтрацію низькомолекулярних білків, електролітів і води у міжклітинний простір, попереджує венозний застій і тромбоз (особливо у нижніх кінцівках), зменшує периферичні набряки, відчуття важкості, стомленості, напруження і болю у ногах, підвищує тонус венозної стінки.

Фармакокінетика. При пероральному застосуванні швидко адсорбується в шлунково-кишковому тракті. Максимальна концентрація в плазмі крові досягається через 5 годин після прийому. Метаболізується з утворенням фенольних кислот. Накопичується у підшкірних венах нижніх кінцівок, меншою мірою – в тканинах нирок, печінки і легенів, в інших тканинах організму визначається у незначних кількостях. Вибірне накопичення діосміну в ділянці венозних судин досягає максимуму через 9 годин після прийому і триває протягом наступних 96 годин. Період напіввиведення становить 11 годин. Виведення відбувається нирками, кишечником і жовчю.

Показання для застосування. Хронічна венозна недостатність органічної і функціональної природи, що супроводжується відчуттям важкості у нижніх кінцівках, набряком, болем, нічними судомами, трофічними порушеннями; гострий і хронічний геморой.

Спосіб застосування та дози. При венозній недостатності і для попередження рецидивів при хронічному геморої призначають по 1 таблетці 2 рази на добу (вранці і ввечері) під час їди. Тривалість курсу встановлюють індивідуально, залежно від ефективності і переносимості терапії.

При гострому нападі геморою призначають приймати по 6 таблеток на добу протягом перших 4 днів, далі по 4 таблетки на добу протягом наступних 3 днів. Лікування проводять коротким курсом, під наглядом лікаря.

Побічна дія. В окремих випадках можливі незначні порушення з боку травної системи і вегетативно-судинні порушення, що не потребують відміни препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату; вагітність, лактація, дитячий вік.

Передозування. На даний час симптоми передозування препарату не описані.

Особливості застосування. При загостренні геморою застосування препарату не замінює специфічного лікування захворювань аноректальної ділянки.

Препарат не рекомендують призначати в періоди вагітності і лактації через відсутність клінічного досвіду його застосування для лікування такої категорії пацієнтів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не описана.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25 оС. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 2 роки.