Пирацетам инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: рiracetam; 2-оксо-1-піролідинілацетамід;

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна або ледь жовтувата рідина, рН від 5,0 до 6,0;

склад: 1 мл розчину містить пірацетаму 200 мг;

допоміжні речовини: натрію ацетат тригідрат, вода для ін΄єкцій, кислота оцтова розведена Р.

Форма випуску. Розчин для ін´єкцій.

Фармакотерапевтична група. Ноотропні препарати. Код АТС N06B X03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Посилює у мозку синтез дофаміну, підвищує вміст норадреналіну. Пірацетам також збільшує кількість ацетилхоліну на синаптичному рівні і щільність холінорецепторів. Із дії препарату не можна виключити ГАМК-ергічні елементи, незважаючи на те, що в ГАМК він не перетворюється. Препарат позитивно впливає на процеси обміну та кровообігу мозку, стимулює окисно-відновні процеси, збільшує утилізацію глюкози, покращує регіонарний кровообіг в ішемізованих ділянках мозку, збільшує енергетичний потенціал організму при участі АТФ та аденілатциклази. Оптимізація енергетичних процесів сприяє підвищенню стійкості ЦНС до гіпоксії та різних токсичних факторів. Пірацетам покращує інтегративну діяльність мозку, сприяє консолідації пам’яті, покращує процеси навчання.

Фармакокінетика. При парентеральному введенні проникає в різні органи та тканини, в тому числі у тканини мозку. Виводиться нирками практично в неметаболізованій формі.

Показання для застосування. Захворювання нервової системи, особливо зумовлені судинними порушеннями, патологією обмінних процесів мозку (включаючи людей літнього віку).

Атеросклероз головного мозку, судинний паркінсонізм, інші патологічні процеси з явищами хронічної церебрально-судинної недостатності з порушенням пам’яті, уваги, мови, запамороченням, при змінах мозкового кровообігу, коматозних та субкоматозних станах внаслідок травм мозку та інтоксикацій. Захворювання нервової системи зі зниженням інтелектуально-мнестичних функцій та порушеннями емоційно-вольової сфери.

У психіатричній практиці – при невротичних та астеноадинамічних депресивних станах з перевагою ознак адинамії, астенічних, сенесто-іпохондричних порушень, ідеаторній загальмованості, при в΄ялоапатичних дефектних станах при шизофренії, при психоорганічних синдромах різної етіології, сенильних та атрофічних процесах, в комплексній терапії психічних захворювань.

У складі комплексної терапії старечих деменцій, включаючи хворобу Альцгеймера.

У педіатрії – при церебростенічних, енцефалопатичних порушеннях, розладах пам’яті, інтелектуальній недостатності.

Для невідкладної допомоги при абстинентних, пределіріозних та деліріозних станах при алкоголізмі, наркоманіях, у разі гострого отруєння алкоголем, морфіном, барбітуратами. При хронічному алкоголізмі – для зменшення явищ астенії, інтелектуально-мнестичних та інших порушень психічної діяльності.

Гострі вірусні нейроінфекції для зменшення ішемії і гіпоксії мозку.

Спосіб застосування та дози. При внутрішньовенному введенні та внутрішньом’язовому введенні добова доза становить 30 - 160 мг/кг маси тіла. (Кратність введення 2 - 3 рази на добу).

При тяжких церебральних захворюваннях, коматозних станах, при абстиненції, тяжких інтоксикаціях, деліріях препарат вводять внутрішньом′язово або у вену, починаючи з 2 - 4 г і швидко доводячи дозу до 4 - 6 г на добу. Тривалість лікування та вибір індивідуальної дози у цих випадках залежать від стану хворих та швидкості зворотньої динаміки клінічної картини захворювання. Після покращання стану переходять до прийому препарату внутрішньо.

Для дітей добові дози (при неможливості застосування пероральних форм препарату) становлять: від 1 року до 3 років – 400 мг на добу; від 3 до 7 років – 400 1 000 мг на добу; від 7 до 12 років – 400 - 2 000 мг на добу; від 12 до 16 років – 800 - 2 400 мг на добу.

Побічна дія. Пірацетам, як правило, добре сприймається. У деяких хворих можливі запаморочення, головний біль, підвищене роздратування, неспокій, порушення сну, диспепсичні явища, у хворих літнього віку можуть виникати загострення коронарної недостатності (слід зменшити дозу або припинити прийом препарату). Можливі алергічні реакції, прояви індивідуальної гіперчутливості.

Протипоказання. Гостра ниркова недостатність. Не рекомендується призначати дітям віком до 1 року.

Передозування. Можливе посилення побічних ефектів. При цьому слід зменшити дозу або відмінити препарат. Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Пацієнтам з порушеннями функції нирок в анамнезі препарат призначають з обережністю; цій категорії хворих необхідна корекція режиму дозування з урахуванням значення кліренса креатиніну.

Не рекомендується призначати в період вагітності та годування груддю.

Враховуючи можливі побічні ефекти, слід з обережністю призначати препарат пацієнтам, що працюють з потенційно небезпечними механізмами або водіям автотранспорту.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При лікуванні гострих розладів пірацетам призначають у комплексі з іншими методами дезінтоксикаційної та відновлювальної терапії, а при лікуванні психотичних станів – з відповідними психотропними засобами.

Лікування пірацетамом може поєднуватися з застосуванням психотропних, серцево-судинних та інших лікарських засобів.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла місці.

Термін придатності – 2 роки.