Натрия гидрокарбонат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: білий кристалічний порошок без запаху, солоно-лужний на смак, розчинний у воді (1:2) з утворенням лужних розчинів, практично нерозчинний у спирті.

склад: натрію гідрокарбонат.

Форма випуску. Порошок.

Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування кислотозалежних хвороб. Код АТС А02Х.

Фармакологічні властивості. Натрію гідрокарбонат при зовнішньому застосуванні швидко нейтралізує кислоти при їх потраплянні на слизові оболонки та шкіру, а також має відхаркувальний ефект.

Фармакодинаміка. При дисоціації натрію гідрокарбонату вивільнюється бікарбонатний аніон. Він зв’язує іони водню з утворенням карбонової кислоти, яка потім розпадається на воду та вуглекислий газ, що виділяється при диханні.

Фармакокінетика. Не встановлена.

Показання до застосування. Натрію гідрокарбонат застосовують місцево при захворюваннях верхніх дихальних шляхів та запальних захворюваннях слизової оболонки рота (у вигляді полоскань та промивань), а також зовнішньо при потраплянні кислот на слизові оболонки та шкіру.

Спосіб застосування та дози. Натрію гідрокарбонат застосовують у вигляді порошку та для приготування водних розчинів для полоскання, промивання, інгаляцій. При ринітах, стоматитах, ларингітах та ін. застосовують для полоскання, промивання, інгаляцій 0,5% - 2% розчини натрію гідрокарбонату. Водним розчином натрію гідрокарбонату (2%) користуються для промивання шкіри, слизових оболонок верхніх дихальних шляхів при потраплянні на них кислот, подразнюючих та отруйних речовин (фосфорорганічних та хлорорганічних).

Побічна дія. Не виявлено.

 

Протипоказання. Не виявлено.

Передозування. Не виявлено.

Особливості застосування. Відсутні.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати у з