Септалор инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назва: chlorhexidine;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки оранжувато-рожевого кольору з вкрапленням, плоско циліндричні, з фаскою;

склад: 1 таблетка містить хлоргексидину дигідрохлориду 5 мг, аскорбінової кислоти – 50 мг;

допоміжні речовини: цукор-пісок, полівінілпіролідон низькомолекулярний медичний, магнію стеарат, тальк, тартразин, понсо 4R, ароматизатор.

Форма випуску. Таблетки для смоктання.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні та антисептичні препарати для місцевого застосування в стоматології. Хлоргексидин, комбінації. Код АТС A01А В03.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Антимікробний, антиоксидантний, протизапальний засіб для місцевого застосування. Хлоргексидин виявляє бактеріостатичну дію в низьких концентраціях і бактерицидну – в високих. Механізм дії хлоргексидину полягає в утворенні зв’язків з клітинною мембраною бактерій, що призводить до порушення їхньой структури. Активний щодо стафілококів, стрептококів, Candida albicans, Escherichia coli і ряду інших аеробних і анаеробних бактерій. Слабкочутливі до хлоргексидину: Proteus, Pseudomonas, Klebsiella spp.

Аскорбінова кислота має виражені антиоксидантні властивості, регулює імунологічні реакції – активує синтез антитіл, С3-компонента комплемента, інтерферон; сприяє фагоцитозу, підвищує опірність організму до інфекцій. Виявляє протизапальну і протиалергічну дію – гальмує вивільнення та прискорює деградацію гістаміну, пригнічує утворення простагландинів та інших медіаторів запалення й анафілаксії.

Фармакокінетика. Близько 1 % хлоргексидину абсорбується із травного тракту. Максимальна концентрація у крові досягається приблизно через 30 хвилин після застосування і складає 0,206 мкг/г. Хлоргексидин виводиться, головним чином, через кишечник (90 %), 1 % – нирками. Аскорбінова кислота добре абсорбується із травного тракту. Ступінь її зв’язування з білками плазми складає приблизно 25 %. Аскорбінова кислота метаболізується до дигідроаскорбінової і щавлевої кислот. Період напіввиведення аскорбінової кислоти із плазми крові складає близко 16 днів. Аскорбінова кислота виводиться, головним чином, з сечею.

Показання для застосування. Профілактика і лікування інфекційно-запальних захворювань порожнини рота і глотки: парадонтит, гінгівіт, стоматит, фарингіт, ларингіт.

Спосіб застосування та дози. Таблетку слід повільно розсмоктати. Дорослим і дітям, старше 12 років, призначають по 1 таблетці 4 – 5 разів на добу. Середня тривалість курсу лікування – 7 днів; не слід застосовувати препарат більше 14 днів.

Побічна дія. Дуже рідко можливі зубний наліт, зміна забарвлення зубної емалі (коричневі плями), пломб і зубних протезів, зміна смаку; паротит, болючість язика і слизової оболонки порожнини рота; алергічні реакції (шкірний висип), закладеність носа.

Протипоказання. Дитячий вік до 12 років. Підвищена чутливість до хлоргексидину або інших компонентів препарату.

Передозування. Хлоргексидин практично не абсорбується із травного тракту, тому передозування маловірогідне. У випадку можливого передозування препарату показане симптоматичне лікування.

Особливості застосування. Безпечність застосування хлоргексидину в період вагітності не встановлена. В експериментальних дослідженнях застосування хлоргексидину в дозах 40 – 300 мг на добу не впливало негативно на плід, тому період вагітності не є абсолютним протипоказанням для застосування препарату. Проникнення хлоргексидину в грудне молоко не встановлене. Аскорбінова кислота екскретується в грудне молоко.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не рекомендується сумісне застосування з препаратами йоду.

Умови і терміни зберігання. В сухому, захищеному від світла місці при температурі від 15 ºС до 25 ºС. Термін придатності – 3 роки.

Пользователей также интересует