Ундевит инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: драже жовто-оранжевого кольору, правильної кулеподібної форми, з характерним запахом;

склад:одне драже містить ретинолу пальмітату (вітаміну А) – 0,001817 г (3300 МО) або ретинолу ацетату (вітаміну А) – 0,001135 г (3300 МО), тіаміну хлориду (вітаміну В1) – 0,002 г або тіаміну броміду (вітаміну В1) – 0,00258 г, рибофлавіну (вітаміну В2) – 0,002 г; піридоксину гідрохлориду (віт.В6) – 0,003 г; ціанокобаламіну (вітаміну В12) – 0,000002 г; кислоти аскорбінової (вітаміну С) – 0,075 г, нікотинаміду – 0,02 г, кислоти фолієвої (вітаміну Вс) – 0,00007 г, a-токоферолу ацетату (вітаміну Е) – 0,01 г, рутину – 0,01 г, кальцію пантотенату – 0,003 г;

допоміжні речовини : борошно , патока крохмальна, тальк, олія соняшникова, цукор, віск , олія ефірна м”ятна .

Форма випуску. Драже.

Фармакотерапевтична група. Полівітамінні комплексні препарати без добавок.

Код АТС А11ВА.

 

Фармакологічні властивості. Фармакологічні властивості зумовлені вітамінами, що вхо-дять до складу препарату. Ретинол стимулює епітелізацію, синтез родопсину, який необ-хідний для росту кісток та хрящів. Він забезпечує нормальну зорову функцію; тіамін регулює вуглеводний обмін, нормалізує функції нервової системи; рибофлавін та нікотинамід беруть участь у процесах тканинного дихання; піридоксин необхідний для нор-мального функціонування периферійної та центральної нервової системи; ціанокобаламін – високоефективний протианемічний засіб, він активізує обмін вуглеводів, білків, ліпідів, приймає участь у синтезі нуклеїнових кислот, холіну, метіоніну, креатину. Будучи факто-ром росту стимулює функцію кісткового мозку, що необхідно для нормобластного еритро-поезу; кислота аскорбінова приймає участь в окисно-відновних процесах, синтезі корти-костероїдів, гемоглобіну, колагену, дентину, бере участь у процесах згортання крові, під-вищує неспецифічну імунорезистентність; кислота фолієва – разом з віт.В12 стимулює ерит-ропоез, приймає участь в синтезі амінокислот, нуклеїнових кислот, пуринів і піримідинів, в обміні холіну; токоферол – антиоксидант, приймає участь в біосинтезі білків, проліферації клітин, в процесах тканинного дихання і інших важливих процесах клітинного метабо-лізму, впливає на репродуктивну функцію, на тонус і проникність судин; рутину прита-манні антиоксидантні властивості, він зменшує проникність і ламкість капілярів, приймає участь в окисно-відновних процесах, гальмує дію гіалуронідази; пантотенат кальцію – бере участь в вуглеводному та жировому обміні, в синтезі ацетилхоліну.

Показання для застосування. Драже “Ундевіт” призначають як профілактичний лікувальний засіб для покращення процесів обміну і загального стану у осіб середнього та похилого віку, у тому числі при передчасному старінні, при астенічному синдромі, в комплексі з іншими засобами.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначають внутрішньо після їжі; з профілак-тичною метою- по 1 драже 2-3 р в день, для лікування – по 2 драже 3 рази в день протягом 20-30 днів. Повторні курси проводять через 1-3 місяці.

Побічна дія. При тривалому застосуванні, індивідуальному несприйнятті компонентів препарату можуть спостерігатись диспептичні явища, алергічні реакції, порушення функції печінки, зміни з боку шкіри і волосся. В таких випадках препарат відміняють.

Протипоказання.Індивідуальна несприйнятність препарату, в т.ч. окремих його компонентів. Обережно призначають при тяжких ураженнях печінки, виразковій хворобі шлунка і 12-ти палої кишки.

Передозування. При прийомі рекомендованих доз препарату явищ передозування не спостерігається.

Особливості застосування. Не перевищувати рекомендовані дози. Дітям препарат призначати не рекомендується.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Всмоктування ретинолу порушують нітрити та холестирамін. Тіамін, впливаючи на процеси поляризації в області нервово-м’язових синапсів, може послаблювати курареподібну дію. Піридоксин послаблює дію леводопи і підсилює дію діуретиків, він попереджує або зменшує токсичні явища, які мають місце при застосуванні ізоніазиду та інших протитуберкульозних засобів. Вітамін С – підсилює дію та токсичність сульфаніламідів (можливість кристалурії). Токоферол може підвищувати ефективність протисудомних засобів. Кальцію пантотенат зменшує токсичну дію стрептоміцину та інших протитуберкульозних препаратів.

Умови та термін зберігання. Зберігати в прохолодному, сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці.

Термін зберігання 1 рік.