Кальция хлорид-Дарница инструкция, аналоги и состав

Склад:

діюча речовина: calcium chloride; 1 мл розчину містить кальцію хлориду (кальцію хлориду гексагідрату) – 100 мг у перерахуванні на 100 % речовину;

допоміжні речовини: 0,1 М розчин хлористоводневої кислоти, вода для ін'єкцій.

Лікарська форма. Розчин для ін'єкцій.

Фармакотерапевтична група. Розчини для внутрішньовенного введення. Розчини електролітів. Код АТС. В05ХА07.

Клінічні характеристики.

Показання. Випадки гіпокальціємії, що потребують швидкого підвищення концентрації іонів кальцію в плазмі крові (тетанія немовлят, тетанія при функціональній недостатності паращитовидної залози, тетанія при недостатності вітаміну D, гіпокальціємія при обмінному переливанні крові та вливанні цитратної крові, алкалоз).

У складі комплексної терапії при гострій свинцевій коліці. Випадки магнієвої інтоксикації, що виникають при передозуванні магнію. Гіперкаліємія, зареєстрована на ЕКГ порушенням серцевої функції.

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату. Гіперкальціємія. Атеросклероз із явищами артеріальної оклюзії. Схильність до тромбозів. Фібриляція шлуночків. Дитячий вік до 1 року.

Спосіб застосування та дози. Кальцію хлорид-Дарниця призначають внутрішньовенно струминно (дуже повільно) і внутрішньовенно краплинно.

Дорослим:

Внутрішньовенне введення струминно: 5 мл 10 % розчину вводять зі швидкістю 1 мл/хв.

Внутрішньовенне введення краплинно 5–10 мл 10 % розчину препарату розводять в 100–200 мл ізотонічного розчину натрію хлориду або 5 % розчину глюкози; вводять зі швидкістю 6–8 крапель/хв.

Обмінне переливання крові та переливання цитратної крові: дорослим і дітям по 30 мг (0,3 мл) на кожні 100 мл крові.

Тетанія у дорослих: 10 мл 10 % розчину (1 г) протягом 10–30 хв, при необхідності повторюють через 6 год.

Дітям:

Гіпокальціємія: вводять повільно, зі швидкістю менше 0,5 мл/хв, у дозі 10–20 мг/кг маси тіла (0,1–0,2 мл/кг маси тіла), при необхідності повторюють кожні 4–6 год.

Тетанія: 10 мг/кг маси тіла (0,1 мл/кг маси тіла) протягом 5–10 хв, при необхідності повторюють через 6 год або продовжують у вигляді інфузій. Максимальна добова доза для дітей (незалежно від віку) – 10 мл (1000мг).

Побічні реакції. Помірне та короткочасне падіння артеріального тиску. Відчуття жару, спочатку в порожнині рота, а потім по всьому тілу. Гіперемія шкіри обличчя. Брадикардія. При надмірно швидкому введенні – фібриляція шлуночків серця.

Місцеві реакції: біль та гіперемія в місці введення.

Передозування. Симптоми: швидке введення може призвести до різкого падіння артеріального тиску.

Лікування. Припинити введення препарату. Явища передозування зазвичай минають самостійно, завдяки швидкому обміну кальцію в організмі.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Адекватні та суворо контрольовані дослідження у вагітних жінок з безпеки та ефективності препарату не проводилися. Застосування в період вагітності можливе тільки у випадку, якщо користь для матері перевищує потенційний ризик для плода.

Можливе застосування препарату в період годування груддю.

Діти. Застосування у дітей можливе з 1-го року життя.

Особливості застосування. Ін'єкція повинна проводитися через тонку голку у велику вену, щоб мінімізувати пошкоджуючу дію препарату на стінку судин.

Кальцію хлорид-Дарниця не можна вводити під шкіру або в м'язи через його подразнювальну та некротизуючу дію. У випадку потрапляння розчину препарату під шкіру або в м'яз треба, по можливості, відсмоктати кальцію хлорид за допомогою шприца, а місце ін'єкції обколоти 1 % розчином новокаїну.

Здатність впливати на швидкість реакцій при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. У період лікування препаратом протипоказані керування автотранспортом та робота з небезпечними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій. Кальцію хлорид-Дарниця при одночасному застосуванні послабляє дію блокаторів кальцієвих каналів. При одночасному застосуванні з хінідіном можливе уповільнення внутрішньошлункової провідності та підвищення токсичності хінідину. Під час лікування серцевими глікозидами парентеральне застосування Кальцію хлорид-Дарниця не рекомендується у зв'язку з посиленням кардіотоксичної дії.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат Кальцію хлорид-Дарниця є джерелом іонів кальцію. Іони кальцію слугують посередниками безлічі клітинних реакцій, у тому числі секреторних процесів і проліферації. Зміна концентрації іонів кальцію в клітинах призводить до виникнення біологічних ефектів на рівні органів і тканин. Існує два типи ефектів, що виникають при введенні іонів кальцію.

Перший стосується переважно нервових клітин. У них деполяризація плазматичної мембрани зумовлює поглинання нервовим закінченням йонів кальцію через потенціал залежні кальцієві канали, що призводить до секреції нейромедіатора.

Другий виникає у всіх типах еукаріотичних клітин і проявляється активацією ефекторних ферментів і запуску кальцій-опосередкованих внутрішньоклітинних реакцій.

Нестача кальцію в організмі – гіпокальціємія – характеризується зниженням рівня кальцію. Залежить від концентрації магнію та калію в сироватці, що супроводжують порушення кислотно–лужної рівноваги. Має значення й характер основного захворювання. Найчастіші прояви гіпокальціємії: неврологічні, серцево–судинні та офтальмологічні симптоми, пошкодження сполучної тканини.

Фармакокінетика. В крові кальцій перебуває в сполуках і в іонізованому стані (активний та іонізований кальцій). При внутрішньовенному введенні кальцію хлориду він депонується в кістковій тканині, де перебуває близько 99 % усього кальцію організму. Виводиться з організму в основному кишечником, частково – нирками.

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина.

Несумісність. Препарат не можна змішувати з іншими лікарськими засобами.

Термін придатності. 5 років.

Умови зберігання. Зберігати в оригінальній упаковці, у недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.