Мебифон® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

хімічна назва: динатрієва сіль метиленбісфосфонової кислоти, дигідрат;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна рідина;

склад: 1 мл розчину містить мебіфону 15 мг;

допоміжні речовини: натрію хлорид, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Антинеопластичні засоби. Код АТС L01XX32.

Засоби, що впливають на опорно-руховий апарат. Код АТС М05ВА.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат з групи бісфосфонатів, структурний аналог природного пірофосфату. Мебіфон® ефективно пригнічує деструкцію кісток та має протипухлинну дію, виражену аналгетичну дію (біль в кістках зменшується або зникає), покращує загальний стан і фізичну активність хворих. Мебіфон® нормалізує рівень іонізованого кальцію в сироватці крові хворих на рак молочної залози та інших локалізацій – нирок, легенів, передміхурової залози, на меланому з метастазами в кістки і лімфопроліферативні захворювання з ураженням кісток.

Мебіфон® не пригнічує систему кровотворення, імуногенез та імунну відповідь. У частини хворих має місце стимуляція білого та червоного паростків кровотворення. Може незначною мірою змінювати показники системи зсідання та протизсідання крові. В процесі лікування можуть мати місце незначні дифузні зміни міокарда. Мебіфон® не впливає на стан органів дихання і функцію печінки.

Фармакокінетика. Препарат не метаболізується в організмі; виводиться практично у незмінному стані з сечею та калом, має здатність накопичуватися в імунокомпетентних тканинах (тимус, селезінка). Період напіввиведення – 6 год.

Показання для застосування. Злоякісні пухлини молочної, передміхурової залоз та легенів з метастазами в кістки; гіперкальціємія, обумовлена злоякісними пухлинами; меланома, лімфопроліферативні захворювання з ураженням кісток.

Спосіб застосування та дози. Залежно від показань Мебіфон® може бути призначено у вигляді монотерапії та в складі схем протипухлинної хіміотерапії при злоякісних пухлинах, при цьому разова та курсова дози Мебіфону® не змінюються.

Мебіфон® вводять дорослим внутрішньовенно краплинно в дозі 300 мг (1 ампула) в 200 мл ізотонічного (0,9%) розчину натрію хлориду один раз на добу. Цей розчин вводять протягом 30-40 хв. Курс лікування – 5 днів, курсова доза - 1,5 г. Кількість курсів від 1 до 6 залежно від перебігу захворювання, схеми та ефективності лікування. Інтервал між курсами не менше 3 тижнів.

Побічна дія. В поодиноких випадках – екстрасистолія, підвищення зсідання крові, зниження вмісту тромбоцитів протягом доби після першого введення препарату, в деяких випадках – незначне підвищення вмісту креатиніну в сироватці крові.

Протипоказання. Інсульт, інфаркт міокарда в анамнезі (не раніше ніж за 6 місяців до початку терапії), декомпенсована серцева недостатність, активний туберкульоз, тяжкі порушення функції печінки та нирок, рівень тромбоцитів у крові нижче 100х109/л, вагітність, період годування груддю, індивідуальна підвищена чутливість до бісфосфонатів.

Передозування. Внутрішньовенне введення препарату в дозах, вищих за рекомендовані, особливо у разі швидкого введення, може призвести до гострої ниркової недостатності, гіпокальціємії. У такому випадку вводять 10 – 40 мл 10% розчину кальцію глюконату або кальцію хлориду (залежно від тяжкості передозування), здійснюють заходи щодо підтримання дихання та гемодинаміки, симптоматичну терапію. У разі тяжкого отруєння при недостатній ефективності перелічених заходів показане проведення гемодіалізу.

Особливості застосування. Під час лікування Мебіфоном® необхідно підтримувати належний рівень гідратації організму, контролювати вміст кальцію та креатиніну в сироватці крові. Мебіфон® не можна змішувати з інфузійними розчинами, що містять іони кальцію, наприклад розчин Рінгера. Застосування Мебіфону® в післяопераційному періоді з ад’ювантною метою не обтяжує загального стану хворого та зменшує гемотоксичність хіміотерапії. Немає досвіду застосування препарату у дітей.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не можна застосовувати Мебіфон® одночасно з іншими бісфосфонатами.

При сумісному застосуванні в схемах лікування Мебіфону® з похідними платини через можливість потенціювання нефротоксичної дії потрібен контроль функції нирок (рівень креатиніну в сироватці крові і т.д.).

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 ˚С.

Термін придатності – 2 роки.

Пользователей также интересует