Тмина плоды инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Carum carvi L. s. l.;

основні фізико-хімічні властивості: плід – вислоплідник, що складається з двох напівпло-диків (мерикарпіїв), що здебільшого розпалися. Мерикарпій довгастої форми, часто більш- менш серпоподібно-зігнутий, стиснутий з боків, до верхівки трохи звужений, з надматоч-ковим диском і залишком стовпчика. Зовнішній бік мерикарпію опуклий, внутрішній - плоский. Кожний мерикарпій має п'ять сильно виступаючих поздовжніх ребер: три з яких знаходяться з опуклого боку, два з боків. Довжина плодів 3-7 мм, ширина - 1-1,5 мм. Колір темно-бурий, з тонкими світлими смужками на ребрах. Запах сильний, ароматний. Смак пекучий, гіркуватий, пряний;

склад: кмину плоди.

Форма випуску. Плоди.

Фармакотерапевтична група. Антацидні, противиразкові і вітрогінні засоби.

Код АТС А02Х.

Фармакологічні властивості. Плоди кмину містять олію ефірну, олію жирну, речовини дубильні, флавоноїди (кверцетин, кемпферол, ізорамнетин), пігменти, смоли, віск, кумарини, солі мінеральні, аскорбінову кислоту. Цей комплекс біологічно активних речовин виявляє вітрогінну, спазмолітичну, бактерицидну, відхаркувальну, проносну, жовчогінну та потогін-ну дію, посилює лактацію у жінок, які годують груддю.

Показання для застосування. Метеоризм, атонії кишечнику, хронічні холецистити, коліти.

Спосіб застосування та дози. 10 г (1 столова ложка) плодів вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип’яченої води, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Об'єм настою доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/3-1/2 склянки 2-3 рази на день за 20 хв до їди (як вітрогінний засіб приймають після їди). Діти, залежно від віку – від 1 чайної ложки до 1/4 склянки 2-3 рази на день за 20 хв до їди (як вітрогінний засіб приймають після їди). Перед застосуванням настій рекомендується збовтувати.

Тривалість курсу лікування визначається лікарем індивідуально з урахуванням перебігу, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапев-тичного ефекту і переносимості препарату.

 

Побічна дія. Не виявлена.

 

Протипоказання. Вагітність; індивідуальна підвищена чутливість до біологічно активних речовин, що містяться у лікарському засобі.

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.

 

Особливості застосування. У жінок, які годують груддю, посилює лактацію.

 Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготований настій – у прохолодному (8-15 ˚С) місці не більше 2 діб. Термін придатності - 3 роки.