Тауфон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

 хімічна назва: 2-аміноетансульфонова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина;

склад: 1 мл містить таурину 40 мг;

допоміжні речовини: метилпарагідроксибензоат, вода для ін'єкцій.

Форма випуску. Краплі очні.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються в офтальмології. Трофічні засоби. Код ATC S01XA21.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Тауфон належить до препаратів аміноксилот, що стимулюють репаративні та регенераційні процеси при захворюваннях сітківки ока дистрофічного характеру, травматичних ураженнях тканин ока, патологічних процесах, що супроводжуються різким порушенням метаболізму цих тканин. Як сполука, що містить сірку, препарат сприяє нормалізації функцій клітинних мембран, оптимізації енергетичних і обмінних процесів, підтриманню сталості електролітного складу цитоплазми клітин, гальмуванню синаптичної передачі (нейромедіаторна роль).

Фармакокінетика. При закапуванні Тауфон проникає у внутрішнє середовище ока, де і справляє свій специфічний вплив. При застосуванні у терапевтичних дозах препарат практично не всмоктується в системний кровоток.

Показання для застосування. Дистрофічні ураження сітківки ока, включаючи спадкові тапеторетинальні дегенерації; дистрофії рогівки, старечі, діабетичні, травматичні і променеві катаракти; як засіб стимуляції репаративних процесів при травмах рогівки; як додатковий засіб при лікуванні глаукоми.

Спосіб застосування та дози. При катарактах Тауфон призначають дорослим у вигляді закапувань: по 2-3 краплі 2-4 рази на день щодня протягом 3 місяців. Курси повторюють з місячним інтервалом. При травмах застосовують у таких же дозах протягом 1 місяця. Для лікування тапеторетинальної дегенерації та інших дистрофічних захворювань сітківки, проникних ран рогівки препарат вводять під кон’юнктиву: по 0,3 мл 4 % розчину 1 раз на день протягом 10 днів. Курс лікування через 6-8 міс повторюють. При відкритокутовій глаукомі Тауфон по 2-3 краплі інстилюють у кон’юнктивальний мішок 2 рази на день за 20-30 хв до закапування тимололу. Курс лікування визначається індивідуально.

Побічна дія. Препарат, як правило, добре сприймається. В окремих пацієнтів можливий розвиток алергічних реакцій.

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату.

Передозування. Випадки передозування не описані.

Особливості застосування. Ефективність та безпека застосування в період вагітності, годування груддю та у дітей не досліджувалась.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При спільному застосуванні з очними краплями тимололу спостерігається потенційоване зниження внутрішньоочного тиску.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при температурі від 8 ºС до 15ºС.

Термін придатності – 3 роки. Після розкриття флакона препарат придатний протягом 28 діб.

Читайте также
Пользователей также интересует