Клотримазол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: clotrimazole; дифеніл-(2-хлорфеніл)-1-імідазолілметан;

основні фізико-хімічні властивості: білі або майже білі двоопуклі довгасті таблетки, один кінець закруглений, а другий - прямокутний;

склад: 1 таблетка містить клотримазолу 100 мг;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль кукурудзяний, полівінілпіролідон, магнію стеарат, тальк, натрію крохмальгліколят.

Форма випуску. Таблетки вагінальні.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні та антисептичні засоби, що застосовують у гінекології. Похідні імідазолу. Код АТС G01AF02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Протигрибковий засіб групи похідних імідазолу для місцевого застосування. Діє за рахунок порушення синтезу ергостеролу, який є складовою частиною кліткової мембрани грибів. Має широкий спектр дії. Активний стосовно дерматофітів, пліснявих грибів, грибів роду Candida, а також Malassezia furfur, Corynebacterium minutissimum, Streptococcus spp., Stafilococcus spp., Trichomonas vaginalis.

Фармакокінетика. Клотримазол не чинить резорбтивної дії. При інтравагінальному застосуванні абсорбується приблизно 5-10 % клотримазолу. Фунгіцидна концентрація в піхві зберігається протягом 3 днів після застосування. Речовина, що абсорбувалася, метаболізується в печінці й виводиться з жовчю.

Показання для застосування. Генітальні грибкові інфекції, спричинені дерматофітами, пліснявими і дріжджеподібними грибами (вульвовагініт, трихомоніаз, урогенітальний кандидоз).

Спосіб застосування та дози. Протягом 6 днів на ніч у піхву глибоко вводять 1 таблетку або протягом 3 днів вводять 1 таблетку зранку та 1 таблетку на ніч.

Побічна дія. Контактний алергічний дерматит, почервоніння, відчуття печіння.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, перший триместр вагітності, дитячий вік до 14 років.

Передозування. У зв’язку з низькою абсорбцією препарату передозування малоймовірне.

Особливості застосування. Клотримазол у вигляді інтравагінальних таблеток не застосовують під час менструації. Щоб запобігти повторному інфікуванню потрібне одночасне лікування обох партнерів. Тільки після ретельної оцінки переваги застосування і потенційного ризику з обережністю призначають препарат у II та III триместрах вагітності та в період годування груддю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з амфотерицином В і ністатином активність Клотримазолу знижується.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі від 8 до 25 °С. Термін придатності − 3 роки.