Эффералган с витамином С инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: плоскі, білі таблетки, зі скошеними краями та насічкою для поділу, приблизно 23 мм у діаметрі, розчиняються у воді з шипучою реакцією;

склад: 1 таблетка містить парацетамолу 330 мг та аскорбінової кислоти (вітамін С) 200 мг;

допоміжні речовини: калію гідрокарбонат, натрію гідрокарбонат, сорбітол, кислота лимонна безводна, натрію бензоат, натрію докузат, повідон.

Форма випуску. Таблетки шипучі.

Фармакотерапевтична група.

Аналгетики та антипіретики. Парацетамол, комбінація без психолептиків.

Код АТС N02BE51.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Парацетамол має знеболювальну, жарознижувальну та протизапальну дію. У результаті клінічних досліджень доведено: при прийомі Ефералгану, що містить 330 мг парацетамолу у формі шипучих таблеток, аналгезивний ефект настає вдвічі швидче, ніж при застосуванні звичайних таблеток парацетамолу.

Аскорбінова кислота, що входить до складу препарату, поповнює потребу організму у вітаміні С, підвищує антиоксидантну активність, зменшує проникність судин, підвищує стійкість організму до зовнішніх негативних факторів.

Фармакокінетика.

Парацетамол після прийому внутрішньо швидко і майже повністю всмоктується в шлунково-кишковому тракті. При прийомі розчину, отриманого з шипучої таблетки, максимальна концентрація парацетамолу в плазмі крові досягається вже через 26 хв – у 2 рази швидче, ніж при прийомі парацетамолу у формі звичайних таблеток (45 – 75 хв). Парацетамол метаболізується в печінці з утворенням неактивних сполук з глюкуроновою кислотою та сульфатами. У незначній кількості (менше 4 %) метаболізується шляхом окиснення з утворенням цистеїну і меркаптопурової кислоти (за участю цитохрому Р450).

Виводиться з сечею, здебільшого, у вигляді метаболітів. У незміненому стані виводиться близько 5 % від прийнятої дози.

Період напіввиведення становить приблизно 2 год.

Метаболізм парацетамолу у людей літнього віку та пацієнтів з печінковою недостатністю не змінюється.

Вітамін С (кислота аскорбінова) легко всмоктується у травному каналі. Після всмоктування циркулює в плазмі і концентрується в залозах внутрішньої секреції. У великих кількостях міститься в корковому і мозковому шарах надниркової залози. Вміст аскорбінової кислоти в лейкоцитах і тромбоцитах вищий, ніж у плазмі крові. Вітамін С частково метаболізується до щавлевої кислоти або інших водорозчинних метаболітів, а частково виводиться нирками у незмінному стані. Катаболізм кислоти аскорбінової становить 2,2-4,1 % від загального її запасу в організмі, що, у свою чергу, оцінюється в 1500 мг. Цього запасу організму вистачає на 1-1,5 місяця при відсутності вітаміну С в їжі. Екскреція його із сечею починається після насичення депо більше 1500 мг. У хворих зі зниженими запасами вітамін С може не виявлятись у сечі навіть при введенні у великій кількості внутрішньо чи парентерально. Період напіввиведення кислоти аскорбінової складає від 12,8 до 29,5 доби.

Показання для застосування.

Симптоматичне лікування больового синдрому слабкої та середньої інтенсивності та/або гарячки.

Спосіб застосування та дози.

Внутрішньо. Таблетку розчиняють у склянці води безпосередньо перед застосуванням.

Дорослим та дітям з масою тіла більше 50 кг (приблизно з 15 років): по 1-2 таблетки з інтервалом між прийомами не менше 4 год, враховуючи комбінований характер препарату, не слід приймати на добу більше 9 таблеток.

Дітям. Не перевищувати дози парацетамолу 60 мг/кг/добу.

  • Від 25 кг до 30 кг (звичайно 8 – 10 років) – 1 таблетка, при необхідності повторний прийом через 6 год. Не більше 5 таблеток на добу.

  • Від 30 кг до 35 кг (звичайно 10 – 12 років) – 1-2 таблетки, за необхідності - повторний прийом через 6 год. Не більше 6 таблеток на добу.

  • Від 35 кг до 50 кг (звичайно 12 – 15 років) – 1-2 таблетки, за необхідності - повторний прийом через 6 год. Не більше 7 таблеток на добу.

При наявності тяжкої ниркової недостатності (кліренс креатиніну менше 10 мл/хв), інтервал між прийомами повинен бути не менше ніж 8 год.

Максимальна тривалість лікування - 7 днів.

Побічна дія.

Зумовлена парацетамолом.

–                     У поодиноких випадках можливі реакції гіперчутливості у вигляді анафілактичного шоку, набряку Квінке, еритеми або уртикарного сипу. При виникненні згаданих проявів подальший прийом треба припинити.

–                     Дуже рідко відмічаються випадки тромбоцитопенії, лейкопенія, нейтропенія.

Зумовлена аскорбіновою кислотою.

–                     У великих дозах, більше 1 г на добу, може сприяти появі оксалатів або уратів у сечі.

–                     У пацієнтів з дефіцитом глюкозо-6-фосфатдегідрогенази можливе підсилення гемолізу.

Протипоказання.

Алергія до парацетамолу або до будь-якого з компонентів препарату.

Гепатоцелюлярна недостатність.

Сечокам’яна хвороба, якщо добова доза вітаміну С перевищує 1 г.

Передозування.

Парацетамол у великих дозах має гепатотоксичну дію. Клінічні та біохімічні ознаки ураження печінки проявляються через 12 - 48 год. До них відносяться підвищення активності дегідрогенази, печінкової трансамінази, збільшення концентрації білірубіну і зниження рівня протромбіну.

Симптоми: анорексія, нудота, блювання, біль у животі, блідість шкіри, метаболічний ацидоз та енцефалопатія.

Лікування: негайна госпіталізація, промивання шлунка, введення N-ацетилцистеїну, якщо можливо, не пізніше 10 год з моменту появи ознак інтоксикації, симптоматична терапія.

Особливості застосування.

Якщо пацієнт дотримується безсольової або низькосольової дієти слід враховувати, що одна таблетка містить 330 мг натрію та 17 мг калію.

Препарат містить сорбітол, це потрібно враховувати особам, які не переносять фруктозу.

Вагітність. Не виявлено тератогенної дії парацетамолу, а також його негативного впливу на плід під час другого або третього триместрів вагітності.

Годування груддю. Парацетамол не виявляє негативного впливу на годування груддю.

Таким чином, препарат у звичайних дозах може застосовуватись у період вагітності та годування груддю, однак при частому застосуванні слід враховувати співвідношення користь/ризик.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Для запобігання передозуванню не застосовувати препарат з іншими лікарськими засобами, що містять парацетамол. Прийом парацетамолу може негативно вплинути на результати лабораторних аналізів сечової кислоти та глюкози у крові.

Умови та термін зберігання.

ЗБЕРІГАТИ В НЕДОСТУПНОМУ ДЛЯ ДІТЕЙ МІСЦІ.

Зберігати в сухому місці при температурі 15-25 °С.

Термін придатності - 3 роки.

Пользователей также интересует