Дентагель инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: гель білого або майже білого кольору, зі специфічним запахом;

склад: 1г гелю містить метронідазолу бензоату в перерахуванні на метронідазол 10 мг, розчину хлоргексидину диглюконату (20%) в перерахуванні на хлоргексидину диглюконат 0,5 мг;

допоміжні речовини: карбомер (карбопол), пропіленгліколь, сахарин натрію, трілон Б, олія м'ятна, триетаноламін, вода очищена.

Форма випуску. Гель для ясен.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні й антисептичні препарати для місцевого застосування в стоматології. Метронідазол, комбінації. Код АТС А01АВ67**.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Дентагель, стоматологічний гель для ясен – комбінований протимікробний препарат для лікування і профілактики деяких інфекційно-запальних захворювань порожнини рота. Ефективність препарату обумовлена наявністю в його складі двох активних інгредієнтів. Метронідазол – похідне нітроімідазолу, володіє антипротозойною і антибактеріальною дією відносно анаеробних найпростіших і анаеробних бактерій, що спричиняють пародонтит: Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, P. Denticola, Fusobacterium fusiformis, Wolinella recta, Treponema sp., Eikenella corrodens, Borrelia vincenti, Bacteroides melaninogenicus, Selenomonas sp. Хлоргексидин – антисептик, активний щодо широкого спектра вегетативних форм грамнегативних і грампозитивних мікроорганізмів, а також дріжджів, дерматофітів і ліпофільних вірусів. На спори бактерій діє тільки в умовах підвищеної температури.

Механізм дії метронідазолу полягає в біохімічному відновленні 5-нітрогрупи метронідазолу внутрішньоклітинними транспортними протеїнами анаеробних мікроорганізмів і найпростіших. Відновлена 5-нітрогрупа метронідазолу взаємодіє з ДНК клітин мікроорганізмів, інгібує синтез їх нуклеїнових кислот, що призводить до загибелі бактерій.

Бактерицидний ефект хлоргексидину зумовлений зв'язуванням катіонів (результат дисоціації солі хлоргексидину у фізіологічному середовищі) з негативно зарядженими стінками бактеріальних клітин. У низьких концентраціях хлоргексидин чинить порушення осмотичної рівноваги бактеріальних клітин і вихід з них калію і фосфору, що призводить до бактеріостатичного ефекту. При високих концентраціях хлоргексидину цитоплазматичний вміст бактеріальної клітки осідає, що, насамкінець, спричиняє загибель бактерій.

Фармакокінетика. Мінімальна переважна концентрація (МПК50) метронідазолу нижче 1 мкг/мол для анаеробних бактерій, що викликають періодонтит: Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, P. Denticola, Fusobacterium fusiformis, Wolinella recta. При місцевому застосуванні концентрація метронідазолу в тканинах ясен значно вища, ніж при пероральному прийомі препарату, що дозволяє звести до мінімуму ризик розвитку системних побічних ефектів.

Показання для застосування. Гострий гінгівіт, гострий виразково-некротичний гінгівіт Венсана; хронічний гінгівіт, у тому числі набряковий, гіперпластичний, атрофічний (десквамативний) гінгівіт; хронічний пародонтит; періодонтальний абсцес; рецидивуючий афтозний (виразковий) стоматит; зубний біль при інфекційно-запальних процесах у ротовій порожнині.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначений тільки для застосування в стоматології. Дентагель призначають дорослим та дітям старше 14 років. Гель наносять на ясна 2 рази на добу. Після нанесення гелю протягом 15 хвилин не можна полоскати рот і приймати їжу. Тривалість лікування – до 14 діб.

Побічна дія. Ризик розвитку системних побічних ефектів при місцевому застосуванні невисокий, однак іноді відчувається присмак металу в роті, головний біль, алергічні реакції (шкірні висипання, свербіж, кропив’янка). Тривалість лікування – до 14 діб.

Протипоказання. Підвищена чутливість (алергія) до метронідазолу, хлоргексидину, похідних нітроімідазолу. Дитячий вік до 14 років.

Передозування. Про передозування препарату повідомлень немає.

Особливості застосування. Під час застосування препарату не можна вживати алкоголь (можливі дисульфірамоподібні реакції). Уникати потрапляння гелю в очі. Застосування препарату в період вагітності і годування груддю не рекомендується.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Метронідазол може підсилювати дію варфарину й інших непрямих антикоагулянтів, що призводить до збільшення протромбінового часу. При одночасному застосуванні з дисульфірамом токсичність препаратів підвищується, що може зумовити розвиток неврологічних симптомів. Протимікробна активність метронідазолу знижується при одночасному застосуванні з фенобарбіталом і фенітоіном через прискорений метаболізм метронідазолу. Циметидин уповільнює метаболізм метронідазолу, що може підвищити концентрацію останнього в сироватці крові.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі не вище +25°С. Термін придатності –2 роки.